Wednesday, November 30, 2011

... RM50 yang baru ada yang palsu? ...

assalamualaikum.

aku nak stori cikit pasal duit paslsu ni. huhuhu~ dulu kan masa tahun 2008 kot. atau awal tahun 2009 aku masa itu keje sebagai salesgirl. jual wafle. huhu. sedap tau aku masak.hahahha! *maaf mengarut* k. senarnya masa kejadian tuh duit paslsu tuh bukan di tangan aku yang dapat. tapi tangan partner aku. die yang pegang duit tuh. aku hanya pulangkan baki sahaja. dan waktu itu kelam kabut. kali kedua aku mahu kena kan. nasib kawan aku perasan yang itu duit palsu, maka aku pun kejar la manusia berkenaan tapi tidak dapat kan. aduuh! kalo dapat kan besh. confirm2 la mlm tuh mke aku masuk tb kan?hahaha!

oh ini kejadian malam ini. aku pergi pasar. siang tadi aku sudah cucuk duit gaji aku dari ATM kan. maka tadi aku shopping la.beli handbeg keje saja lah. setakat rm20 la.hahaa! murah kan??????????
tp masa beli handbeg tuh aku leh pulak bg duit kecil2. sekali aku nak beli roti john kan aku tak ada duit kecil maka aku hanya ada rm50 aje. huhu.

masa aku bagi rm50 tuh senarnye aku tanya bdk tuh ada tak duit kecil, kalo tak ada aku ingt nak pinjam kawan aku la kan. tapi die cm tak sabar la kan. cm terus ambil duit tuh. aku tanya elok-elok kot. tapi tak apalah die dah ambil tetibe aje die langit kan duit tuh bawah cahaya lampu.

daaaaaaaa! faham-faham la kan kalau dah cam itu. bermakna die nak tengok sama ada duit itu benar atau tidak kan?

senarnye terasa gak la malu time tuh. tapi kan. aku tak nak salahkan die.

aku nak salahkan MANUSIA BODOH yang mewujudkan duit palsu! bodoh kau! oleh sebab kau orang tuh dah tak percaya kat aku. ko tau tak camne perasaan bila org tuh dah tak caya kat kite? ko ape peduli kau manusia jahanam!

tapi agak pelik la sedikit. sbb aku bagi tuh duit rm50 baru. bkn rm50 lama tuh. tak la lama sangat kan. tapi kan duit rm50 lama tuh kan yang banyak wang palsu kan? huhuhu~ kalau betul duit rm50 br tuh pon sudah ada palsu ini bermakna............

KALIAN! BERHATI_HATILAH SEMASA DAPAT DUIT TUH. langitkan lah duit itu untuk melihat ia benar atau palsu.

tapi tuh la. zaman dah teknologi kan. takut duit palsu tuh pon depa bole menjadikan ia 90% macam duit ori,

aduh dunia. sudah binasa. macam manalah manusia mahu hidup harmoni kan? tak boleh ker fikir yang elok-elok? perlu sangatkah aniaya orang lain?

jahanam laa kalian yang kerap memalsukan duit. dush!dush!

papepon hidup ini perlu berhati-hati kan? well! berhati-hatilah kalian!

Tuesday, November 29, 2011

... share: apa yang jin suka? ...

assalamualaikum.

just want to share. its good to share something like this. enjoy reading!

WANITA suka bersolek dan gemar berpakaian mendedahkan aurat sasaran utama golongan jin untuk dipikat.

Salah seorang imam Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam, Selangor, Ustaz Ahmad Dasuki Abd Rani berkata, dalam setiap tubuh manusia ada jin dan makhluk halus itu sentiasa berusaha mempengaruhi kita mengikut telunjuk mereka.

Pendakwah bebas lulusan Universiti Al-Azhar itu berkata, ramai manusia tidak menyedari tindak-tanduk mereka sentiasa menjadi perhatian jin.


Jin sebenarnya suka memikat manusia, terutama wanita yang suka bersolek dan gemar berpakaian mendedah aurat," katanya ketika membentangkan kertas kerja berkaitan peranan jin di Masjid Kota Damansara, Petaling Jaya, baru-baru ini.

Menurut Ustaz Dasuki lagi, jin tidak akan datang mengacau seseorang itu melainkan ia sudah terpikat.

"Bila sudah berkenan, jin akan berusaha memasuki tubuh orang yang dia suka dan terus bersarang di dalamnya,?tambahnya.

Lazimnya, kata beliau, jin memilih manusia yang lemah semangat dan tidak mempunyai pendinding diri untuk dipikat.

"Manusia yang sudah lupa Allah dan menjauhi Al Quran tidak lagi mempunyai pendinding diri dan sebab itu mudah dipengaruhi jin," tambahnya.

Manurut Ustaz Dasuki lagi, jin menyusup masuk ke dalam tubuh manusia dengan berbagai cara, antaranya diminta manusia sendiri sama ada sedar atau tidak. Lebih malang lagi, katanya, manusia sendiri menggunakan khidmat jin sebagai khadamnya untuk melakukan pengkhianatan kepada orang lain.

Ustaz Dasuki menyatakan 18 sebab jin merasuk manusia, iaitu:

1. Apabila manusia meringankan solat dan tidak mentaati perintah Allah.
2. Terdapat alat muzik atau alat melalaikan didalam rumah
3. Meninggikan suara dalam bilik air
4. Menangis dan merintih sebelum tidur. *aku selalu menangis memalam.sbb kenangkan siang td aku menyakitkan ht org&org sktkn ht ak.xleh gak ker?*
5. Membuang air panas ke dalam bilik air. *mandi pon xleh ker?*
6. Melompat tinggi tanpa membaca Bismillah
7. Memasuki tempat gelap yang ditinggalkan
8. Perasaan terlalu takut dan terlampau gembira, seperti ketawa berlebihan. *aku pernah buat ni!*
9. Selalu bertengkar suami isteri
10. Terlampau marah *dulu ak terlampau mara.*
11. Mengikut hawa nafsu
12. Terdapat gambar lukisan manusia dan anjing di dalam rumah
13. Terdapat lambang salib pada lantai, sejadah atau langsir
14. Menghadiri majlis yang melekakan tanpa menyebut kalimah Allah
15. Perempuan suka bersolek
16. Berlaku sihir perjanjian di antara jin dan tukang sihir
17. Jin jatuh cinta pada manusia
18. Suka membaca buku cerita hantu dan buku berunsur sihir.

Beliau juga memberikan beberapa tanda manusia dirasuk jin, antaranya sukar tidur malam, hati berdebar-debar terutama pada waktu senja atau perasaan resah tidak menentu.

Mimpi berulang mengenai perkara yang menakutkan seperti melihat anjing hitam, kucing, ular, manusia pelik, dibawa ke kubur atau diusung ke tempat mengerikan juga dikaitkan dengan gangguan jin.

Selesema berpanjangan juga dikaitkan dengan gangguan makhluk halus selain malas berzikir dan solat,?katanya.

Selain itu, manusia dirasuk jin merasa sakit pada sesetengah anggotanya tapi sukar dikesan oleh doktor.

Lain lain tanda ialah pening berpanjangan terutama pada waktu senja, otak lemah, tidak sedar diri serta telinga berdesing atau mendengar kata-kata suruhan tertentu.

kata aku: perhh!memang ada yang terkena la kan. tapi nasib la aku ni xkuat bersolek la kan.huhuhu~harap aku tidak didekati oleh jin2 itu. hurrmm~adik aku pernah kena rasuk jin mase die g kem. jin tuh cakp die suke adik aku. bapak ak tnye ko sape pnye. sume tak tau. pakcik aku yg bomoh pon xtau. die cm mengikut adik aku. hari tuh adik aku ikut g johor makcik aku pon kena gak. benda tuh suke dgn adik ak.

seram nyee!!!!!!!!!!!!!!!

.. taubat ...

Assalamualaikum

just something that i want to share with uolls!

enjoy reading!

Kenapa kita perlu bertaubat:

1. Setiap anak Adam mesti ada membuat kesilapan kerana setiap manusia dianugerahkan nafsu. Orang yang baik adalah apabila dia berbuat salah dia akan terus bertaubat kepada Allah sekurang-kurangnya dengan beristighfar.

2. Setelah orang tersebut berbuat keji, maka dia sedar dengan kesilapannya, dia berzikir dan beristighfar kepada Allah dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa selain daripada Allah. Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu, sedang mereka megetahui.


Cara-cara bertaubat:

1. Melalui perbuatan—menyesal dengan apa yang telah kita lakukan

-Berniat tidak mahu lagi melakukan perkara yang sama
-Meninggalkan perbuatan keji itu untuk selama-lamanya
-Menggantikan segala suruhan fardhu yang ditinggalkan sebelum ini
-Kalau ada kesalahan dengan orang lain, kita perlu meminta maaf daripada orang itu
-Kita melatih diri kita untuk taat kepada Allah untuk memperbaiki segala kelemahan

2. Melalui lisan---beristighfar

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:
“Sesungguhnya setiap penyakit itu ada ubatnya dan ubat kepada dosa ini adalah istighfar”

Syaitan akan terbakar apabila kita mengucap kalimah Lailaha illallah…..dan istighfar. Syaitan sering memerangkap manusia itu dengan sikap riak dan takbur dengan menganggap kita adalah yang terbaik.

Taubat tidak sempurna kalau:

1. Kalau tidak menambah ilmu
2. Kalau tidak bertambah amalannya
3. Kalau akhlaknya tidak bertambah baik
4. Masih menyimpan perasaan marah dan benci kepada orang lain


... Share: kenapa roti canai sedap? sebab ...

Assalamualaikum.

Aku just nak share saja. sila lah share andai mahu. (Malaysia-Ria )

In The Name of Allah Most Gracious Most Merciful
Had your breakfast yet? I did. Mushroom soup and bread.Alhamdulillah Thank You Allah
Korang selalu makan roti canai tak time breakfast? Sedap kan?

Nak tau kenapa sedap?Heheh.Ni lah rahsianya…

Pernah tengok tak proses pembuatan roti canai?
Mula-mula ambik tepung,campur dengan air telur garam dan lain-lain.Then,
Diuli
Dipukul
Ditumbuk
Dicarik
Ditepek
Dihempas
Dilempar
dan
Dibakar kat atas kuali yang panas.
Dengan semua proses di atas, roti canai tu sedaplah. Cuba bayang kalau tepung semata-mata.Sedap ke?Euww.
Faham tak?
Itulah dia apa yang perlu demi menjadi seorang insan yang sedap.Eh silap,hebat
Hidup ini penuh ujian. Mana ada orang yang hidup,senang sahaja belaka. Mesti ada kesusahan, mesti kene ada usaha. Allah akan menguji hambaNya kerana Dia sayang akan hambaNya. Cuba kalau kita hidup rilek je, sume dapat,agak-agak kita akan jadi orang yang bersyukur ke? Hell no. Tapi dengan ujian, kita akan berusaha overcome die, then kita akan bermuhasabah, then barulah kita jadi manusia berkualiti.
Apa kaitan dengan roti canai? Yelah, roti canai dah kene ujian yang hebat barulah dia jadi sedap macam tu. Jadi kita ni bila dapat ujian,Alhamdulillah.InsyaAllah kalau kita redha, kita hadapi ujian tu, kita pun akan jadi manusia yang hebat. Contoh lagi, pokok. Pokok yang dibaja dengan baja organik (najis) akan tumbuh dengan subur. Kalau baja dengan gula,madu,chocolate, pokok tu layu. Nah tengok, selepas dilempar dengan najis yang kotor dan busuk (figure speech) barulah pokok tu naik dengan suburnya.
Kesimpulannya
Bila dapat ujian,jangan mencaci menyumpah mencarut.Sebaliknya, ucapkan Alhamdulillah sebab:
-Allah bagi kafarah dosa
-Kita terpilih dalam proses pembinaan sahsiah yang lebih baik
-Dapat peluang rebut pahala kalau kita redha

Geddit?

p/s: setiap dugaan ada hikmah. bukan senang nk menjadi umat yang layak di sisi Dia. tapi tak salahkan usaha dan sentiasa tabah. ini juga ayat untuk aku gak!

Monday, November 28, 2011

... share: Petua Dr. Fatimah Al-Zahra : Agar Isteri sentiasa dara ...

assalamualaikum.

saya telah menjumpai sesuatu yang menakjubkan. ia untuk kegunaan saya di masa akan datang! share la kalau mahu!

Petua Dr. Fatimah Al-Zahra

Ustazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam ‘abqaro’ menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah.


(‘Abqaro’ ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan) Ayat ini elok untuk diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam.


Caranya:


Lepas solat Isya’, ambil air segelas, baca Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali. Tiup dalam air dan minum. Niat dlm hati utk menjaga kecantikan diri & utk kebahagiaan rumahtangga.

Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38:
(56.35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa,
(56.36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh),
(56.37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya,
(56.38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.

Lanjutkan kepada kaum ibu dan isteri tuan2 semoga ada manafaatnya.

p/s: amalkan setiap hari tau. InsyaAllah menjadi. tapi kan, kena rajin laa. tapi juga jangan lupe berdoa pada Allah. InsyaAllah dengan kebenaraNya pasti akan menjadi.

TTFN!
(simpan ni. pas kwen nk selak balik blog ak ni.hahha!)

Sunday, November 27, 2011

... terima teguran secara positif atau negatif? ...

assalamulaikum.

sudah lama kau nak buat entry ini. entry ni aku buat masa aku kat opis. aku guna emel kerja aku pastuh aku emel ke yahoo aku then kt rumah aku pon on9 la kan. hurrmmm. sudi-sudi lah membaca kan.

waktu itu 25/10/11. The Tuesday morning with all of love. WT?? consider it back, actually not so joyful this morning. Many things happen to me. Many of things sadness.

Aku memang terima semua teguran. Aku diam. Aku kalau nak terima teguran seseorang itu aku tidak akan bercakap apa-apa pun. Aku hanya mampu diam. Sebab aku diam adalah aku mahu fikir semula silap dan salah aku. Bukan aku diam untuk menjadi kepala besar. Tidak.

Jika aku menjawap okay atau iya atau baiklah. Itu membuat aku panas baran sedikit. Mungkin aku akan berdendam. Ya. Menjadi manusia penuh dengan dendam. Sampai mati hidup aku penuh dengan dosa hanya kerana dendam. Ah! Sudah! Aku tidak mahu mati penuh dengan penyiksaan kerana manusia lain. Cukuplah dosa aku sendiri lakukan yang tidak tertanggung ini.

Terima kasih kerna tegur aku. Aku terima teguran kau. Baik atau buruk teguran itu, biarlah aku dengan Tuhan saja yang tahu. Walaupun pahit untuk ditelan tapi semua teguran ataupun amaran dari kau, aku tetap terima. Biarlah orang pijak kita. Jangan kita pijak orang.

Cuma.
Aku akan bersabar bila masih ada iman di dada. Ya. Iman memang senipis kulit bawang merah. Senang dikoyakkan. Tapi kalo kita pandai jaga pasti tiada cacatnya.tapi sedangkan buah epal diluarnya cantik tapi bila dipotong penuh dengan ulat. Eeuuuwww!

Aku kerja, maka aku harus bersikap Professional. Walauapapun, aku harus professional. Jangan kerna nila setitik, habis semua baju berwarna nila. Rosak. Rosak.

Well, hidup harus diteruskan. Dengan senyuman semanis habis dan tabahan iman di dada.

thats all i can bubbling. TTFN!!

Saturday, November 26, 2011

... Domo face's! ...

salam Awal Muharram to all Muslims and muslimah!!!

okay. a nite yang aku bukan nk citer pasal tahun baru ini. huhuu~ senanr nye memang nak citer gak la kan? azam baru aku ape. tapi nantilah. sebab aku pnye azam br ni byk gak la kan. but still tak berubah macam dulu. hahaha! okay lah. moh ler kite citer ek ape kesah entry aku mlm nih!!!

*pehh!ape la yg aku bubbling ni ek!!*

tadi masa aku men fb kan. ada kawan aku mention name aku dalam link die. sangat-sangat comel gambo itu!! dan aku amat-amat menyukai nya!! weeehuuuuU!!

ini dia!!!

comel kan? kata kawan sy ini semua muka-muka saya!!hahahahhahhah! memang setuju sangat sangat kan!!!!!

korang rase ia comel tak? senanrnye bagi aku domo ini bukanlah comel tapi comot!!!!
dan aku like sangat sangat even abah aku cakap ini toyol jepun!! hahahahaha!

ok. itu saja bubbling aku!hahahha!

kbai!

Tuesday, November 22, 2011

... gaji kena potong? WHAT THE! ...

Assalamualaikum. sihatkah kawan-kawan? *ayat cm ada ornag nak baca jekan?kikiki~*

tajuk entry aku ni agak menyedihkan bagi aku. kalau kena kat batang hidung korang sendiri, pasti korang pun cakap sedih gak cam aku kan?huuhuhu~

kenapa gaji aku kena potong? senarnya aku sudah start malas. before besday aku lagi aku sudah malas. haha! datang lambat 1 minit je kan sudah tak dapat elaun rm100. WT? WT? then bila sudah 1 hari aku tak dapat elaun, makanya esok-esok pun aku datang lewat 1 minit. hahaha! tah kenapalah dengan aku ni kan. pelik dah aku ni. ciisss!

tapi kena potong gaji sebab baju kerja. baju kemeja kerja sebanyak 5 helai dan 3 helai seluar total RM300. WT! WT! banyak kan? dasyat giler laaaa! tapi sebulan rm100 la. wehh! ko ingat rm100 tuh tak banyak? kalo aku tahula kan dorang tak pandai jahit suar saiz aku kan. better aku beli kat luar. aku nak baju ajee. ciiisss! budus punye penjahit. mem'bankrap'kan aku nombor satu kan?

waaaaaaa! cukup bulan ni confirm la aku pokai kan? yela. nak harapkan basic je mana ckup. tak akan lah aku nak habis kan basic aku kan. kire-kire aku kuarkan duit rm1000 jela. lebeh tuh simpan. kalo ada lebeh laa kan? half 1K tuh pun dah habis ke bayar utang. untuk aku sendiri ada rm60 kot. dah tolak minyak dan makan. nasiblah makan kat rumah kan? nasib jimat kan??????

okay. puas dah aku membebel sorang-sorang ni. nak luahkan kt twitter slow laa. lagipon tak puas nak bebel kat twitter kan. hanya boleh 140 huruf aje. WT! WT! hahaha!

okay laa. sudah lama aku tak update info yang besh-besh kan? hah! aku ada stori ni kawan aku nak kwen dengan anak Dato;' beb. aku tarak tipu. Dato' Melaka tau. orang Melaka. huhuhu~ jeles pulak aku. aku yang dok berangan nak dapat anak dato' tak dapat. untung die. dah jodoh kan. well! i'm proud of u kawan! hope jodoh korang panjang! lagipun ko layak dapat yang terbaik setelah kau menempuh dugaan yang macam-macam ni. aku tak faham situasi kau tapi aku tahu kau sangat-sangat tabah!

okay. nanti la aku citer, pakwe aku ni tah hilang kemana tah. btw, pakwe aku bukanlah anak dato' tapi aku suka dia. weee~ sape aje yang tahan dengan sikap aku yang manja pastuh nak orang dengar cakap aku jee. susah tau. kekadang aku sendiri pon rimas dengan sikap aku ni.

tapi kan, kekadang sedih bila kita tak dapat yang kita ingin kan. tapi Allah maha Menagetahui apa yang kita perlukan. betul tak?huhuhu~

k laa. nak ciao dah ni. tata!

TTFN!


Saturday, November 19, 2011

... November ...

November is my buzy month!!!

seroisly it is my buzy month. full of things i had to do and done it before new year. well, like my wedding. oppss! not mine. its my friend. hihi~

actually i should having annual dinner at my company but with unknown reason the dinner is cancel. but nevermind. i dont have enough money to paid make up artist also. and also for hair. opps! free hair lerr.

and also my birthday is this month!! well i will having a birthday party with my niece. she is going to be one years already! and i hurmmm. can i secret it? make me little bit feel young for these day before i said that i'm already 20++..hahah! not realy ++ okay?

well, how is my english? i wish that i can do some essay in my next class. after my english class, i want take an Mandarin Class. hoping my mandarin is much better than before.

ohya, about my birthday party, i would like to invite you to come. sorry, i'm not celeb it at disko or social places. only at my house. much social when my aunt and uncle came and also few friends!

well, for me november is FASCINATING month!!! you know what because only this month i got present from people i love!!

wahhh!

okay, stop bubbling, now i need to take shower and i need to go movies. AKU BUKAN TOMBOY!

tata everybodies! love ya!

*i think my english is US english.damn!*
Usagi Sailor Moon - Link Select

❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...