Wednesday, September 20, 2017

... duit upah angkut sampah ...

korang pakai tak khidmat orang kutip sampah seminggu 2/3 kali tu?
korang bayar tak sebulan rm25?


kawasan rumah aku kiteorang bayar rm25/sebulan.

ni aku nak cerita pasal orang yang nanti nanti tapi tak bayar.

susah sangat ke bayar upah orang angkut sampah tu? parents aku bayar tiap bulan. alhamdulillah tak pernah miss.
tapi orang kawasan rumah parents aku tu entah lah.

aku lak part susah adalah asingkan sampah. hmm. bila lah aku boleh asingkan sampah. memg payah sikit. sebab aku duduk rumah sewa. so kawasan sangat terhad.

jangan dibuat main pasal bayar upah si pengutip sampah itu. walaupun kerja itu busuk tapi halal duit dorang.
kenapa kita nak tangguh ?
tak takut kena dituntut di akhirat?

pernah masa tu mak bapak aku buat tempat punggut sampah kat tepi jalan.
ada orang naik viva putih no plat ak tak perasan, die buang sampah die kat tempat mak bapak aku tu.
marah la mak bapak aku tu. buang sampah nak tapi upah dorang tak mahu bayar.

teruk kan?

Ya Allah jauhi la aku bersikap macam itu. amin.

kita jangan pandang rendah tau si pengutip sampah. dorang manusia yang lebih mulia dari kita ni, sanggup buat kerja kotor tu.

takutnye di akhirat kita akan disoal.

Friday, August 25, 2017

... Lavender Garden Soap by TeaMi ...



Belum guna lagi dah wangi. 
Agak-agak kalau dah TERGUNAA lavender soap nie busuk ke? 
Hmm mana ada busuk lah awak. 
Makin wangi nanti adelah.


Lavender kot!
Lavender mana busuk pun.
Bagi rasa tenang.
Best je bila pakai tau.
Takde pun tinggalkan kesan negatif.
Sebab semua bahan yang digunakan bahan semulajadi tanpa bahan kimia okay 😍

So takpayah nak risau, nak pening-pening kepala mana nak cari pencuci muka ke mandian ke yang bebas kimia.
Nie haaaa depan mata dah ada.
Cepat-cepat lah grab sebelum menangis menahan kesakitan.



wa 0172102213
ig: teami.halea
pages teami with the halea shop

Thursday, August 24, 2017

... Feedback rose coffee soap ...


Feedback rose coffee soap 

Best sangat pakai sabun niee, lepas cuci muka jadi moist. Whiteheads berkurang. 😍

🌸 TEAMI SOAP! RM25 ONLY
 100% carrier oil asli
 100% essential oil pure
 homemade with 
COMBO TEAMI TEA + TEAMI SOAP FREE 10G TEA
📲 WA 017 2102213
📌 Ig : @teami.halea
#Teami #HandmadeSoap


Saturday, August 19, 2017

... RESEPI AYAM MASAK LEMON MADU PADUUUU ...

RESEPI AYAM MASAK LEMON MADU PADUUUU
=======================================
gitu paduuu nye haha. memang padu tau. terangkat lemon dan madu nye. eh rugi la masak kalau letak sikit sikit. nak masak jangan kedekut. hehe.
.
actually menu asal adalah milik blog Dapur tanpa sempadan. hakak ikut resepi dia sebab ringkas dan mudah faham. siapa nak masak rasa sedap bole google DAPUR TANPA SEMPADAN aka mat gebu.
.
btw saya masak ni ikut bahan kat dapur. ada kurang bahan iaitu tepung gandum. sepatutnya ayam tu kena goreng dengan tepung gandum tapi hakak masak ayam biasa saja. pun boleh!
.
diulangi ini bahan seperti hakak masak ya.
.
bahan bahan:
ayam
1inci halia (ni hakak potong aje)
garam secukup rasa
bahan sos:
1/4 cawan madu
1setengah biji lemon
(hiris kulit lemon, ambik kuning sahaja. lepastu perah lemon ye. ambil jus pula) - kulit lemon hiris halus ya.
bawang putih cincang halus
1 sudu tepung jagung dicampurkan ke dalam 1/4 cawan air (kacau sehingga sebati)
1 biji cili merah besar - buang biji dan didadu kecil
1/2 cawan air
garam
gula
.
cara memasak:
1. goreng ayam seperti biasa. (kalau nak goreng ayam dengan tepung jangan lupa salut telur dan ulit dengan tepung dan goreng sehingga keemasan ya)
2. panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang putih. masukkan madu dan lemon (jus dan kulit). kacau dan tuang air, biar mendidih.
3. masukkan garam dan gula secukup rasa
4. kecilkan api. masukkan tepung jagung yang ada air itu ke dalam kuali. kacau sehingga sos menjadi pekat. (rasa sos jika ok masukkan ayam dan cili merah)
5. bila sudah masak. boleh dihidang dan makan bersama keluarga.
Selamat mencuba
.
#silakanshare
#leanamasak


Friday, August 18, 2017

... Resepi Pak Choy masak kurma cina ...


Pak Choy masak Kurma Cina
===========================

sesuai untuk ibu ibu yang menyusukan anak. kurma cina ni ada orang buat sebagai milkbooster. 
yang ni saya masak sukat sendiri. so yang terer masak boleh la campak campak. yang masih baru nak masak mohon ikut resepi orang yang terer. sis tak terer.

Bahan-bahan:
sayur pak choy
kurma cina 5-6 biji (belah dua)
bawang merah sebiji
bawang putih 3ulas
ikan bilis sikit (tak letak pun tak ada)
secawan kecil air
garam secukup rasa

cara memasak:
1. potong bawang merah dan putih. basuh ikan bilis.
2. panaskan minyak dalam kuali. bila minyak sudah panas, tumiskan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis.
3. masukkan sayur pak choy secawan air serta kurma cina.
4. biarkan sehingga air mengelegak dan masukkan garam.
5. siap dihidang.

pastikan kurma cina dibelah ya. untuk kuah sayur itu rasa kurma cina.

terima kasih.

#silakanshare