LAZADA

Tuesday, March 29, 2022

... hati mak yang tisu ...

Salah ke aku hantar Mawar pegi sekolah awal awal ni? 
Tahun ni bulan 7 dia genap 4tahun. Still early? Ke terlalu early?

Aku sedih bila tengok dia menangis tiap kali hantar. Dia nak skol tapi dia takut nak skol. 1st day dia skol kan elok aje dia masuk. Cakap i love u mama. Aku yang nages. 

Then suddenly cikgu kasi gambar and nampak dia menangis di situ. She cried. Cikgu cakap time makan diam nanti dah habis makan sambung. Time main diam, pastu nanti dia sambung.

Hmm aku ni dah sampai tahap rasa macam ehh perlu ke sekolah. 

Dia tak la menangis kat pagar, pastu dia pusing kan diri tunduk dan pergi ke cikgu. Tah nages or tak. Tak tahu lah. Harap harap dia okay lah 

Wish me luck gaisss! Hati tak keruan. Haha!

Tata for now!

Monday, March 28, 2022

... my introvert kid ...


Hi dah lama tak menaip kan. How urs life? Sejak anak anak start sekolah ni kan. Haihh kelam kabut. Dah banyak cuti dengan cikgu bagi last minit information lagi. Hmm cuti berkali. Semoga ada rezeki lebih kami sekeluarga dan awak awak yang membaca.

So here i want to story about anak yg introvert ni. Mawar nama dia. Anak ke3 dr 4. 

Dia ni memula masuk tabika okeh aje. Then tetiba mungkin cikgu amik fail dia so dia sedeh sangat dan dia ni mudah marah orang. Okeh ni perangai aku kalau tak suka org tu jenuh laa tak akan suka. Hahaha.

Dan dia ni macam ada darah gemuruh. Dan dia ni jika tiada kakak or abang dia. Dia jadi macam pendiam terussss. Behave atau introvert???

Dia tak pandai nak cari kawan or tegur kawan. Tak macam kakak dia, even tak tau nama tapi dia akan "hi kawan."
Macam.

Mawar more like adik taknak.

Sikap yang ni macam yayah dia. Haha!.

Should or not i bawa terapi atau kita ajar baik atau let it be sebab dia baru 4 tahun. 

Apa parents buat? Risau juga kan sebab zaman makin canggih budak budak yang tak kedepan akan ketinggalan. Kesian anak aku. Moga baik baik saja lah mereka.

💕,
Leana

Tuesday, January 18, 2022

... BERPANTANG? ...

Kecoh gila since dari bulan 10 sampai bulan ni pasal pantang tak pantang.

Pada aku pula, ikut badan mu la. Mu punya badan. Nak gimana pun mu yang tanggung kan 

Tapi sis nak tahu lah apa maksud berpantang pada kalian?

Hah sis nak share maksud berpantang pada akal fikiran sis la ye. U may disagree but i dont care everybody's have their own opinions.

Berpantang maksud sis:-
1) jaga batu meroyan
Ok tahu kn pas bersalin nurse mai rumah die akan ukur perut kita. Kalau tukang urut mai rumah pun dia akan usik batu meroyan tu. Tukang urut akan suh tungku pas 3 hari bersalin utk kecutkan batu meroyan tu. Supaya batu tu tak naik ke kepala. Dalam bahasa sains aku tak tau la nurse panggil apa. Tapi org kg panggil batu meroyan la kan. Ni kena jaga. Plus dia tak boleh laju keluar juga, takut jadi bleeding and u pun 😵.

2) rahim/ peranakan.
Hah kita mesti nak rahim kita sihat dan peranakan dalam kedudukan yang cantik. Kalau ikut logik sains, peranakan senget ke, kebawah ke, ke atas ke. Memang dorang cakap tak wujud benda ni. Tapi kalau tukang urut ada kata. Orang kata perempuan xleh angkat benda berat, takut peranakan turun, susah nk preggy. Kalo preggy nanti bersalin awai. Wallahualam. Kuasa Allah. Tapi tak salah kita jaga rahim kita. Jika sihat, alhamdulillah. Kalo ada masalah, susah juga kita nanti. Rahim nk pakai lama kan. Dlm pantang, kena pakai bengkung supaya rahim kecut tak geleber orang kata..tu la wujud air jamu periuk kan. Tangkas, lagi ape? Sis pantang urut n tungku aje. 

3) tumit dan pinggang sakit
Dalam pantng ada orang sakit gini. Jawapan dia urut dan tungku. Pastu kena la makn suplemen utk kasi tenaga utk kita jaga anak. Anak2 perlukan kita mak mak ni weh. Sakit apa apa fikir anak kan? Mesti fikir, anak nanti cmne la kalo kita xde kan. Sakit weh tumit. Nak jalan bisa..pinggang tu nk bongkok pun lemah.

4) elak mudah sakit 
Macam demam ke, migrain ke lepas bersalin. Tpi jika bdan kuat, alhamdulillah. Semua ni dari Allah swt kan. Dia nk tarik bila2 msa aje bole ditarik. Kun fa ya kun orang kata 

5) jaga pemakanan 
Ok. Ada badan bole makan sayur peria. Ada orang bole makan tomato. Sayur menjalar boleh dimakan. Ada org tak boleh makan sayur menjalar. Takut angin. As i said, ikut badan. 

Kemas rumah or jogging or bekerja or bersama suami Depends pada badan masing. Jika mampu teruskan. Jik tak mampu, kita jaga kita ja la kan. Bebel kat orang tak ikut cara kita pun tak guna. Yg penting ingat lah, anak anak kita perlukan kita. Dorang perlukan kita walaupun dorang dah ada anak.

Papepun semua ini pendapat saya. 

Friday, September 17, 2021

... SEPTEMBER 2021 GOT INDUCTION COOKER ...

Assalamualaikum!

how is ur day? hahhaha mana ada orang baca belog sekarang tapi tak tahu lah jika ada dalam carian anda.

tahun 2021 juga one of my ohsem year. even PKP pun still syukur murah rezeki kan. orang kata rezeki manusia ni berbeza. sama ada rezeki anak atau diri sendiri.

early year dapat gelang emas dengan HQ TJS. syukur sangat weh! siapa nak bagi gelang emas percuma kan. time tu tgh lipat kain sambil tengok live Jia. pastu suh anak anak baca doa makan pastu aminn kan kata kata mak nye. tak lama pastu jia chong2 dan dapat nama leana. syukur sangat.

then leana senyap kejap sepanjang masalah kesihatan. dan bulan 9 ni buat comeback yang tak berapa comeback, leana join contest & giveaway. mencuba nasib la kan.

syukur dapat lucky draw induction cooker. bayang kan kalo dalam satu ribu lebih nama. leana orang ke less than 30 person dapat one of grand lucky draw!

sumber google

leana belum amik lagi induction cooker ni. kena amik within 60days. nak kena plan dengan husband ni. dan dia pun bz benoo. dan nak cuti ni pun kena plan cantikkk.

alhamdulillah merasa semua. awal 2021 merasa bonus dari Young living. syukur. leana bukan setakat menjual tau. kita mensharing dan bantu membantu. gituu. mana boleh kita biarkan kawan kawan sakit kan. haruslah sakit sama sama.

harap induction cooker ni memberi sinar pada kami. syukur. love my family. oh nanti nak citer pasal taman burung kat KL lah. my kids love it!



Tuesday, September 14, 2021

... Get yours Signature Market now! ...

Hi korang!!

Pernah tak korang dengar atau nampak iklan Signature Market? as know as HEALTHY SNACKS

Siganture market ni korang boleh dapatkan di website dia click sini

BULAN SEPTEMBER 2021 ni mereka bagi freegift banyak tau. setiap bulan ada saja freegift nya.!

macam ni! see jom lah jadi membership signature market. ada banyak sale tau! yang favourite leana is DRIED FRUIT!

WHY?
beacause dried fruit dia tidak terlalu kering tau. memang PREMIUM test. sesuai untuk orang yang berumur. like my husband said my father in law tekak dia susah nak makan makanan kering. this dried fruit not too dried but soo delicious. really suitable for senior citizens.

we should treat our old folks delicious food right?

the snacks that they have:
popcorn, biscuit, dried fruits, dried tea flowe, yogurt jelly, beans (a lot of them), for toiletries, for household and many more.

they also have menu that Organic, for Vegan and sugar-free.

this week promotion soo the BEST! take a look here.








here some others snacks:-


dried fruits

so what are you waiting for! be member and purchase today!

but WAIT!

if you wanna buy at shopee, you can visit SIGNATURE MARKET shopee shop!
click here > shopee signaturemarket


did u see the dried manggo? fav ever!



jom lah cuba! sesekali eat healthy snacks kan.

you can  buy at the website or shopee shop!

ENJOY UR SNACKS!


... hati mak yang tisu ...

Salah ke aku hantar Mawar pegi sekolah awal awal ni?  Tahun ni bulan 7 dia genap 4tahun. Still early? Ke terlalu early? Aku sedih bila tengo...