Wednesday, December 5, 2018

... Femilac - Alhamdulillah susu bertambah, berat anak naik ...

ALHAMDULILLAH customer puas hati tau.

.
saya sendiri ada amalkan Femilac MilkBooster ini. makan tak banyak lah cuma bila rasa stress saja sis akan makan. paham paham la kan bile stress tu tahap ape tah. hehe.
.
jom kite selami kisah ibu anak 5 ni.
anak sudah 13 hari dan masih kuning. ni lebih 2 minggu doctor akan consider Pro-long jaundice kan.
(saya pernah alaminya)
jadi dia kata susu makin kering. ikhtihar. waktu pantang susah sikit nak pam dan kejut baby pun susah sebab baby masih kuning kan.
kalau pam waktu pantang pun nanti akan buat bengkak susu sampai baby 1 tahun, bahaya.
jadi dia jumpa FEMILAC milk booster yang ohsem ni.


ada masalah dengan susu badan? semua ibu mahu susu kan anak kan? siapa taknak kan. bila susu kering buat semua ibu ibu rasa down kan. siapa tak down kan. lagi dengan keliling asyik kata susu badan tak cukup tak cukup.

femilac bagus. ini kandungan dia.


jom lah ibu ibu amalkan femilac ini.

untuk pertanyaan lanjut bole wasap sy ke THEHALEASHOP


Tuesday, July 3, 2018

... Sayu di Hari Raya 2018 ...

Awal tahun ritu aku kehilangan Mak Mentua yang terbaik. syukur dalam family aku, adik beradik aku semua dapat MIL yang baik baik. mungkin kerana mak aku pun baik orang nye. mak aku pun sayang menantu. tak pernah anggap macam orang luar pun. siyes.

bila raya pak mentua aku lak banyak habiskan masa pergi surau dan dalam bilik. tetamu hadir pun die kejap aje layan. pastu masuk bilik. syukur lah aku ni tetbe jadi macam banyak bercerita dan menanya. tak la jadi macam makcik bawang. yela. kebanyakan makcik pakcik yang aku sendiri tak kenal. suami aku lak tukang masak sempena raya tu. hehe.

adik ipar aku perempuan 2 orang saja, tahun ni memasing raya kat rumah mentua dulu. raya kedua malam baru memasing sampai kan.

aku tak kisah pun bergilir jaga pak mentua. even masa kteorg jaga tu ada 2 bilik kosong tapi aku dan suami taknak tido dalam bilik. kteorg tido kat ruang tamu bawah kipas. sejukk. anak2 aku pun suka tau. sejuk tau kat jengka tu.
(suami orang jengka 16)

memang berbeza la gambar tahun ni. walauapepun hidop kena teruskan kan?
memang terasa. biasa mak mentua aku seronok aje ada anak anak aku tu. rindu. Al-Fatihah

tak sempat mak nak tengok yang ke-3 ni kan. dan tak sempat mak nak jaga anak perempuan mak lagi sorang tu berpantang buat pertama kali kan.

sian die. MIL die xmo jaga sangat. moga die dalam pantang nanti dipermudahkan lah. amin. aku nak bantu pun aku tah tah masa tu dalam pantang.

aku tak berkira sangat dengan ipar aku. yela jarang jumpa. bukan hari hari pun. sebab aku ramai kakak dan kakak2 aku semua tak kisah nak tengok2 kan ank2 aku tu. so aku pun belajar lah untuk tak berkira.

senarnye sekarang waktu rehat. aku rasa macam mengantok tapi tak mengantok lak sekarang. HAHHAAH!

ok lah chow!

btw nak beli TEAMI NAtural atau Nurraysa meh la cari aku ya.

Friday, June 29, 2018

... untuk anak dahulu atau diri sendiri? ...

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

dah lama tak berbelog ni kan. huhu. menaip adalah sesuatu yang gembira. hehe. laptop aku rosak senarnye. so tunggu lah ada duit jatuh ke riba kan. aku nak beli second la yg helok sikit. nak beli baru nan hado money la kan. hmmm.

okay back to my story.

dalam fb aku ada join 1 group ni pasal car seat. dah la rege car seat yang expired 10thn tu rege die juling aku nengok. pastu kereta pulak tak bole sebarangan. walauwehh.

some people memang ada yang afford beli benda gini. sekali keluar tak fikir pape. mungkin ada yang menabung.

memang mana kemahuan disitu lah jalan kan.

mungkin aku patut start menabung dah. beli car seat untuk anak anak aku kan. for their safety.

Lutfy tu suka dok depan. nanti kalau tukar kereta baru mungkin aku nak letak die kat belakang lah. lepas behave kan Humaira dalam car seat. dia susah lah nak berjauhan dengan aku. ish geram sangat.

die punya manja. aduh! susah. nak ikut die aje. mentang2 pandai buat expresi muka. ish! kalo tengok memang geram sangat.

kalau rezeki dapat kereta baru tu. syukur sangat. moga dipermudahkan. harapan bulan bulan mampu lah bayar kan. dah la dok rumah sewa kan.

aku kan masa buat akikah untuk Lutfy, dapat duit salaman dalam rm1200. itu untuk Lutfy tau. pastu aku tak ada duit beli breastpump. aku amik lah 400. so sekarang aku belum ganti lagi duit die tu. suami aku lagi lah amik 800 sebab kebetulan FIL aku ada masalah sikit. so terpaksa pinjam duit anak.

sekarang nak make sure duit die ada rm1200 belum terbayar lagi. huhu

sekarang aku nak start bayar sikit sikit dah. pastu bole lah daftr nama die sebagai pendaftar haji kan. anak pegi dulu haji sebelum mama pun boleh. hehe.

moga istikhomah lah menabung ni. nak beli rumah lagi. sikit sikit lah. bersebab kan semua ini.

demi anak dan diri sendiri bukan berdasarkan nafsu.

moga nafsu tak menguasai diri lagi. sekarang kalau online mungkin barang niaga saja kan. Alhamdulillah barang niaga pun makin laku. syukur. slow tapi asyuk kan. ada la duit modal tu. untung pun tak banyak tapi cuba.

moga perniagaan aku maju. amin. mampu beli emas ke. insyaAllah. amin.

dah lama tak bebel. selalu bebel sini pun tak ada orang baca. HHAAHAHHA! belog boring lah katakan.

sis boleh buat paid review kat belog sis rm10 sahaja. tak padam entry. siapa nak bole wasap sis ke http://thehaleashop.wasap.my

boleh g fb pages sis:

teami.halea shop
nurraysa.halea shop

atau

ke ig sis:
teami.halea
nurraysa.halea
thehalea_shop




meh la usha usha.


Monday, April 16, 2018

... Yang pergi tak akan kembali. Al-Fatihah ...

1st post on tahun 2018. fuhh! berhabuk betul huhu.

okay. selamat petang. i think tea break time now. aku tak tahu kenapa rini jiwang sangad. pelik benau. masa tengah drive dah nak sampai opis tengah kol suami boleh lak lagu Hijau Daun - suara tu bermain dalam minda aku. LOL.
kepelikan. maybe tired sebab semalam balik dari jengka gerak jam 8.30pm. sampai rumah lak 12.30AM.

penat wehh! penat. bangun lak jam 6 pagi. maless betul kekkeek.

okay. 14 april 2018 adalah kenduri tahlil for my arwah mother in law. 100days sudah arwah meninggalkan kami. sedeh tapi syukur Allah lebih sayangkan arwah. meninggal pun selepas menunaikan umrah. di Madinah. syukur sempat selesaikan Umrah arwah.

9 january 2018. the day i remember when my husband kejutkan aku tengah tidur jam 10 malam. dan die masih dengan phone.

terus aku tak boleh tido. esok nye lepas subuh, terus wasap bos mintak emergency leave. esok nye terus balik kampung. untuk kenduri arwah. walhal father in law belum balik lagi. masa meninggal selasa malam rabu. kamis terus balik jengka. jumaat FIL punya flight. syukur lah kenduri 3hari berjalan lancar.

FIL pulak dehydrated teruk sampai masuk wad 3 malam. syukur tak ada wabak apa apa pun.

semalam petang seronok FIL melayan karenah anak anak aku. pastu tanya nanti hari mengundi balikkan. die mahu cucu cucu die ni balik tapi oleh sebab mereka yg "baik hati" sangat tu bagi hari mengundi RABU. so tak dapat la cucu cucu dia ni balik. suami aku saja balik. tu pun balik hari.

kesian FIL aku mengharapkan cucu cucu balik tapi tak dapat. suami tak mahu tukar alamat sebab FIL masih ada. time tu lah salah satu sebab nak balik kampung tahu. tak. sebab suami pun company jenis keje hari sabtu. so faham faham la kan.

suami aku cakap bulan puasa mungkin tak balik langsung. aku pulak rasa sedih. yela. FIL bukan muda lagi. aku tak mahu kehilangan lagi. sakit weh. sakit!

tengahari tadi tengah layan mata nak tido teringat bulan puasa. teringat kuih raya. pastu teringat kisah dulu.

dulu aku pernah bagi kuih raya kat bakal mak mentua (arwah MIL aku) sebelum menjadi tunang (suami aku) orang.

gigih weh buat kuih raya tu sampai kul 3-4pagi baru tido. pastu tak berseni punya kuih raya. rasa aku rasa cam kelaut bile die sejuk tapi bapak aku suka ahhahah!

aku pernah la tanya tunang ak mase tu.
"sedap ke?"
die cakap "rasa tak penting yang penting hati."
aku jawap "tak sedap la tu. hmmm."

kelakar wehh. orang tak pernah buat kuih raya gigih nak bagi bakal mentua. HAHAHHAHAHAHA! rasa pun kelaut sangat!

kenangan.
yang pergi tak akan kembali.
masa tak boleh diundur.
hargai mereka didepan mata.

al-Fatihah untuk MIL tersayang.
tahun ini raya tanpa mu (2018 dan seterusnya).
will never forget you Mak.

we all miss you.

Thursday, December 14, 2017

... gastrik so tak best ...

gastrik dah nak 2minggu. susu badan pun drop sebab kurang makan.
sedih weh sedih!
susu adik makin susut. aku tak mahu putus asa. sebab aku dah habiskan 100 utk cara cara upkan susu ni.

nasib lah kat rumah ada lagi B-complex shaklee. aku ni bukan la pentegar sangat. ubat dari klinik aku dah makan. sekarang tinggal nak try supplement pulak. mana tahu cepat hilang. esok pagi ceria sikit.

ni tak asyik asyik rasa sedih sbb gastrik.

kalo di bagi pilihan gastrik atau mabuk. dua dua aku tak mau. hahahahahhahahahha!

gile ko. dua dua tu aku tak kuat. kekeke.

kalo mabuk lagi lah. ke laut anak2 dan laki aku. hehe.

pape pun doakan semoga aku cepat sembuh ya. sakit ni. selere pun tara. waaaaaaaaaa!☹☹☹☹☹☹