Thursday, December 14, 2017

... gastrik so tak best ...

gastrik dah nak 2minggu. susu badan pun drop sebab kurang makan.
sedih weh sedih!
susu adik makin susut. aku tak mahu putus asa. sebab aku dah habiskan 100 utk cara cara upkan susu ni.

nasib lah kat rumah ada lagi B-complex shaklee. aku ni bukan la pentegar sangat. ubat dari klinik aku dah makan. sekarang tinggal nak try supplement pulak. mana tahu cepat hilang. esok pagi ceria sikit.

ni tak asyik asyik rasa sedih sbb gastrik.

kalo di bagi pilihan gastrik atau mabuk. dua dua aku tak mau. hahahahahhahahahha!

gile ko. dua dua tu aku tak kuat. kekeke.

kalo mabuk lagi lah. ke laut anak2 dan laki aku. hehe.

pape pun doakan semoga aku cepat sembuh ya. sakit ni. selere pun tara. waaaaaaaaaa!☹☹☹☹☹☹



Wednesday, November 15, 2017

... i'm getting old ...

getting old?
everyone getting old.
even your birtday on 29th February. hehe.

tak ada masalah dengan umur cuma mahu ceritat tentang suami saya. hehe. i love him so much!

pada ahad 12 nov, not yet my birthday, aku ikut die g site siap bawak anak anak. pastu aku kena hujan sedikit yang telah membuat urat aku mencucuk cucuk tau. rasa macam benta tau. huhu.

then after dah tired ikut die la kan. aku pun lapar then mesej die yang dalam bangunan MPSepang tu, kata aku lapar dan tired. then die pun okay jom g makan.

then die bawak g DPulze. not bad. then makan, nak g parking ada kedai bunga. suami masuk, then i was like kenapa masuk kata nak balik. yela aku dah sakit urat memang tak tahan dah. then die cakap kejap nak beli bunga untuk makwe.

aku pun ikut lah. opkos lah makwe die cakap tu aku kan takkan lah orang lain kan. hmm.
then die tanya nak bunga ni ke?
aku tengok 3 red roses then aku hanya senyum.

so here the flowers


bergadoh jugak lah dengan Humaira yang dok nak pegang ja bunga tu, haha.

then semalam husband buat surprise. ada kedai ni kteorg tiap bulan wajib pergi. yela rewards ourself and bujang pun suka  kalau lalu tak masuk die nages. hehe. my baby boi tu bijak sangat kan.


petang tu aku balik macam biasa. tepon suami sambil drive tanya lah nak amik jam berapa. die cakap pas magrib. so aku pun balik rumah mak terus, mandi mandi main dengan anak anak then layan cerita korea Black tu. huhu. best. then malam kul 8 kuar .then husband tanya malam ni makan ape. aku pun cakap la Mamak ke kat Denai maju ke. sana ke. situ ke.

then husband cakap petang tadi mama cakap nak makan kat Qidot kan. kteorg lalu dan aku tengok biasa lah. ooo macam ramai orang. not expecting anything. then husband jeling kat aku dan cakap "mama kenapa tengok lelama?"

aku cakpa la tengok saja.

tetibe die lalu jalan dalam. aku ingat nak bawak g makan steamboat la. Damai steambot tak silap. tapi tak jadi. then aku tanya, nak g mana. die cakap Qidot. aku cakap ramai orang camna ? die cakap kite tengok lah dulu. aku pun okay lah. ikut saja.

then sampai kedai. anak bujang tak sabar nak turun masuk kedai fav die, dan bile masuk aku ada nampak meja tu ada reserved. aku cam hampa la. ok tak apa la ada meja for 2 tepi tingkap aku ajak suami dok situ. tapi die ignore aku dok tanya budak kedai tu.

aku tak dengar sangat suami cakap apa. tapi last aku dengar die mensi nama die Hamidi. budak tu pun kata tu bang tu. terus laki aku g meja reserved tu dan duduk sambil senyum.

aku? TERKEJUT okay!

he is not romantik guy okay!haha but he makes me happy.

then nak pergi order. tengah order ada sorang budak tanya. akak ni birthday girl kan. nak kek tak. i refuse because kek die tak ada choices. hehe.

but im happy. my kids happy. but husband keeps smiling at me. even me too. hehe

die tu tak pernah nak buat sendiri tau. kecuali kerja. kalau bab gini selalu tunggu aku. sebba nak suh aku buat sendiri. die sama dengan bapak aku. g kedai pun nak berdua. lol.

maaf terkutuk husband sendiri.

tak romantik tapi rajin. i do love him. tq tq tq!


... CORONG LACTE for letgo! ...


CORONG LACTE for letgo!

aku baru pakai ni 2 kali. valve semua aku tukar baru nye. so spare parts baru lah.
aku nak jual mur mur saja.
corong pun kalau beli kat kedai baby jual 1 set gini mahu RM90.

aku nak jual RM55 include postage.
serius buyer!

please WA di link ini >> www.thehaleashop.wasap.my

ini gambar.
can datang to my IG
thehalea_shop
teami.halea
nurraysa.halea

dan shopee the halea shop

fb pages
teami.halea
nurraysa.halea


... Kisah nak kurus ...

Kisah nak kurus. 
aku ni kekadang terlalu obses nak kurus sampai effect susu badan tau. suami marah sangat. dah la anak manja die tu. huhu.

masalahnye aku takmau gemok dan terus gemok. aku nak fit. i mean takmahu gemok sangat but just nice.
you know what i mean.

aku ni ritu g jusco, then ada la 1 store ni buat "promotion".
promo hanjing betul. cet!
dia kata bayar RM20 dapat sekian sekian.
then aku tanyalah nanti kena bayar pape tak.
then die cakap tak ada. boleh balik saja.

PUIHH!
kena tipu hidop hidop.

then beberapa minggu berlalu dan aku pergi.
dah siap booking kan. then aku disuruh masuk dalam 1 bilik ni. then aku pun ikut lah arahan kan.
aku tak terfikir pape tau. sebab aku pernah ikut kawan aku, Lin pergi facial dan aku pun buat facial. tak ada lak die pakse aku join jadi member ke ape ke. tak ada.
then konsultant datang dan bla bla bla.
then tanya pada miss berapa miss nak bayar?

and i was like "WTF!!!!"

aku tanya amount die dok kata aku tak faham. tahik la!

memang aku rasa nak out aje tau. ko amik la rm20 aku tu. siyes nak mara aku. tapi tak tahu kenapa aku tak berganjak lagi. perh! bodo gile sey aku masa tu. tak tahu lah kenapa bodo piang sangat.

then pas cakap nanti aku fikir orang tu tak puas hati. then cakap buat semua treatment 1hari. aku kena tipu part tu. janji kat aku promosi 2 kali sekian. 2 kali sekian dan 2 kali sekian. tapi nan hadoo! sekali tu aje aku bole datang. kuang ajak tak? then aku kol laki aku dan laki aku tak bagi. sebab mahal weh. RM588. dok tanya simpanan aku ada o tak. eh mesti lah hado. tapi tak kan nak bagi depa kan. uiishh!

then aku proceed la kan. nak gak rasa pengalaman kan. then pas tu semua pada aku tak best mana pun.

then dah siap. masuk balik bilik bincang tu. dok pujuk pujuk pujuk. suami lak tanya bila nak balik sebab susu Humaira dah xde. then kirim beli barang. dan duit cash aku memang nan hado. dengan dalam bank pun tak ada. then aku cakap aku ada rm20 aje. then die pun accept dan kata ni member tak ada tarikh luput bagai. hmmm.

nyampah aiihh! tak syok betul g situ. bek aku g gym ehh! lagi baguih kan.

so menyesal. rm40 aku burn camtu. belum lagi bayar parking rm5 kat jusco. nasib ada duit uit! kalo tak haru kot hidup aku ni.

aku nasihatkan korang kalau korang betul betul berduit pergi lah. adik aku cakap even ko dah habis sesi pun depa akan bg lagi sesi seterusnya kire ko nye perjanjian tak akan habis lah. sebab ko tak dapat weight yang dorang target kan untuk ko.

dorang ni tah pape. zaman dah 2017 tapi sikap paksa pelanggan masih tahun 2000. boo gile lah.

dah serik. korang nak rasa sila g. aku bg aje kad member aku ni hah. ahha. akak sebelah bilik aku kena bayar rm644. aku lak rm588 10 sesi. lagi murah lah sesi aku tapi duit nan hado. tunggu laki aku kaya insyaAllah g gak kan, heheh. doa doa kan ye.

ni gambar bukti aku g sana.



Monday, November 13, 2017

... TeaMi Natural: Beauty Blend ...

Hi!

tahu tak TeaMi ada teh dalam uncang? eh eh baru tahu ke? tak apa. ni saya nak share sikit.

Siapa yang muka nya breakout?
i mean jerawat dok tumbuh ja sampai muka pun kusam dan memang susah nak nampak flawless.

meh sini tengok gambar ni. apa benefit Beauty Blend yang dalam nya ada bunga bunga natural tau.

BEAUTY BLEND

kalau ada masalah sengugut pun boleh dirawat tau.
HAH! percaya tak? eh keluar tau kat Wanita Hari Ini yang minum bunga boleh buat awet muda gituu! jangan tak tahu ya. bunga ni memang boleh makan.

jom lah dapatkan beauty blend ni.

1x RM35
3x RM100
exclude postage.

bwah ni ada no tepon sis. hah! click saja! mudah!

Sebarang pertanyaan, πŸ‘‡πŸ‘‡klik sini πŸ‘‡πŸ‘‡
http://thehaleashop.wasap.my
http://thehaleashop.wasap.my/
http://thehaleashop.wasap.my/
.
Jom Join Geng Gegar HaLea
klik siniπŸ‘‡ atau di bio ig
http://thehaleashop.wasap.my/
.
#TeamHalea #TheHaLeaShop#GengGegarHaLea #NurraysaHaLea#TeaMiHaLea #HaLeaShop #HaleaFantastik#HaLea
#teami #teamiflowertea #tehkurus#tehcantik #slimmingtea #roselle#appleflower #lemongrass #serai


Wednesday, September 20, 2017

... duit upah angkut sampah ...

korang pakai tak khidmat orang kutip sampah seminggu 2/3 kali tu?
korang bayar tak sebulan rm25?


kawasan rumah aku kiteorang bayar rm25/sebulan.

ni aku nak cerita pasal orang yang nanti nanti tapi tak bayar.

susah sangat ke bayar upah orang angkut sampah tu? parents aku bayar tiap bulan. alhamdulillah tak pernah miss.
tapi orang kawasan rumah parents aku tu entah lah.

aku lak part susah adalah asingkan sampah. hmm. bila lah aku boleh asingkan sampah. memg payah sikit. sebab aku duduk rumah sewa. so kawasan sangat terhad.

jangan dibuat main pasal bayar upah si pengutip sampah itu. walaupun kerja itu busuk tapi halal duit dorang.
kenapa kita nak tangguh ?
tak takut kena dituntut di akhirat?

pernah masa tu mak bapak aku buat tempat punggut sampah kat tepi jalan.
ada orang naik viva putih no plat ak tak perasan, die buang sampah die kat tempat mak bapak aku tu.
marah la mak bapak aku tu. buang sampah nak tapi upah dorang tak mahu bayar.

teruk kan?

Ya Allah jauhi la aku bersikap macam itu. amin.

kita jangan pandang rendah tau si pengutip sampah. dorang manusia yang lebih mulia dari kita ni, sanggup buat kerja kotor tu.

takutnye di akhirat kita akan disoal.

Friday, August 25, 2017

... Lavender Garden Soap by TeaMi ...



Belum guna lagi dah wangi. 
Agak-agak kalau dah TERGUNAA lavender soap nie busuk ke? 
Hmm mana ada busuk lah awak. 
Makin wangi nanti adelah.


Lavender kot!
Lavender mana busuk pun.
Bagi rasa tenang.
Best je bila pakai tau.
Takde pun tinggalkan kesan negatif.
Sebab semua bahan yang digunakan bahan semulajadi tanpa bahan kimia okay πŸ˜

So takpayah nak risau, nak pening-pening kepala mana nak cari pencuci muka ke mandian ke yang bebas kimia.
Nie haaaa depan mata dah ada.
Cepat-cepat lah grab sebelum menangis menahan kesakitan.



wa 0172102213
ig: teami.halea
pages teami with the halea shop

Thursday, August 24, 2017

... Feedback rose coffee soap ...


Feedback rose coffee soap 

Best sangat pakai sabun niee, lepas cuci muka jadi moist. Whiteheads berkurang. πŸ˜

🌸 TEAMI SOAP! RM25 ONLY
 100% carrier oil asli
 100% essential oil pure
 homemade with 
COMBO TEAMI TEA + TEAMI SOAP FREE 10G TEA
πŸ“² WA 017 2102213
πŸ“Œ Ig : @teami.halea
#Teami #HandmadeSoap


Saturday, August 19, 2017

... RESEPI AYAM MASAK LEMON MADU PADUUUU ...

RESEPI AYAM MASAK LEMON MADU PADUUUU
=======================================
gitu paduuu nye haha. memang padu tau. terangkat lemon dan madu nye. eh rugi la masak kalau letak sikit sikit. nak masak jangan kedekut. hehe.
.
actually menu asal adalah milik blog Dapur tanpa sempadan. hakak ikut resepi dia sebab ringkas dan mudah faham. siapa nak masak rasa sedap bole google DAPUR TANPA SEMPADAN aka mat gebu.
.
btw saya masak ni ikut bahan kat dapur. ada kurang bahan iaitu tepung gandum. sepatutnya ayam tu kena goreng dengan tepung gandum tapi hakak masak ayam biasa saja. pun boleh!
.
diulangi ini bahan seperti hakak masak ya.
.
bahan bahan:
ayam
1inci halia (ni hakak potong aje)
garam secukup rasa
bahan sos:
1/4 cawan madu
1setengah biji lemon
(hiris kulit lemon, ambik kuning sahaja. lepastu perah lemon ye. ambil jus pula) - kulit lemon hiris halus ya.
bawang putih cincang halus
1 sudu tepung jagung dicampurkan ke dalam 1/4 cawan air (kacau sehingga sebati)
1 biji cili merah besar - buang biji dan didadu kecil
1/2 cawan air
garam
gula
.
cara memasak:
1. goreng ayam seperti biasa. (kalau nak goreng ayam dengan tepung jangan lupa salut telur dan ulit dengan tepung dan goreng sehingga keemasan ya)
2. panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang putih. masukkan madu dan lemon (jus dan kulit). kacau dan tuang air, biar mendidih.
3. masukkan garam dan gula secukup rasa
4. kecilkan api. masukkan tepung jagung yang ada air itu ke dalam kuali. kacau sehingga sos menjadi pekat. (rasa sos jika ok masukkan ayam dan cili merah)
5. bila sudah masak. boleh dihidang dan makan bersama keluarga.
Selamat mencuba
.
#silakanshare
#leanamasak


Friday, August 18, 2017

... Resepi Pak Choy masak kurma cina ...


Pak Choy masak Kurma Cina
===========================

sesuai untuk ibu ibu yang menyusukan anak. kurma cina ni ada orang buat sebagai milkbooster. 
yang ni saya masak sukat sendiri. so yang terer masak boleh la campak campak. yang masih baru nak masak mohon ikut resepi orang yang terer. sis tak terer.

Bahan-bahan:
sayur pak choy
kurma cina 5-6 biji (belah dua)
bawang merah sebiji
bawang putih 3ulas
ikan bilis sikit (tak letak pun tak ada)
secawan kecil air
garam secukup rasa

cara memasak:
1. potong bawang merah dan putih. basuh ikan bilis.
2. panaskan minyak dalam kuali. bila minyak sudah panas, tumiskan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis.
3. masukkan sayur pak choy secawan air serta kurma cina.
4. biarkan sehingga air mengelegak dan masukkan garam.
5. siap dihidang.

pastikan kurma cina dibelah ya. untuk kuah sayur itu rasa kurma cina.

terima kasih.

#silakanshare



Wednesday, August 9, 2017

... 5 little monkeys ...

tahu tak tu lagu ape? lagu budak budak lah hihi.

anak yang sulung nama Lutfy Hadi suka juga tengok youtube.
weh budak mana tak suka kan. 9/10 la budak yang tak suka tu kan.


ini lah bujang aku. umur dia 2tahun 6bulan

ritu raya orang akan tanya budak ini berapa tahun. bila aku sebut umur dia majoriti orang terkejut sebab dia nampak tinggi dan besar. terus oang assume family bapak aku baka besar. then aku pun betulkan kan lah pendapat orang, yang belah family husband aku pun rangka besar. yep! my MIL nye family meamng rangka besar. so tak heran lah budak ni rangka besar.

yela. Lutfy keluar pun berat 3.43kg. sepanjang dia baby sampai toddler ni BMI dia sangat cantik. tak ada pun ngam ngam line. alhamdulillah.

pendek cerita. anak aku ni belum bercakap bahasa kita. still in baby language, tak tahu la nak risau ke apa. tapi as parents aku memang risau. bulan ni ada check up dia. aku ingat kan nak minta surat jumpa pakar. see how to handle my baby.

but still dari segi motor skill anak aku bijak sangat sebenar nya.

ko tahu kan setiap kereta ada ekzos. dalam banyak banyak cucu mak bapak aku termasuk anak anak aku dalam 12 orang. anak aku ni sorang yang masukkan batu dalam ekzos. for serius!

semua kereta dia masukkan batu. nasib batu kecik. pernah dalam kete akak aku dia masukkan batu se-ngam ekzos ko tau tak. mengelabahlah akak aku kan. gile ko!

lately ni dia ada main lompat atas katil aku beli. die lompat 2 kali pastu jatuhkan badan. i was like what is he doing?

then bile aku nampak dia buat letak tangan kat telinga macam tengah call terus sel sel otak aku berhubung. rupanya dia main 5 little monkeys jumping on the bed!

terus aku bermain dengan dia. seronok sangat dia. main sampai aku pun letih tapi dia tak letih tau tak! aduh aduh!

ini aku nak jadi kan kenangan weh. my baby boi. Lutfy Hadi. my 1st love.