Wednesday, November 19, 2014

... miss all moment ...

Rindu.

Rindu saat itu.

Mabuk teruk.
Muntah.
Pening.
Tak suka banyak benda.
Tak suka bau bauan
Selekeh.
Tiada mekup.

Kelakar. Masa itu memang tahan saja hati ini.

Bila ingat balik. Sangat kelakar.

Tapi saat yang paling tak boleh lupa.

Masa 5 minggu, ada doctor lelaki sahkan aku mengandung luar rahim. Menangis aku. Suami tak jemu memujuk aku.

Tapi. Alhamdulillah. Masa 8minggu ada si kecil. Jantung dia laju. Menangis aku rasa.

Saat lagi satu.

Masa tengah batuk teruk tiba tiba keluar darah beberapa titik. Cuak. Menangis. Si suami bawak pergi hospital. Esoknya check dengan pakar. Alhamdulillah. Tiada apa apa.

Si kecil sungguh kuat. Tabah. Sangat tabah.
Seperti mama dia. Seperti ayah nya.

Semua ini pengalaman. Pengalaman yang manis.

Rindu.
Rindu sangat.

Sent from Yahoo Mail on Android

Saturday, October 4, 2014

... annoying ...

fuhhh~~~ fuhh~~
dah 2 bulan tak hapdate belog. tetbe teringin lak nk hapdate pakai lappy. so pinjam laa lappy adik aku ni haa. sbb lappy aku ada kat rumah lak.

well. hubby pegi site tengk orang buat kerja betul ke tak. ye lah. kalo lari dari apa yang customer mintak, tak ke naya. haihhhhh~

tapi hubby cakap dia akan balik awal. so nak tido tapi fikiran tak berhenti berfikir.

oh ye! about my tajuk. why annoying?

aku ada la join group ibu ibu. bkan group single okay! group motherhood! you already become a mother! but ur minded like u stilll n highschool.

aku tak faham kenapa depa join group tuh tapi annoy dengan question yang di-post.

WHAT THE HECK!

habis kalau tah memang itu rutin mannusia. lepas kejadian org tuh org nih pulak. beselah dunia beroda kan.

depa rasa soklan tuh annoy and they give and annoy answer.

aku ni silent reader and positif yang boleh. kite manusia akan melaui pengalaman yg berbeza. and yes. macam kite tukar tempat keja different environment so lain lah cara pekerjaan kan? even jawatan yang sama.

aku tak faham kenapalah pendek sangat akal. plus kalo ko ada pengalaman pong apa la salahnya share ke. no need lah kondem orang kan. tak suke post tuh unfollow. senang.
easy as pie. kan kan?

aku geleng aje bile depa annoy dengan orang camtuh pastuh bergado sana sini. pastuh berantai. zzzzzzz.

terjadi nya annoying ni berlaku dalam diri ke or pada orang itu yang memyebabkan berlakunya annoy?

actually semua benda okay aje kot. cuma u overthinking and make it become annoy. urself make benda kecik jadi besar.

kecian mereka yang sakit hati tuh o terassa hati. tak rasa berdosa ka. even nak tego perbuatan salah seseorang itu pergi la secara private. tak la orang tuh terasa malu o terasa.

andai kite sudah tego die secara private but org tuh still cannot accept. itu br btl kot nak cakap tego sikit tak teme.

u make urself annoy in everything. chill laaaa. just think. kalo orang tuh buat ko rasa annoy, means u are soooooo lonely a.k.a kurang kasih sayang.

so saddddd.

ok lah bye!

Thursday, August 7, 2014

... kata itu satu doa ...

Skrg masih mood mabuk sikit. Dah mcm2 diusahakan oleh hubby..alhamdulillah..semua beransur pulih.

Mse mle2 mabuk memg teruk. Semua bau xleh. Share pengalamn auntie cleaner. Die kata die mabuk smpai die berdoa yg die xnk preggy lg. And kebetulan, doa die makbul. Memg ank die sorg saja.

Aku bkn nk ckp psl agama.

Mse ak mabuk teruk sgt smpai 4 kli g wad kecemasan. Tetbe tringt les auntie tuh. Cpt2 ak beristighfar. Kalo leh hubby nk ank 5. Ak pun mahu ngandung lg jika rezeki tuh milik ak.

Org selalu salah fhm dgn kte. Sbb aku ske wat cerita pendek. Dan ak ada haters kot. Hahaha. Ai kn popular.

Aku suke dgr crite org. Atleast menghormati. Atleast jgn memperlekehkan pengalaman org. Satu hr nt bile tibe mse kte, xle kelibut. Tak gitu? Tak payah nak berlagak. Ape slh nye sediakan payung sblm hujan.

Mindset manusia berbeza beza. Aku bkn ko. Ko bkn ak.

Tak payah la sampai kata "tak payah ngandung kalo sume tak bole."

Tak. Tiada siapa kata semua tk bole. Cume berjaga jaga. Tiap rahim tiap ank yg dlm rahim itu berbeda. Cm kte adik beradik. Sama mak. Sama bapak. 1 rahim tp kena kte x sehaluan. Knp??

Be positive. Dan dlu dan skrg lain. Dlu bert bdn turun xpyh.minum air gula. Skrg? Semua wajib.

Yg pelik. Ak ni 2kli kne kencing. Org lain sekali aje bile check up.

Meratap?mcm lah kau tak pernah meratap. Pentipu! Mule2 kte akan jd manusia meratap lme2 br reti.bersyukur. not everibodi perfect. Include u!

So cermin diri. Nk kata org lain sktkn ht ko. Fkr dri. Sbb ape? Sbb ko.pon skt kn ht org. Jgn fkr ko ada pahala aje. Org lain hanya dpt dosa. Cm tuh? Pls la. Go out and respect others feeling.

Nak org respek feeling kte..kte kne mula dlu. Tak gitu?

Ttfn!

Sent from Yahoo Mail on Android

Wednesday, July 30, 2014

... berkire? Sampai mati? ...

Sampai bile hidop nak berkire?
Kalau hutang tak apa. Ni kes dtg kenduri pastuh dgn secret.
Secret tuh hak memasing lah. Tapi yg paling xleh blah. Org dh tau pon nk menafikan. Bile org menafikan. Mara pulak. Bila die?

Skt kepala aku cmni. Kte nk berbaik pon terpinga pingga. Fikir berkali kali. Jd rse cm bersalah pulak.

Benci nye.

Sent from Yahoo Mail on Android

Monday, July 14, 2014

... fuhh...fuhh.... ...

Dah lama tak jenguk belog. Sejak kerap penat ni..susah nak tgk belog.yela..dh tak rajin on lappy..henpong pon kalo dh dgn hubby..mne hadap lg..

Nak share something but need sometimes utk kuatkan hy..huhuhu...just wish me luck walauapepon keadaan ak kan.

Tq. Assalamualaikum.

Sent from Yahoo Mail on Android

Thursday, June 19, 2014

... buta mata hati ...

Cinta memang tak boleh dipaksa. Tapi.
Cinta bole dipupuk dan disemai.

Aku teringat hari aku bertunang.
Sebelum ini aku rasa aku tiada apa apa perasaan pada tunang aku sebelum itu. Iyalah. Pelbagai dugaan membuat aku makan hati dan membuat keputusan membiarkan Allah tentukan jodoh aku. Jika dia. Ak terima.

Selesai majlis tunang. Pihak lelaki mahu pulang. Aku turut serta meghantar ke pintu rumah. Dan ak melihat tunang aku. Timbul perasaan sayang. Aku terkedu.

Ada sahabat ak menemani hari pertunangan ak. Tiba ti a aku cakap pada dia. 'Aku sayang tunang aku.'

Kawan aku tersenyum dan kata 'dulu kau tak pernah kata seperti itu.'

Mungkin Tuhan nak tunjuk siapa jodoh aku.

Tiba hari pernikahan. Bermacam macam masalah kami lalui. Pergaduhan. Hingga aku pulangkan cincin pertunangan kami. Betul. Tak tipu.

Tapi alhamdulillah. Berkat kesaabaran dia sangat sangat mengagumkan.

Bila sudah dinikahkan. Perasan cinta timbul. Tak perlu paksa diri utk menyintai nya. Cinta dia kerana Allah.

Iyalah. Kerana Allah panjangkan jodoh kami. Alhamdulillah.

Rezeki berumah tangga ini sangat istimewa. Alhamdulillah.

Dgn doa. Usaha. Tawakal. Da berserah pada Allah. Semua nua baik baik sahaja..dan kami dapt lalui dugaan bersama.

Ujian rumah tangga sangat hebat. Tp ketabahan dua hati sangat perlu ada.

Cinta lepas kahwin sgt indah. Asalkan niat kerana Allah dan berani mengambil risiko

Jgn takut dgn jodoh yang Allah dah tentukan. Ia sebenarnya ada hikmah.

Sent from Yahoo Mail on Android

Monday, June 16, 2014

... rezeki ...

Astagfirullah.

Tak baik ak.mengungkit rezeki org. Sudah Allah yg beri mereka. Kenapa ak perlu mengata?

Ape laa yg nk jd dgn ak ni. Tak pnh nk baik. Selalu jaat.
Komplain aje. Tak reti nk bersyukur pong.

Hati ini tak pernah merasa puas. Tak pernah.

Berzikir kan lebeh baik.

Sent from Yahoo Mail on Android

Tuesday, May 20, 2014

... cemburu ...

Rezeki masing masing. Jangan lupe solat dhuha. Jangan lupa.

Mereka ada bahagian mereka. Beruntung kan? Aku? Sampai sini saja hidop aku. Kenapa perlu ikut mereka? Mereka miliki kemampuan yang tersendiri kan. Jadi?

Saya sayang suami saya. Apa pun yang dia beri aku terima dan bersyukur.

Sampai sini aku terima. Sampai sini aku bersyukur. Sederhana pun boleh bahagia. Tak semua org bernasib baik. Tak semua org miliki kekayaan dunia. Tapi miliki bahagia.

Terima kasih.

Sent from Yahoo Mail on Android

Wednesday, April 30, 2014

... wedding album ...

Alhamdulillah harini dpt album kawen. Wahh!! Ske sgt sgt! Ske sgt!!!!!!

Ht ni girang n gumbira...

Alhamdulillah semua berjalan lancar. Dh sebulan lebeh kwen. Huhuhu.. semoga semua dipermudahkn. Aminn.

Sent from Yahoo Mail on Android

Tuesday, April 29, 2014

... surpise ...

Balik dr keje. Tggu hubby kt rmh mama..kul 6.20 die smpai n layan runningman. Pastuh 6.50 die bg hint balik. Maka nk balik kete die tgglkn kt rmh abah. So drive 1 kete aje. Mse tgh nk pindah2 brg die tetbe die suh amik brg kt seat belakang.
Kte pon g tgk. Dlm plastik. Pelik. Bukak pintu jumpe ini. Almost nk menjerit n lari msuk rmh tnjuk kt mama. Hahahah. Tp last2 amik mndiamkn diri. Sipu2 malu. Hihihi.
Memg besy dpt bung pas keje. Nk nages pon ada. "Tq syg for such a sweet flowers. I love it." Hubby ckp 'so syg lbh le mlm ni?haha!' Hepi! Alhamdulillah. Semoga kemanisan berumah tangga ini kekal. Aminn.
Suami sy suami sy. Kalo ckp br kwen bio lah kami br kwen rse kemanisan ini. Parents sy sentiasa manis aje. InshaAllah sy n hubby pon cmtuh. Hati kne buat. Jgn bandingkan rmh tgga sy dgn awk. Sbb sy bkn awk. Tq

Okay itu ayat dr stegram.

Smlm mse kt pantry ada akk ni citer psl.hubhy die. Then i asked her "laki akk rjin kemas x?"

Then 1 akk ni tetbe ckp "alaa..mle2 aje. Akk dlu bla bla bla.."

And i was like what! I dont ask her!

Knp? Kalo 10thn pon kalo ada kemanisan knp? My marriage life not her! And my hubby not her hubby!

Damn!

Bile org dok ckp cmni..tetbe ak cm down nk manis kan marriage life ak yg skrg. Siyes! Knp???knp nk banding kan. Knp nk ckp rmh tgga die dh x manis. Knp????????

Mk bapak ak manis aje smpai skrg. Tipu la xde gado2. Ada tp manis gak. Gado tuh utk erat kn hbgn kan. So what?

Tuh mls nk lepak dgn org yg sbuk bandingkan kte. Boring!!

Cm kte hadap nk tau rmh tgga die. Even kalo ak x sweet nt dh 5thn up pon bermakna ak.la bodo ikut style die. Huh!

I try my best to be the best. Berdoa n berusaha.

Ttfn!

Sent from Yahoo Mail on Android

... my bag ...

My hubby g keje pakai beg ni. Cm mat jiwang kan? But actually not! Hihihi.
Okay. Sbnrnye nk citer psl beg. This beg sudah lama punya. Since 2006. Form fai mse tuh. Rege beg ni mse tuh 89 kot. Mahal. Siyes. 1st nmpk n terus beli. Tq yg sponser. My BIL la. Hihihi. My sis yg beli dgn sy mse tuh beg die dh x ok kot sgt kot. But this beg. Siyesly org nk pinjam. Sy x pnh bg. Sbb tkt kotor. U know i very like white and keep out from kotor.

Tp bile hubby amik dr plastik. I just let him borrow it but with one condition. "Jaga elok2 n jgn kotor." *2 condition ke?ahhah*

Sbb ak cnfm basug beg ni kalo tali die kotor. Huhuhu. Beg ni byk berjasa. Siyes. Pakai 3 thn direct. Form 5 n 6.

Pakai time perlu saja.
Hrp beg ni terus berthn n berrtahan.

#oldschool #highclschoolbag #ilovinit

Sent from Yahoo Mail on Android

Wednesday, April 23, 2014

... believe it! ...

Assalamualaikum!

suda sebulan lebeh kahwin. Alhamdulillah. looking at my husben i feel like "i dont believe that i married."

kekadang ak rasa cm tgh bersendudukan. tp senarnye kahwin. ahhahha!

if u dont believe, pls do find me in instagram. "zjusagi"

and pls believe!

i love my husben. yes i do! masa tunang tak la love love sangat kan. dah kahwin. hah! g keje baru 5min drive. dalam hati "rindu nye kat suami saya."

seriusss! tak tipu!

okay lah. hubby dah menjeling. nite nite alls!

btw kids, marriage life best. but pls study hard and find a better job for your future. and yes, rezeki lepas kahwin ada. tapi doa, usaha, iktihar dan tawakal kena ada.

TTFN!!!

Tuesday, April 22, 2014

... jika takut, sila lari ...

Tak semua manusia sedar akan kesusahan orang lain. Sebab mereka tidam nampak. Nampak tak?

Orang kata jika takut dipukul ombak. Sila lah buat rumah di tempat lain. Simple like abc kan?

Dugaan artis.

Dugaan menjadi kenalan orang memang memang tak akan habis. Tak akan habis sampai mati. Yess. Mungkin senang dapat duit sederap 1k. Tapi kena fikir. Ada dugaan nya. Tak gitu?

Ingat Allah swt senang senang nak bagi kita duit? Doa dan usaha perlu. Wajib!

Dan kita yang kena dugaan tak payah meroyan kan?

Bila kita meroyan dan sentap. Orang suka. So baik kita endah. Jika sudah tahu ramai yang sayng kita. Kenapa perlu kisah pasal kebencian orang?

Ingat Nabi Muhammad kita di benci? Apa salah baginda?

Cukuplah tunjuk hati gembira. Yang lain biar.

Tapi jika tidak.mahu terima teguran orang. Jangan jadi artis. Walaupun kau cakap itu hak kau. Tapi sangat annoying!

Sent from Yahoo Mail on Android

Wednesday, April 2, 2014

... pearl handbouquet ...

Assalamualaikum..

Selesai sudah majlis kahwin sy pada 9.3.14 dan bertandang pada 15.3.14...alhamdulillah...semua berjalan lancar walaupun agak.koboi. hahahaha

Ok.. sy nk share handbouquet sy..

Memang betullah kata orang yang kita akan rindu kebizian kita. Dan ya..memang rindu zaman bizi itu. Dlm tempoh 6 bulan nak buay semua. Dah laa semuanya kelam kelibut. Haihh...

Nt ada masa nak buat handbouquet ni lah. Yela...rindu sgt. Nanti2 nak juai..juai rege murah2 udah laa kan..huuu...cume nak belajar balut saja..harap lah tgn seni ak naik.hahahaa

Okay lah. Itu saja nak share. Ttfn

Sent from Yahoo Mail on Android

Monday, March 24, 2014

... cemburu? ...

Hmm...dah kwen ni jarang dh hapdate belog. Hapdate bile perlu ada. Cm ada certain citer mls lah nk luahkn kt org.hahahaha...menaip lg senang kan.sbb bkn ape..ak xnk tau respon org..sbb ak tau jwpn nye.
*berlagak pandai kan*

Sometimeskan susah btl ada kwn yg berlagak. Bkn ape. Yela..dgn kte kwn kwn..sbb kte ada brg. Then kte pon biokn die berbarang. Then bile kte ada brg die terus xnk tego kte. How i feel???

Tipu lah ak xde jeles kan..ada tp ak.mls nk tnjuk..still talk cm bese...tp bile ak dh btl2 jeles..ak bwk diri jauh2..xnk tnjuk.mhuhuhu...

Hmm...susah nye lahhh

Sent from Yahoo Mail on Android

Thursday, March 20, 2014

... mrs already ...

Assalanualaikum...

Dah lama tak berblog kan. Hahahaha..kebizian nk kwen ni memg btl btl mencabar lahkan.hahahah...

Dan officially sy sudah berkahwin. Alhamdulillah. I love ny hubby soo much. I do love him.

Life after kawen agak sukar sbb slme ni idop sorg2 kan. Skrg dh b2 lain ckit tggungjwbnye.

Pape pon. I love my life and my hubby.

Sent from Yahoo Mail on Android

Tuesday, February 25, 2014

... social or not ...

Suddenly i was thinking,

 

“do i need a group?”

 

Then i talk to my fiancee, he said

 

“you can choose to not to be so active in some activities that not suitable. Use it for good only.”

 

His wisdom words.

 

Sometimes kita lupa yang kita terlalu happy. Kita lupe betapa sakitnya diri ini jika jatuh. Kita lupa jika kita terbang terlalu tinggi. Kita akan tersungkur.

Masa itu tiada siapa boleh sambut.

 

Kawan kawan?

Love?

 

But family never leaves behind.

 

I need some rest and quiet.

 

Aku join group bukan untuk bermegah. Ak join sebab aku mahu ketawa bersama. Dan kongsi ilmu bersama.

Aku tahu dalam group ada saja manusia arrogant.

Ada.

Ada saja.

 

Bercakap berlapik atau tidak. Bukan salah dia. Tapi salah kita yang terasa

 

Jika kita terasa, bermakna Allah mahu sedarkan kesilapan kita.

Sedarlah diri!

 

#peringatan untuk diri sendiri.

 

 

 

..:  Usagi Kechik :..

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- This email and any files transmitted with it are confidential and intended solely for the use of the individual or entity to whom they are addressed. If you receive this email in error, please delete the same and notify the sender. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sunday, February 23, 2014

... 14 days to go ...

Assalamualaikum!

sudah lama tak on belog guna lappy..selalu kalo rasa nak nages aje taip pakai ymail and die akan kuar dari cni.

oh my!!

couple of weeks to become someone wife!

hi peeps! kawan belog saya belum invite lagi. masih belum terlambat nak edar kad kan?

oh my! banyak lagi benda belum settle. karpet utk bilik dan lampu kecil hiasan. mesti lah nk yg romantik. haha! my fiancee watch utk batal air solat.

ok. cannot talk more. baru saja siap buat daisypath!

aaaaa! fall in love with actors from drama k-pop #DOMINJOON. korg tgk tak? best kan?

ok. short citer. nt we talk again. use yahoo mail aje la ye.

TTFN!




Tuesday, January 21, 2014

... friendzone ...

Dulukan aku ada kawan lelaki. Kawan baik okay. And he is nice. Eh! Ni masa zaman form 1 and 2 lah. Then bile masuk form 3, he said 'i like you.' And i just run away. Im so scared. Becoz we were in high school. And i dont really like him but i want he to be my best buddy.
Itu satu.

After form 5, aku kawan baik dengan my ex bestfriend. And we become friends. I like him becoz dia baik sangat sangat. He is really a great guy. Anak orang berada. Apa ada pada rupa kan? Haha. Kalo tak silap 3 kali die luahkan hati but i reject him. But when i want to choose him as my husben. I feel like something wrong with my feeling. I dont know why.

That is why i choose some guy who is a stranger in my life. Yes. He is my stranger even he is my fiancee. Becoz we still not yet become husben and wife. Once the ijab kabul begin and all witnessess say "sah". then he is not my stranger anymore.

for me, he still my stranger becoz i dont know what is he favourite colour. is that so bad? or not?
i wanna to be like couple after marriage. holding hands. hugging. and kissing. haha! in islam, the best couple is after marriage. that is i wanna do. fall in love after marriage with a stranger. haha! but the stranger that i love.

i do love my stranger a.k.a my mr coffee. ^___^

my stranger is the best thing i ever have. for the moment. haha!

and i will never regret to choose him but i will regret to lose him.
TTFN!
Sent from Yahoo! Mail on Android

... oh abg jpj lcct ...

Last saturday (18 jan 2014), aku g amik kawan kat lcct. While waiting her aku park jauh ckit. Yela. Malas nak g semak dekat sana.

Then after half an hour waiting, my friend call.me and she said she already touchdown. So i drove her car and reach her at line 'ketibaan'.

While waiting her walk to car, suddenly abg jpj naik motor yang kawal lalu lintas tego aku.

Abg jpj "dek, lama lagi ke?"
Ak tengok and soo cuak. What the hell.
Aku bls "tak tak. Tuh member otw dah."
Abg jpj " muka adik cam penah tgk la."
Aku blas "err. Tak pnh tgk pon."
Abg jpj "adik dok mne?"
Aku balas "t.p.g"
Abg jpj "tapi cam.penah tengok la. Cm pnh nampak"
Dlm ht ak, ahh! Sudah. Mamat ni knp.
Aku balas "maybe pelanduk 2 serupa."
Then my friends masuk kerete and his last word.
"Mungkin."

Wth!!

What wrong with that guy. Nasib bail.lah encem. Siap patah blik tgk ak. Hahaha! Encemmm

To abg jpj yg encem... sori..kte xde jodoh. I sudah ada tunang yang jauh lebeh kacak and he is my stranger. I do love him even i dont know what his fav colour
Hahaha!

Ttfn!

Sent from Yahoo! Mail on Android

Friday, January 3, 2014

... sister in law to-be ...

bukan senangkan nak menjadi kakak ipar? how u do it?

dulukan aku pernah mencuba. tapi ditolak sebelum mendaki.

dibenci. dicaci.
hati siapa yang tak terluka?

jika awak awak sekalian pernah dibenci sebelum menjadi ipar. lepas anda kahwin baru mereka suka.  do u have any solution? please tell me. share with me. help me!

i like to throw the past. i wanna do it.
but it keep pulled me back. and i wonder why i so scared?
scared of what? im scared that i might be step at the wrong path. i dont wanna be an annoyed person to them.

sebab tuh laa ak kalo didepan mereka aku men-invisible-kan diri. not becoz im rude. it just i dont to disturb ur happiness.

sound like aku main game cam "u dont disturb me so i dont disturb yours"..others person will said "kalo mati nanti guling sendiri ye."

i wish i could. aku ada sifat dimana aku tengah belajar berdikari. ignore my own fiancee. ignore my parents and friends.

do u have any book about this problem? please let me know. i dont know how to tell what i feeling. susah nak explain. maybe orang yang pernah kena dgn aku mesti faham kan. just want someone who know my situation help me. so i dont need to tell about my feeling a lot. i feel so SEMAK!!

but i try to win their heart. i try.


❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...