Monday, April 16, 2018

... Yang pergi tak akan kembali. Al-Fatihah ...

1st post on tahun 2018. fuhh! berhabuk betul huhu.

okay. selamat petang. i think tea break time now. aku tak tahu kenapa rini jiwang sangad. pelik benau. masa tengah drive dah nak sampai opis tengah kol suami boleh lak lagu Hijau Daun - suara tu bermain dalam minda aku. LOL.
kepelikan. maybe tired sebab semalam balik dari jengka gerak jam 8.30pm. sampai rumah lak 12.30AM.

penat wehh! penat. bangun lak jam 6 pagi. maless betul kekkeek.

okay. 14 april 2018 adalah kenduri tahlil for my arwah mother in law. 100days sudah arwah meninggalkan kami. sedeh tapi syukur Allah lebih sayangkan arwah. meninggal pun selepas menunaikan umrah. di Madinah. syukur sempat selesaikan Umrah arwah.

9 january 2018. the day i remember when my husband kejutkan aku tengah tidur jam 10 malam. dan die masih dengan phone.

terus aku tak boleh tido. esok nye lepas subuh, terus wasap bos mintak emergency leave. esok nye terus balik kampung. untuk kenduri arwah. walhal father in law belum balik lagi. masa meninggal selasa malam rabu. kamis terus balik jengka. jumaat FIL punya flight. syukur lah kenduri 3hari berjalan lancar.

FIL pulak dehydrated teruk sampai masuk wad 3 malam. syukur tak ada wabak apa apa pun.

semalam petang seronok FIL melayan karenah anak anak aku. pastu tanya nanti hari mengundi balikkan. die mahu cucu cucu die ni balik tapi oleh sebab mereka yg "baik hati" sangat tu bagi hari mengundi RABU. so tak dapat la cucu cucu dia ni balik. suami aku saja balik. tu pun balik hari.

kesian FIL aku mengharapkan cucu cucu balik tapi tak dapat. suami tak mahu tukar alamat sebab FIL masih ada. time tu lah salah satu sebab nak balik kampung tahu. tak. sebab suami pun company jenis keje hari sabtu. so faham faham la kan.

suami aku cakap bulan puasa mungkin tak balik langsung. aku pulak rasa sedih. yela. FIL bukan muda lagi. aku tak mahu kehilangan lagi. sakit weh. sakit!

tengahari tadi tengah layan mata nak tido teringat bulan puasa. teringat kuih raya. pastu teringat kisah dulu.

dulu aku pernah bagi kuih raya kat bakal mak mentua (arwah MIL aku) sebelum menjadi tunang (suami aku) orang.

gigih weh buat kuih raya tu sampai kul 3-4pagi baru tido. pastu tak berseni punya kuih raya. rasa aku rasa cam kelaut bile die sejuk tapi bapak aku suka ahhahah!

aku pernah la tanya tunang ak mase tu.
"sedap ke?"
die cakap "rasa tak penting yang penting hati."
aku jawap "tak sedap la tu. hmmm."

kelakar wehh. orang tak pernah buat kuih raya gigih nak bagi bakal mentua. HAHAHHAHAHAHA! rasa pun kelaut sangat!

kenangan.
yang pergi tak akan kembali.
masa tak boleh diundur.
hargai mereka didepan mata.

al-Fatihah untuk MIL tersayang.
tahun ini raya tanpa mu (2018 dan seterusnya).
will never forget you Mak.

we all miss you.

Thursday, December 14, 2017

... gastrik so tak best ...

gastrik dah nak 2minggu. susu badan pun drop sebab kurang makan.
sedih weh sedih!
susu adik makin susut. aku tak mahu putus asa. sebab aku dah habiskan 100 utk cara cara upkan susu ni.

nasib lah kat rumah ada lagi B-complex shaklee. aku ni bukan la pentegar sangat. ubat dari klinik aku dah makan. sekarang tinggal nak try supplement pulak. mana tahu cepat hilang. esok pagi ceria sikit.

ni tak asyik asyik rasa sedih sbb gastrik.

kalo di bagi pilihan gastrik atau mabuk. dua dua aku tak mau. hahahahahhahahahha!

gile ko. dua dua tu aku tak kuat. kekeke.

kalo mabuk lagi lah. ke laut anak2 dan laki aku. hehe.

pape pun doakan semoga aku cepat sembuh ya. sakit ni. selere pun tara. waaaaaaaaaa!☹☹☹☹☹☹



Wednesday, November 15, 2017

... i'm getting old ...

getting old?
everyone getting old.
even your birtday on 29th February. hehe.

tak ada masalah dengan umur cuma mahu ceritat tentang suami saya. hehe. i love him so much!

pada ahad 12 nov, not yet my birthday, aku ikut die g site siap bawak anak anak. pastu aku kena hujan sedikit yang telah membuat urat aku mencucuk cucuk tau. rasa macam benta tau. huhu.

then after dah tired ikut die la kan. aku pun lapar then mesej die yang dalam bangunan MPSepang tu, kata aku lapar dan tired. then die pun okay jom g makan.

then die bawak g DPulze. not bad. then makan, nak g parking ada kedai bunga. suami masuk, then i was like kenapa masuk kata nak balik. yela aku dah sakit urat memang tak tahan dah. then die cakap kejap nak beli bunga untuk makwe.

aku pun ikut lah. opkos lah makwe die cakap tu aku kan takkan lah orang lain kan. hmm.
then die tanya nak bunga ni ke?
aku tengok 3 red roses then aku hanya senyum.

so here the flowers


bergadoh jugak lah dengan Humaira yang dok nak pegang ja bunga tu, haha.

then semalam husband buat surprise. ada kedai ni kteorg tiap bulan wajib pergi. yela rewards ourself and bujang pun suka  kalau lalu tak masuk die nages. hehe. my baby boi tu bijak sangat kan.


petang tu aku balik macam biasa. tepon suami sambil drive tanya lah nak amik jam berapa. die cakap pas magrib. so aku pun balik rumah mak terus, mandi mandi main dengan anak anak then layan cerita korea Black tu. huhu. best. then malam kul 8 kuar .then husband tanya malam ni makan ape. aku pun cakap la Mamak ke kat Denai maju ke. sana ke. situ ke.

then husband cakap petang tadi mama cakap nak makan kat Qidot kan. kteorg lalu dan aku tengok biasa lah. ooo macam ramai orang. not expecting anything. then husband jeling kat aku dan cakap "mama kenapa tengok lelama?"

aku cakpa la tengok saja.

tetibe die lalu jalan dalam. aku ingat nak bawak g makan steamboat la. Damai steambot tak silap. tapi tak jadi. then aku tanya, nak g mana. die cakap Qidot. aku cakap ramai orang camna ? die cakap kite tengok lah dulu. aku pun okay lah. ikut saja.

then sampai kedai. anak bujang tak sabar nak turun masuk kedai fav die, dan bile masuk aku ada nampak meja tu ada reserved. aku cam hampa la. ok tak apa la ada meja for 2 tepi tingkap aku ajak suami dok situ. tapi die ignore aku dok tanya budak kedai tu.

aku tak dengar sangat suami cakap apa. tapi last aku dengar die mensi nama die Hamidi. budak tu pun kata tu bang tu. terus laki aku g meja reserved tu dan duduk sambil senyum.

aku? TERKEJUT okay!

he is not romantik guy okay!haha but he makes me happy.

then nak pergi order. tengah order ada sorang budak tanya. akak ni birthday girl kan. nak kek tak. i refuse because kek die tak ada choices. hehe.

but im happy. my kids happy. but husband keeps smiling at me. even me too. hehe

die tu tak pernah nak buat sendiri tau. kecuali kerja. kalau bab gini selalu tunggu aku. sebba nak suh aku buat sendiri. die sama dengan bapak aku. g kedai pun nak berdua. lol.

maaf terkutuk husband sendiri.

tak romantik tapi rajin. i do love him. tq tq tq!


... CORONG LACTE for letgo! ...


CORONG LACTE for letgo!

aku baru pakai ni 2 kali. valve semua aku tukar baru nye. so spare parts baru lah.
aku nak jual mur mur saja.
corong pun kalau beli kat kedai baby jual 1 set gini mahu RM90.

aku nak jual RM55 include postage.
serius buyer!

please WA di link ini >> www.thehaleashop.wasap.my

ini gambar.
can datang to my IG
thehalea_shop
teami.halea
nurraysa.halea

dan shopee the halea shop

fb pages
teami.halea
nurraysa.halea


... Kisah nak kurus ...

Kisah nak kurus. 
aku ni kekadang terlalu obses nak kurus sampai effect susu badan tau. suami marah sangat. dah la anak manja die tu. huhu.

masalahnye aku takmau gemok dan terus gemok. aku nak fit. i mean takmahu gemok sangat but just nice.
you know what i mean.

aku ni ritu g jusco, then ada la 1 store ni buat "promotion".
promo hanjing betul. cet!
dia kata bayar RM20 dapat sekian sekian.
then aku tanyalah nanti kena bayar pape tak.
then die cakap tak ada. boleh balik saja.

PUIHH!
kena tipu hidop hidop.

then beberapa minggu berlalu dan aku pergi.
dah siap booking kan. then aku disuruh masuk dalam 1 bilik ni. then aku pun ikut lah arahan kan.
aku tak terfikir pape tau. sebab aku pernah ikut kawan aku, Lin pergi facial dan aku pun buat facial. tak ada lak die pakse aku join jadi member ke ape ke. tak ada.
then konsultant datang dan bla bla bla.
then tanya pada miss berapa miss nak bayar?

and i was like "WTF!!!!"

aku tanya amount die dok kata aku tak faham. tahik la!

memang aku rasa nak out aje tau. ko amik la rm20 aku tu. siyes nak mara aku. tapi tak tahu kenapa aku tak berganjak lagi. perh! bodo gile sey aku masa tu. tak tahu lah kenapa bodo piang sangat.

then pas cakap nanti aku fikir orang tu tak puas hati. then cakap buat semua treatment 1hari. aku kena tipu part tu. janji kat aku promosi 2 kali sekian. 2 kali sekian dan 2 kali sekian. tapi nan hadoo! sekali tu aje aku bole datang. kuang ajak tak? then aku kol laki aku dan laki aku tak bagi. sebab mahal weh. RM588. dok tanya simpanan aku ada o tak. eh mesti lah hado. tapi tak kan nak bagi depa kan. uiishh!

then aku proceed la kan. nak gak rasa pengalaman kan. then pas tu semua pada aku tak best mana pun.

then dah siap. masuk balik bilik bincang tu. dok pujuk pujuk pujuk. suami lak tanya bila nak balik sebab susu Humaira dah xde. then kirim beli barang. dan duit cash aku memang nan hado. dengan dalam bank pun tak ada. then aku cakap aku ada rm20 aje. then die pun accept dan kata ni member tak ada tarikh luput bagai. hmmm.

nyampah aiihh! tak syok betul g situ. bek aku g gym ehh! lagi baguih kan.

so menyesal. rm40 aku burn camtu. belum lagi bayar parking rm5 kat jusco. nasib ada duit uit! kalo tak haru kot hidup aku ni.

aku nasihatkan korang kalau korang betul betul berduit pergi lah. adik aku cakap even ko dah habis sesi pun depa akan bg lagi sesi seterusnya kire ko nye perjanjian tak akan habis lah. sebab ko tak dapat weight yang dorang target kan untuk ko.

dorang ni tah pape. zaman dah 2017 tapi sikap paksa pelanggan masih tahun 2000. boo gile lah.

dah serik. korang nak rasa sila g. aku bg aje kad member aku ni hah. ahha. akak sebelah bilik aku kena bayar rm644. aku lak rm588 10 sesi. lagi murah lah sesi aku tapi duit nan hado. tunggu laki aku kaya insyaAllah g gak kan, heheh. doa doa kan ye.

ni gambar bukti aku g sana.