Monday, April 20, 2015

... paranoid ...

Menjadi seorang ibu and paranoid.

Like anak kena sikit dah fikir bukan bukan.

Ohmy! Sampai satu tahap aku rasa diri aku loser gile jadi seorang mak.

Lutfy Hadi. Yes. That is my son' name.
He is sooo adorable.

Masa preggy 9bulan mabuk. 9 bula tau. Langsung x memasak. Langsung. Mkn kt kdai pon leh kire jari. Kebanyakan tapau. Seriuesss.

And bila die kuar aje. I was like i want to be a perfect mother. Tak akan biarkan sapa sapa sakiti dia.

But kehendak Allah. Semua kuasa Allah.

LutfyHadi sekarang tengah batuk kering. Dan hidung asyik tersumbat. Bila semua itu ganggu die tido. I fell likw loser gile aku as a mom sebab cm tak bole buat apa apa pun.

Anak kecil aku tak ada dosa. Dia baru 2month. Entah lah. Aku kena berdoa tanpa jemu. Still.mengharapkan Tuhan sihatkan dia. At same time, aku berusaha segala mungkin.

Aku harap benda ni tak terus berpanjangan. Akan ada rezeki LutfyHadi punya kesihatan. Ya rezeki kesihatan badan. InsyaAllah. Mungkin ini dugaan mengajar aku bersabar dan betapa hebat nya kuasa Allah.

Ya.
Aku pasti itu. LutfyHadi akan sihat seperti bayi lain. Sihat dan ceria. InsyaAllah.

... mama Lutfy Hadi ...

Sent from Yahoo Mail on Android

Friday, April 3, 2015

... human minded ...

Tak salah pun fikir apa yang terlintas. Cuma persepsi itu mungkin makan diri.

Andai orang kata seronok kahwin or ajak berkahwin. Ke arah positifnya mungkin husband dia buat sesuatu menggembirakan dia.

Tapi if orang fikir sebab seks. Bermakna berkahwin sebab nafsu. Tahu kan perkahwinan atas dasar nafsu tak mungkin kekal lama.

Cuba berfikir berdasarkan pengalaman hidup dia.
Contoh: selama ini dia taat ikut cakap parents. Tak boleh kuar lewat malam. Tak bole g jauh dr famili tak bole itu tak bole ini.

But bila dia kahwin, dia bole buat semua itu dengan husband dia.

And yes for early wedding memang manis. Tapi tak mungkin 1 sebab saja kan? Banyak sebab. Depends pada mereka yang mengeluarkan fakta.

Nak tahu? Tanya sendiri. If cakap banyak negatif, jadi tak baik pula sebab mengata kan.

Maaf. Masih cuti bersalin yang ke 48hari. So lebih banyak positif sebab elak meroyan. Mana tahu kan. Banyak fikir boleh jadikan tekanan.

Tak jadi big issue if kita fikir benda kecik aje pong.

And human can change. Depends hati die. Even aku sendiri ada pengalaman depan mata. Tapi teroulang pada cara kita ambil benda tuh as pengajaran atau mimpi ngeri.

Kita boleh saja elak xnk senasib seperti orang itu. Berdoalah. Percaya pada Allah.

Tipu laa aku sepanjng jaga ank tak fikir bukan bukan. Ank aku 48hr dah ada kahak.orang kaya kahak lme2 kt paru2 bole jd jangkitan kuman.

Gile ko tak takut? Aku tiap2 malam nages kot.

Semua terletak pada mindset and hati. Cuma jangan terlalu takut dengann life sendiri hingga nightmare. And takut nk teruskan hidup. Mana tahu

Sent from Yahoo Mail on Android