Monday, April 16, 2018

... Yang pergi tak akan kembali. Al-Fatihah ...

1st post on tahun 2018. fuhh! berhabuk betul huhu.

okay. selamat petang. i think tea break time now. aku tak tahu kenapa rini jiwang sangad. pelik benau. masa tengah drive dah nak sampai opis tengah kol suami boleh lak lagu Hijau Daun - suara tu bermain dalam minda aku. LOL.
kepelikan. maybe tired sebab semalam balik dari jengka gerak jam 8.30pm. sampai rumah lak 12.30AM.

penat wehh! penat. bangun lak jam 6 pagi. maless betul kekkeek.

okay. 14 april 2018 adalah kenduri tahlil for my arwah mother in law. 100days sudah arwah meninggalkan kami. sedeh tapi syukur Allah lebih sayangkan arwah. meninggal pun selepas menunaikan umrah. di Madinah. syukur sempat selesaikan Umrah arwah.

9 january 2018. the day i remember when my husband kejutkan aku tengah tidur jam 10 malam. dan die masih dengan phone.

terus aku tak boleh tido. esok nye lepas subuh, terus wasap bos mintak emergency leave. esok nye terus balik kampung. untuk kenduri arwah. walhal father in law belum balik lagi. masa meninggal selasa malam rabu. kamis terus balik jengka. jumaat FIL punya flight. syukur lah kenduri 3hari berjalan lancar.

FIL pulak dehydrated teruk sampai masuk wad 3 malam. syukur tak ada wabak apa apa pun.

semalam petang seronok FIL melayan karenah anak anak aku. pastu tanya nanti hari mengundi balikkan. die mahu cucu cucu die ni balik tapi oleh sebab mereka yg "baik hati" sangat tu bagi hari mengundi RABU. so tak dapat la cucu cucu dia ni balik. suami aku saja balik. tu pun balik hari.

kesian FIL aku mengharapkan cucu cucu balik tapi tak dapat. suami tak mahu tukar alamat sebab FIL masih ada. time tu lah salah satu sebab nak balik kampung tahu. tak. sebab suami pun company jenis keje hari sabtu. so faham faham la kan.

suami aku cakap bulan puasa mungkin tak balik langsung. aku pulak rasa sedih. yela. FIL bukan muda lagi. aku tak mahu kehilangan lagi. sakit weh. sakit!

tengahari tadi tengah layan mata nak tido teringat bulan puasa. teringat kuih raya. pastu teringat kisah dulu.

dulu aku pernah bagi kuih raya kat bakal mak mentua (arwah MIL aku) sebelum menjadi tunang (suami aku) orang.

gigih weh buat kuih raya tu sampai kul 3-4pagi baru tido. pastu tak berseni punya kuih raya. rasa aku rasa cam kelaut bile die sejuk tapi bapak aku suka ahhahah!

aku pernah la tanya tunang ak mase tu.
"sedap ke?"
die cakap "rasa tak penting yang penting hati."
aku jawap "tak sedap la tu. hmmm."

kelakar wehh. orang tak pernah buat kuih raya gigih nak bagi bakal mentua. HAHAHHAHAHAHA! rasa pun kelaut sangat!

kenangan.
yang pergi tak akan kembali.
masa tak boleh diundur.
hargai mereka didepan mata.

al-Fatihah untuk MIL tersayang.
tahun ini raya tanpa mu (2018 dan seterusnya).
will never forget you Mak.

we all miss you.