Thursday, June 27, 2013

... Bersyukur ...

bersyukur lah jerebu dah berlalu kan. Alhamdulillah.

takut sangat sangat jerebu ni berlarutan. yela sedangkan aku yg tua bangka ni sedut udara pon nk muntah apatah lg anak buah ak yg kecik2.

risau akn budak budak aje senarnye tau.

yela. akak aku yang beso boleh masuk spital sebab jerebu. tak pernah pernah ada lelah, boleh lak ada lelah. pastuh kena tahan, siap naik ambulans lagi.

tapi alhamdulillah malam tuh juga balik.

dugaan betul lah jerebu ini.

hujan pon boleh tahan lebat, sampaikan aku takut nak tido. yela. dengan guruh dan petir, teringat dah nak kiamat.

yela kan, kan petir boleh belah tanah mengeluarkan Setan. Astagfirullah. mengucap ak banyak banyak sampai terlelap.

semua ini kuasa Allah, bukan sebab politik pong.

dalam berita cakap pembenihan awan menjadi, itu satu usaha tapi semua Allah tentukan. penyebab jerebu memang salah manusia tapi Allah yang tentukan.

sometimes tak paham bile org kaitkan jerebu dengan politik dan hujan dengan politik.

kita kan sembah Allah, kenapa nak kaitkan politik?

tak paham orang yang taksub dengan politik. macam laa politik tuh bagi rezeki.. haihh~

TTFN!

Sunday, June 23, 2013

... jerebu dan pening? ...

assalamualaikum..

well. seperti anda juga fb penuh dengan kisah jerebu dan life mereka.
seperti biasa aku Like or komen (bile perlu) pada mereka.
dan seperti biasa aku akan cemburu pada life mereka yang jauh lebih hebat dari life aku.

arrgghhh! lumrah hidup seperti aku.

i like to jeles-kan hidup orang tapi tak lah sampai aku nak menghancurkan hidup orang.
cuma cemburu gitu gitu saja. hihi~

oh pasal pening ni tak ada kaitan dengan jerebu sebenarnya.
ia kerna AKU DOK RUMAH SEHARIAN maka pening pon datang. yelah kan.
macam cacing kepanasan.
pehh! sakit kepala tuh tak payah cakap lah kan. memang pon.

dah tido n mimpi kuar jejalan, baru ilang penin. =___="
*dun ask why*

esok pergi kerja nak pakai mask. yelah. dah jerebu. lepastuhkan snap gambo, pastuh tukar profile pic. KAHKAHKAH!

k lah. itu saja bebelan saya.

TTFN!


Friday, June 21, 2013

... aku juga begitu ...

life is not fair or human make it not fair.

aku ini tak punya apa apa. tiada pendidikan yang tinggi. tiada gaji yang tinggi.
tapi.
masih ada manusia yang cemburu pada aku tanpa alasan munasabah dan tak logik.

nak kata aku pandai, tak juga.
nak kata aku lawa, tak juga.
nak kata aku comel, tak juga. 

tahu tak bilamana orang cemburu akan aku, cepat cepat aku lari dari kenyataan itu.
cepat cepat aku menyorokkan diri aku di dalam gua. 
cepat cepat aku mendiamkan diri aku.

aku lihat diri aku di cermin.
mengapa orang dengki pada diri aku?
apakah aku manusia yang hina yang tak layak bahagia seperti orang lain?
tak bolehkah aku bahagia seperti dia, dia dan dia?

bilamana manusia menilai diri aku tanpa jumpa aku.
bilamana manusia marahkan aku tanpa bersuara dengan aku.
bilamana manusia menghina aku tanpa menjeling aku.

tanpa sempat aku ingin membicarakan diri aku, aku sudah dihukum pancung.

mati.
tanpa darah. 

mungkin aku manusia yang tak layak bersuara.
mungkin aku manusia yang hanya layak tinggal di tepi parit.
mungkin aku manusia yang hanya layak makan sisa makanan orang lain.

nampak tak, aku bukan manusia yang terkenal.
aku tak minta semua ini terjadi.
aku tak minta orang cemburukan aku.
aku tak minta aku dihukum tanpa diadili seadil adilnya.

tahu tak aku teringin juga bahagia seperti dia.
aku juga mahu bahagia bersama orang tersayang.
aku juga mahu punya keluarga bahagia seperti mereka.
aku juga mahu menjadi insan yang berguna.

tapi aku tahu.
seluas mana pun bumi ini.
aku tak layak berada di bumi ini.

kerna tempat aku hanya di tepi tepi parit.
elok di pandang hina.
elok disepak.
elok dicaci.

entah entah, kucing pun sudah punya rumah yang mewah.

tapi ingat lah satu sebelum adili diri aku tanpa rela aku.

"AKU MANUSIA YANG PUNYA HATI DAN PERASAAN SEPERTI KALIAN."

ya. aku juga begitu.

... life is karma ...

selalu ingat pesan mama.
" biarlah orang buat jahat dekat kita, jangan kita buat jahat dekat orang."

tapi mengapa kita kekadang dengar tapi bila hati sudah tak tahan, apa yang mak kita cakap, kite ketepikan.

aku ni ada 1 sifat dimana aku tak suka buat orang. bila aku buat jahat, aku rasa bersalah. dan aku teringin mintak maaf. yela. mana tahu kan aku tak sempat minta maaf sebelum aku mati. berdosa sungguh aku.

Ustaz masa aku sekolah dulu ada cakap, "tak payah lah nak buat jahat kat orang,nanti kena lagi teruk. lagi teruk."

aku ni atleast minta maaf kat orang tuh. orang tuh nak maafkan or tak terpulang lah. aku dah minta maaf dan hati aku sudah tak ada rasa bersalah, itu sudah cukup.

sekarang aku secara tak sengaja buat wife orang cemburu. esok lusa mana tahu turn aku tetbe ada orang buat aku cemburu. masa depan aku, aku tak boleh tilik. my future is at my hand.

suatu hari nanti pasti ada berlaku.

bila ia berlaku, aku harap aku tabah. itu sahaja.

sekian.



... bukan salah aku ...

assalamualaikum...

aku menjadi takut bilamana someone's wife cemburu dengan aku.

nak kata aku ni berkerjaya tak jugak. wife die seorang lawyer kan.

haihh~ entah mengapalah die nak cemburu. ada sorang abg engineer tuh kata, bukan salah awak pon. wife die yang cemburu tak tentu pasal.

nak kata aku mengada dengan hubby die pon tak. sebab when we talking, my voice like wanna get fight. hurmm~ aku rasa adalah hubby die tersalah cakap kan.

or maybe my fault.

agak creepy kalo benda ni betul2 terjadi.

pernah terjadi pada aku. aku tak tahu pon dia hubby orang dan aku memang tak layan lah kan. lepas tuh wifey die kol n cakap tuh hubby die.

aku rasa bersalah dan takut.

i told zj nsb bek zj tak mara. zj marah hubby orang tuh. sape suruh gatal sangat. kan dah kena.

entah fault die tangkap gambo aku curi2 atau dia ada cakap kat orang yang aku comel. permainan di wasap.

my fault? or not?

aku bukan apa. masa kecil, pernah terjadi pada family aku. dan aku tak nak kacau rumah tangga orang for serius.

life is karma. aku buat orang. mana tahu orang buat kita.

sebolehnya aku tak mau kacau rumah tangga orang.

ada abg engineer tanya, kalo hubby awak nak kawen lagi macam mana.

aku jawap, jodoh. kita tak minta. wife mana yang nak dimadukan. wife mana yang sanggup tengok. kalo jodoh, redhakan. menangis mesti ada.

die gelakkn aku dan muka aku serius.

about poligami is very serius. kalau ikut islam ye. tapi kalau ikut hati wanita, siapa yang tahu.

maafkan aku andai kerna aku kalian bergaduh. for siyes, aku tak terniat nak merosakkan rumah tangga orang.

maafkan aku andai aku menyakitkan hati mu.

patut ler hubby dia cam kureng bercakap dengan aku. dan memang nampak. dan hurmm~

tak mengapalah. ingatkan boleh berkawan. ternyata lelaki dan perempuan tak boleh berkawan.

macam mana ye nanti suatu hari nanti perlukan bantuan orang lelaki. yang boleh percaya adalah kawan lelaki. not a stranger. sebab lelaki sekarang tak boleh dipercayai. well. seorang sahabat and kawan boleh.

just. i dunno want to do.


Thursday, June 20, 2013

.... stress ...

Rasa cam nak cari keje lain. Gov pon okay gak. Tapi nescaya lah gov taknak amik aku kan. Kan aku tak layak kan. Ciss.

What a day. Boring. Tensi. Not in good mood. Pepagi nak tolong setelkan masalah orang. Cisss.

Cepat cepat kawen baru tau. Haihh...

Lagi nak cakap pasal ape???

Xde ape lah.. kbai.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, June 18, 2013

... give and take ...

life is about choices.

yes. we have to make a choice for our own life.
if we cannot make a choice or doubt with our choice.
we can seek it from Allah. He always help His people.
but must never doubt. must always believe Him. 100%

when i make a choice of something, means i have to ready with my future.

apa yang akan terjadi di masa hadapan.
hadapi dugaan yang datang.
dan tidak sesekali ragu pada Allah.

I wish i strong enough.
aku takut.
kalau itu kalau ini kalau itu kalau ini.

dan aku tahu tak baik cakap kalau. itu semua tusukan setan.

bermakna aku ragu pada Allah.

what He give and i have to take.
and trust Him.
never doubt.

Saturday, June 15, 2013

... test ...

Just testing my new droid. Hurmmm.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, June 14, 2013

... demam datang lagi ...

padan muka saya. demam datang lagi. sape suruh tak makan ubat ontime. pastuh makan ubat 2 hari pastuh bajet sudah sihat. pastuh bile demam datang balik mulalah mencari ubat.
 
HAHHAHAHAH!
 
PADAN MUKA SAYA!
 
hurmmm... esok Sadeline ajak naik broga. macam mana nak naik broga kalo demam? haihh~ kena lah tundakan ke hari lain. yela. kan senin masih demam. so ahad nanti nak pegi kenduri tak tahu lah macam mana nanti kan. risau lak aku rasa ni kan.
 
bukan risau tapi NEBESSSS!!!!
 
okeh, sekarang aku tengah telan buah jambu dan air jambu. cejuukkkkkk! hahahah! pastuh idung dah start tersumbat2. pastuh muka n badan dah hangat2 sejuk.
 
tekak lak tak payah cakap lah kan. SAKIT!!
 
dugaan betul kalo sakit demam ni. sume badan sengal sengal, rasa macam dah tua betul diri ini. =_____="
 
ok la...xde nk citer lg..tata!
 
…: UsagiKechik :…

Monday, June 10, 2013

... putus asa ...

aku dah tak tahu nak buat apa lagi.
mungkin sudah tiada rezeki. nak buat macam mana kan.
 
ENTAH lah. siyes aku dah hampir putus asa, silap hari bulan memang malas dah nak ubah nasib ini.
 
kalau mencari kesenangan hidup adalah sesuatu derita, aku lagi rela membiarkan diri aku makan sesuap nasi setiap hari.
 
aku tak mampu nak menyeksakan jiwa dan hati aku lagi. aku sudah tak mampu.
…: UsagiKechik :…

Friday, June 7, 2013

... betul ...

Memang betullah orang kata. Yang depan adalah intan. Tapi kita manusia selalu lupa dan alpa apa yang intan telah berikan pada kita.

Sebab kita bodoh, buta dan tuli.

Manusia mana pernah puas hati.

Sudah dapat air yang sedap. Minta pula air dari orang lain, padahnya air orang itu tidak seperti yang kita bayang kan.

Padan muka.

Dunia ini tak bersalah. Yang bersalah adalah diri sendiri.

Sekian.

... boring ...

hi! its me again.
 
zzZZZzzz.. mengantok betul. yela melantak lunch sampai nak muntah. haihh~ aku ni kalo mkn siang kemain banyak. sampai menggunung nasi. tapi kalo malam makan sikit aje. orang panggil ciput aje. haihh~
 
well. two weeks without my braces. tiap malam pakai retainer. lil bit hard because rasa cam nak muntah. dia sampai ke tekak kan.
 
lama tak berbelog cam some people boleh letak macam macam cerita kan. haihh~ kinda takut kalo letak cerita ni. haihh~ yela kan, takut orang mengata kita ke kan. eh! stalker kita.
 
*maaf! mengantok so agak mamai lah. T_____T
 
oke la..nk lelap kejap. ahhahah!
 
nite2. LOL
…: UsagiKechik :…

Tuesday, June 4, 2013

... ku sangka tak melarat ...

tak ku sangka makin teruk lak pergaduhan aku kat kilang tuh. haihh~ entah lah.

ini cuma kenangan k. aku cume nak cakap pasal post orang lain, tapi dia lak terasa. pastuh berlarutan. dan ak pelik. dia yang mula kan dulu pastuh dok tuduh aku yang mulakan dulu. pastuh meroyan tak berhabis. haihh~

pastuh cakap aku lak melatah. oh please lah! tak hingin aku.

lagi pon ai tot mse gado hari tuh hbs mase cuti aje, tak sangke lak mulut die membawa cerita sampai ke opis dari senin sampai selasa lak tuh. oh please!

pastuh sampai laa org assume aku ni jaat. yang tahu cerita sape yg mulakan dulu tahu lah kan.

entah la. aku tak minta lah ada orang beckup. cume bila dia bawak cite makin menjadi2 lak org membenci. kalo diam2 aje tak apa. aku tak suka la sbb mulut die tuh mulalah org yg tak bersalah tuh dibenci. siyes! aku tak suka keadaan cmtuh.

haihh~ sabojelah.

klah! dah malam. nite!


Monday, June 3, 2013

... dugaan demi dugaan ...

almost berputus asa aku bila dugaan menimpa menimpa. sampai aku sendiri tak tahu macam mana nak berdiri lagi. sampai sekarang susah nak percaya apa yang terjadi. memang kesilapan aku, memang kecuaian aku tapi apakan daya.

semua suda terjadi. nak menyesal pon tiada guna. nak memperbetulkan pun sudah terlambat.
terpaksalah telan bulat bulat semua.

feel like wanna cry again.

siyes. hari ini aje sudah banyak kali aku menangiskan
entah lah.
harap hati aku terus tabah dan tabah.

hati, mohon tabah.


❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...