Thursday, March 9, 2017

... FLOWER TEA ...

Ada 'chance' tak cikgu BM canteks kasi A+ kat essay #bunge2 kita ni. Panjang sikit tapi pack dgn info best untuk di share.
Sape baca sampai habis kita bagi kasih sayang ikat tepi sattu

Ini 5 Kebaikan 'Flower Tea'
========================
'Blooming tea' atau teh bunga kembang memang tidak asing lagi. Berasal dari daerah Yunna,China teh ini terkenal dengan rasa yang unik dan kaya dengan khasiat.
.
Bunga yang berbeza dalam adunan teh membawa khasiat yang berbeza kepada tubuh. Contohnya, #Jasmine mempunyai anti-bakteria property dan boleh mengelakkan masalah nafas berbau. Ia juga menstabilkan tekanan darah dan elok untuk kesihatan perut.
.
#Lily pula berkesan untuk merawat masalah insomnia dan #rose adalah woman's flower yang baik untuk kulit dan peredaran darah. Itu serba sedikit info bunga dan di bawah adalah khasiat 'flower tea'.
.
⭐ Brain Booster
Pengambilan teh bunga secara konsisten terbukti meningkatkan daya fikir dan 'motor skills' kerana adanya catechins yang melindungi dan meningkatkan daya tindak neuron. Ini menjadikan kita lebih 'alert', bijak, fokus, serta jauh dari Parkinson dan Alzheimer.
.
⭐ Stress berkurang
Minum teh adalah cara terbaik untuk 'de-stress'. Teh kaya dengan Theanine dan Amino acid. Ia boleh menstabilkan emosi dan memberi efek 'calming' untuk elakkan tekanan & resah gelisah.
.
⭐ Kaya Anti-oksidan
Teh sangat terkenal dengan kandungan anti-oksidan yg sgt tinggi. Ia adalah agen nyahoksin yg bagus . Teh bunga selain daripda unik dan punya rasa yg berbeza juga kaya dengan flavanoids and cathecins yg tiada dalam teh biasa.
.
⭐ Kulit cantik
Kaya dengan polyphenols, membuatkan kulit sihat dan cantik luar dan dalam kerana kandungan antioksidan melindungi kulit daripada sinaran UV merbahaya. Juga membaiki sel dan tisu kulit.Teh bunga mengurangkan tindakan enzim yang boleh merosakkan kolagen & elastin. Untuk kulit cantik dan kekal muda, pengambilan teh bunga sangat membantu.
.
⭐ Kadar metabolisma bertambah
Anti-oksidan sangat membantu dalam pembakaran lemak. Minum teh mampu meningkatkan kadar metabolik badan dengan sangat 'impressive'. Metabolisme badan memastikan proses peyimpanan lemak badan pada tahap normal & sihat untuk elakkan obesiti dan boleh digunakan sebagai sumber tenaga.
.
Info: ServingJoy.com

Boleh share dengan sekalian penggemar 'flower tea' tegar

Sent from my Huawei Mobile

No comments: