Monday, December 23, 2013

... preparation wedding: headband flower girls ...

memandangkan ank buah aku perempuan ada 5..dan belah lelaki ada 2. so rajin lah ckit nk buat headband pearl. haha!

cincai ni pong. meh ak share pix.

3 sudah siap. esok ak ukur kepala ank buah ak lagi 2. so 5 siap. ni utk ank buah tunang ak lak sorg ikut kepala ak sebab tingkatan 1. 1 lg tuh kena ukur ank buah jantan ak darjah 5. maybe kot drjah 5. hukhuk~ haraplah dorg suke. bakal makcik die ni buatkan kan.

harapan laa ada chance jd mkck fav.. aku ni ske men dgn budak2. hahahaha! tp kekdg tuh cpt penat. budak2 aje x cepat penat. waa!

ok lah. incik tunang dah tido. aku aje belum. waaa!


... topic: mature and immature...

Cerita tentang kematangan. Bukan saja dari segi situasi tapi tentang sesuatu bahan dan kemarahan.

Bila orang cuit saja. Mulalah melenting. Pelik.

Bila orang mula mengatakan sesuatu tentang facts. Mulalah katakan ia tidak matang.

Sebenarnya matang that how we handle situation and accept the situation right?

Come on! Everybody have a brain and facts.

Kalau salah tego. Jangan marah. Simple?

Melenting macam.mak nenek? Haha. Then ckp org lain sebab tak matang?

Come on lah!

Semua orang ada akal. Otak. Mate. Idung sendiri. Yess. Memang agak terasa bile.org tak teme pendpt kita. Its okay. Atleast wha we saying means we use our brain. Betul tak?

Rimas org yg suruh kte mature tapi sendiri tak.

??????

Sabo ajelah. Ragam manusia. Seperti naik tren.

Sent from Yahoo! Mail on Android

Wednesday, December 4, 2013

... Pra-Perkahwinan: Saringan HIV ...

Assalamualaikum. Oh shud be hari ni wordless wedneaday kan. Tapi tak apa kan kalo ak skip today. Haha.

Okeh. Back to basic. Aku baru sahaja balik dr phuket jam 3.30pg. Dan shud be 9am aku g intervw tapi sudah terlajak tido maka nya tak g ler. Sabo jelah k.

Dan MF (Mr Fiancee) kol cakap nk ajak g bank sbb loan rmh. So kami pon g ler pkns shah alam kan. Tp malang nya org nye tiada di opis. Mgkin jmpe customer.

Jam 1 lak dr pkns balik telok. Sbb nk wat saringan hiv kan. But klinik kerajaan tutup dr jam 1 sampai 2. So kami sampai jam 1.30ptg tp g makan dlu di kedai berdekatan.

*err. Kenapa aku rasa cm aku buat karangan??*

Dan sekarang agak nebes. Oh ye. 30min mengisi borang. Alhamdulillah hr ni ada wat hiv test. Sbb smlm dorg ckp xde. Fuhh...jimat cuti aku. Jimat. Hikksss.

My MF sudah byr kan rm1 utk wat hiv test ni. Tq awak!! *cm laa die bc. =___="*

Okay. Sudah jam 3 ptg. Lama lg kah???no pon tak bergerak lg. Maka nya berkemah laa kami. Hikkss. Ptg ni nk jmpe mk andam dan juga tukang jahit.

Oh..walaupun dlm klinik ni ramai org tp kan. Kelihatan yang buat hiv test ni cm aku dgn MF aje. Errr. Apakah??mana yg lain?? Dlm fb kemain pung pang pung pang nk kwen.

Mgkin mereka dah kwen. Huhyhu...

MF kt sblh ni curi2 lak tgk henpong kite. Ishh..cbuk ahh.

Hahahhaah.

K lah.

Ttfn!!

Love,
UsagiKechik

Sent from Yahoo! Mail on Android

Saturday, November 2, 2013

... teringat ...

A day jumpa mak n pak mentua.

Hahaha! Belum pape meh aku gelak dulu.

1 hari saja jumpa mereka. Pastuh jarang dah jumpa. Susah dah nak jumpa mereka. Macam nk jumpa dgn menteri je. Haha!

Mereka jauh gak la. Hmm. Tak sgt kot. Entah.

1 hari jumpa mereka memang aku malu. Sangat! Dan ini serius. Haha!

But im glad meet them before my e-day. They are funny and friendly. Just im to scared that im migt be lose my self. But im not.

But the most humilliate is!!

Sesampai aje kat rumah mak n pak mentua. Pas salam n msj my dad that im here. And he said selawat bebanyak. Haha! Funny. My dad also takut yg aku ni tak diterima kot. Or abah suh aku kurangkan gemuruh. Haha!

Dan after lunch, aku curi2 kol.my dad and i cried.

Hhahahahhaahhahah!

Gila bapak manja ak ni. Aku cakap "abah mana rindu abah mama."
Padahal penakut gile aku ni. Yela. Biasa g mne2 ada mak bapak. Yelah. Bapak aku lah dok suke manjakan aku ak xleh g jauh la. Nt nages lah. Kan betul! Anak nk g jmpe mentua pon nages. Hahahhaha!

Im proud to be my parents daughter. They raised me well. Very well. Tq mama abah. Tq.

Sent from Yahoo! Mail on Android

Tuesday, October 29, 2013

... makan muntah ...

What is happen to me? Lepas makan mubtah ckit.but the qty is half what i eat.

Come on! I cant be lil fat like be4?

Nak kata mengandung tp belum. Ishh. Susah btl.

Hrp mase mengandung xde mabuk..aminn

Sent from Yahoo! Mail on Android

Saturday, October 26, 2013

... artemis ...

Once again artemis buat hal.

Oh my artemis. What happen to u. Aigo!

Dah lah lupe tgk runningman malam tadi. Gary dah macam nak menang dah. Alaaa. Die tuh pandai mencari. Alaaa. Apa boleh buat kan. Sabar ajelah.

Sedey nye..

Sent from Yahoo! Mail on Android

... artemis ...

Once again artemis buat hal.

Oh my artemis. What happen to u. Aigo!

Dah lah lupe tgk runningman malam tadi. Gary dah macam nak menang dah. Alaaa. Die tuh pandai mencari. Alaaa. Apa boleh buat kan. Sabar ajelah.

Sedey nye..

Sent from Yahoo! Mail on Android

Friday, October 25, 2013

... am i?? ...

Aku ada mimpi dimana tunang aku sebenarnya suami orang. Haha. Worse nightmare ever. Worse than mimpi hantu. Haha.

Then when i story to some friend. He said im paranoid.

The question is am i?

Sent from Yahoo! Mail on Android

... batuk ...

Tetbe pagi ni teringin menulis sesuatu yang tersimpan dalam hati dan kepala.

Dah la batuk. Xde suara. Hmmmm. Sedey nye...tp sesungguh nye sakit itu penghapus dosa dosa kecil. Alhamdulillah.

Bile batuk aje mesti sakit kepala. Haihhhl. Sabo aje lah.

Ada banyak keje. Tired. Dan banyak keje. Sabo aje lahh.

K lah bye.

Sent from Yahoo! Mail on Android

Thursday, October 24, 2013

... pantai ...

Ingin aku jejak kaki aku di pantai.

Pasir pantai
Air pantai
Ketam pantai
Lumpur pantai

Indah. Seindah hati.

Pantai.
Aku rindu nak benamkan kaki ke kau.
Aku rindu semua.

Air laut yang masin.

Pasir yang kasar.

Laut yang biru.

Matahari yang jingga.

Pantai.
Aku rindu kamu.

Sent from Yahoo! Mail on Android

... andai part 1...

Andai negara nih bersih. Dah lama aku membawa diri.
Andai negara nih aman. Dah lama aku menjauhkan diri.

Andai.
Andai.

Pasti abah mama tak risau tentang keselamatan aku.

Andai.
Andai.

Sent from Yahoo! Mail on Android

Wednesday, October 16, 2013

... sama sama ...

Apalah salahnya andai sama sama cantik. Tak luak pun.
Benci.
Benci.

Andai kecantikan ini satu ancaman pada setiap wanita. Aku pun tak hingin.
Tak nak.
Bukan boleh dapat award pun.

Kenapa sifat dengki itu ada?
Apalah salahnya sama cantik.
Sama sama menawan.
Kan boleh sama sama bahagia.

Tak mengapalah.
Apa boleh buat.
Lupakan saja.

Tiada lagi semua ini. Tiada lagi.

Sent from Yahoo! Mail on Android

Monday, October 14, 2013

... baru sedar ...

hahahah! baru sedar yang tarikh aku tunang pon sweet sweet gak.

asyik dorg dok canang 13/10/13 aje. aku punya lagi semart okehh!

31 / 08 / 13

hah! semart tak? dah 31 pastuh 13..pastuh 08 tuh bak kata orang cina..ada ONG mahh!
HAHAHAH!
org xmau kalah memang camni kan.
HAHAHA!

oh sje je nk update status cmni. haha!

kbai!



Saturday, October 12, 2013

... cant get what i want? ...

rezeki.
usaha.
cuba.
jangan putus asa.
percaya padaNya
Yakin padaNya

penting.

jgn lupa arahanNya.

berubah menjadi yang baik.
dan terbaik.

berubah dengan ikhlas.
sepenuh hati.

tamat.


Tuesday, October 8, 2013

... p.r.e.p.a.r.a.t.i.o.n. 1 ...

sakit kepala bila fikir benda alah ni sepanjang masa.

what can i do?

i have to prepare it ASAP!

baju nikah? kain ela dah ada. cuma... tak tau nak design macam mana. mungkin ikut style irma hasmie. hatta dolmat? haha!

oh! aku baju nikah bukan sewa. nak htr jahit manik pon cm mahal.tp mungkin akan htr jugak. sebab time ni lah nk bj meriah. kalo andai kata aku raya tahun depan belum preggy. akan muat kot baju tuh. tuh pon kalo laki den tak paksa den makan malam. =_____________="
*bole caya ke?*

dan lagi satu.

design baju sanding!

ingat nak jenis dress. ada sudah idea sedikit demi sedikit. cumenya takut tak lawa pulak. waaa~ aku kena percaya pada mak andam aku kan? risau pulak~

pelamin pulak. nak yg simple aje. weee.. weee..
ada nampak kedai mak andam tuh lawa lawa. nanti aku try tanya mak andam aku. hukhuk~

lagi... wat masa ini. itu aje kot. lain semua okay kot.

tata!



Monday, September 30, 2013

... P.e.r.s.e.d.i.a.a.n ...

assalamualaikum~

preparing my somethings about my wedding.

oh no! 6 months from now!

NERVOUS!!

can someone CPR me? pheww~

okay. tonight and maybe tomorrow onwards, i have to prepare my things. All that i list it.

actually, all my list is mess up. I dont know what im doing.

DUH!

okay. please help me to think something that i can make it done by 10% or 5%?

1st thing 1st:

~bunga teloq maybe dlm 600. -otw
~hand bouquet - otw
~ kad kwen - next year
~mak andam - check
~kameramen -confirm later
~signature book - thinking
~kain ela utk backdrop mini pelamin -next year
~baju nikah -this saturday htr ke tailor
~kasut kwen -mne nak beli?
~doorgift -still thinking
~baju sanding + flower gurl -searching

for the moment benda ini penting.

oh! pasti korg tertanya mana pelamin kan? hurmm~ my mum akan sediakan utk aku. hihi~

love u mum!!

okay. wat masa ini. ini saja. later i will check.

CHECK!!


Thursday, September 26, 2013

... minyak naik dan dan dan preparation ...

minyak naik lagi? kes naik 20sen pun masih bahang dan minyak naik lagi?

sebab seludup ke negara jiran?

apalah nak jadi dengan politik malaysia ni? turunkan harga kereta pon tiada guna andai minyak naik saja.

yang aku marah bila minyak naik adalah semua barang saling kait. semua barang dalam Malaysia ni naik. agak agak laa.

ye. naik takat sepose duapolohsen memang tak ada hal. tapi kalo semua barang naik ia menjadi masalah!!

masalah besar!!

macam ni kais pagi pg pon belum tentu dapat makan pagi. kais pagi sampai malam pun belum tentu dapat makan kan.

nak kawin pun serba salah. yela. semua dalam dunia ni mencari rezeki untuk survive. kalao memasing tak naik harga macam mana mereka nak survive? macam mana?

yang makan gaji confirm confirm gaji tak naik naik kan? so? solution?

nak kawen dan barang semua naik. confirm lah dorang pakai duit yang kteorg upag dorang tuh utk dorg survive. duit mana lagi dorang nak cari?

fikirlah. nak kawal pun tengok semua tak kawal pun. konon lah! tipu aje!

lepastuh mulalah semua cakap salah perempuan sebab naikkn wang hantaran. pastuh semua salah perempuan. so kalau salah perempuan tak payah kawen. senang! muktamad! dan perempuan pon jangan jadi bodoh. maruah tuh jaga.

entah lah. nak kawen pon xtau cam mana. sebab nak berjimat pun dah tak tahu nak jimat macam mana lagi dah.

kami bukan sedara mara kecik. besar. pastuh kawan kawan semua makin rapat. tak semestinya yang dekat tuh sentiasa dekatkan?

memang marah sungguh! nak kawen menjadi susah sebab politik.

pergi lah orang orang kaya derma ka. bayar tax ke. g lah kawal rasuah sana tuh, pegilah tengok pembangunan tuh tak ada tipu anggaran siapkan bangunan kan. teruk nye!

pastuh rakyat jugak yang susah. dah susah aku nak survive nanti.

harga tanah makin melonjak naik. tak bole turun. mata wang asing makin turun. tak naik naik. minyak makin mahal.

malaysia aman? syukur lah malaysia aman kan? sebab tuh la kes ragut makin meningkat.

kalo ko org senang bole la citer. cer jadi susah cam orang lain. ko bole idop? confirm confirm mati awal.

semoga kalian idop aman di akhirat. perhitungan disana lebeh adil daripada di dunia.

 .

Wednesday, September 25, 2013

... takut tersilap ...

Astagfirullah.

Jauh jauhkan lah diri ini darinbend yang tak baik.
Aku takut.
Aku takut terlebih gurau membawa padah.

Apa yang patut aku lakukan?
Abaikan.

Aku tak mahu berlaku kesilapan. Aku tak mahu berdepan dengan kesusahan.

Hati bergetar.
Jiwa merana.
Sedih.
Sungguh.

Harapan aku tidak akan pijak jalan yang salah.
Harap aku sentiasa beringat.
Harap sangat.

Dunia ini realiti. Bukan fantasi.
Ingatlah.

Sent from Yahoo! Mail on Android

... takut tersilap ...

Astagfirullah.

Jauh jauhkan lah diri ini darinbend yang tak baik.
Aku takut.
Aku takut terlebih gurau membawa padah.

Apa yang patut aku lakukan?
Abaikan.

Aku tak mahu berlaku kesilapan. Aku tak mahu berdepan dengan kesusahan.

Hati bergetar.
Jiwa merana.
Sedih.
Sungguh.

Harapan aku tidak akan pijak jalan yang salah.
Harap aku sentiasa beringat.
Harap sangat.

Dunia ini realiti. Bukan fantasi.
Ingatlah.

Sent from Yahoo! Mail on Android

... takut tersilap ...

Astagfirullah.

Jauh jauhkan lah diri ini darinbend yang tak baik.
Aku takut.
Aku takut terlebih gurau membawa padah.

Apa yang patut aku lakukan?
Abaikan.

Aku tak mahu berlaku kesilapan. Aku tak mahu berdepan dengan kesusahan.

Hati bergetar.
Jiwa merana.
Sedih.
Sungguh.

Harapan aku tidak akan pijak jalan yang salah.
Harap aku sentiasa beringat.
Harap sangat.

Dunia ini realiti. Bukan fantasi.
Ingatlah.

Sent from Yahoo! Mail on Android

Monday, September 23, 2013

... kuasa jodoh ...

Hebat sangat kuasa jodoh kan. Semua benda rahsia. Dan we should be proud because it is a surprise.

Ada orang tanya aku pasal pertunangan aku. They are happy for me but mereka sedikit sedih bila ada orang kecewa.

Silap aku kah mengecewakan orang?
Ada manusia yanh memang ditakdirkan singgah dalam hati kita kan? Dia bukan ditakdirkan untuk tinggal di hati kita.

Diluar sana pasti ada saja pengalaman bertunang dengan orang lain tapi nikah dengan orang lain.

Itulah jodoh.

Pasti wujud kekecewaan.
Wujud kegembiraan.

Dalam dunia ini, Siapa yang tak pernah kecewa?
Different reason. But same meaning.

Salah manusiakah?

Just like movie dalam tv. *tak lah terpengaruh but that is what some people have the experience.*

Sesetengah orang sangat sangat bernasib baik. Cinta bertahun tahun dan mereka dapat berkahwin. Some people dont.

*di opis dan tgh fefeling*

Memang kita akan menyesal sebab kecewakan orang.
Tapi salah kita kah sebab tak pilih dia pada mulanya?
Salah kita juga sebab hadir dalam hidup dia.
Tapi bukan kita yang tentukan jodoh.

Mungkin jodoh dia hanya sekejap.
Mungkin jodoh dia hanya singgah.
Mungkin jodoh dia hanya lalu saja.

Siapa yang tahu?

Andai esok nak nikah but suddenly you feel like dia bukan jodoh kita, apa yang patut kita buat?
Larikan diri?

Andai lagi beberapa minit nak nikah dan rasa seperti dia bukan untul kita. Adakah kita akan malukan keluarga?

Jawapan aku, yakin pada Allah.

Cuma bila orang tanya tentang pertunangan aku. Aku menjadi kelu. Tak tahu nak terangkan macam mana. Semua orang boleh buat andaian.

Betul tak?

Sent from Yahoo! Mail on Android

Saturday, September 21, 2013

... STRESS!! ...

6 month from now!

and everybody keep say "alaa~ lama lagik."
and i was like =____________="

kalau duit tuh bole simpan, tak apa. sebab bila kita simpan pasti ada saja perkara kena setelkan. tetbe perkara baru muncul. so tak boleh nak menyimpan sangat.

pernah kena tak?

well. aku banyak kali. sebab duit yang kita simpan tuh bukan duit kita. duit kita adalah bila kita bersedekah. paham?

so better aku beli barang sedikit demi sedikit. atleast tak la kelam kabut nanti kan.
lepastuh, kalaulah duit datang sederap!!! aku tak ada hal. nih!!!!! duit pon susah nak kais tahu!

sampai 1 tahap aku tak tahan, aku nagis nagis kol tunang aku. dan nasib baik lah die pandai pujuk. atleast reda cikt hati.

oh my! setiap hari dok godek utube aje. cara buat bunga macam macam jenis. harapan semua menjadi. inshaAllah.

okeh. gua lapar. bye!


Thursday, September 12, 2013

... 31st August 2013 ...

alhamdulillah.

assalamualaikum all.

syukur kepada Allah yang selamat sudah selama 2 minggu menjadi tunangan orang. *yeke 2 minggu? hr ni 12 sept 2013. ye kan ajelah*

barang persiapan makan masa 2minggu sahaja. pelamin sume nye simple aje. kebanyakan barang pinjam pinjam. Alhamdulillah ada kawan yang nak pinjamkan barang. berjaya jugaklah majlis ini.

simple dan saya suka.

tapi.....

abah bebel sebab tak ada kemah. senarnye kan. aku memang taknak ada kemah. HAHAHAHHAH!

oke ada tatapan pelamin saya. 1 keping aje cukup lah ye.

oh. ini mini pelamin. yelahh. zaman sekarang kan ada mini pelamin kannn~ dah cam wajib
 gitu. oh ye! aku dirisik dan ditunangkan. hahha!

pihak lelaki nak sangat. so kami perempuan kena la ikut kan.

okah! pix for u all!


Tuesday, September 3, 2013

... merasa ...

Hati ni sebak betul. Aku lapar. Tapi aku tak ada selera nak makan. Apatah lagi dengan mate sebelah merah. Risau tentang semua benda.
Aku kena redha.
Aku kena pasrah.
Semua ini ketentuan Allah.
Dia sudah merancang semuanya.
Apa yang patut aku buat?
Aku takut.
Aku tak mahu keadaan semakin teruk.
Aku tak mahu.

Ya Allah. Tolonglah permudahkan semuanya. Aminn.

Sent from Yahoo! Mail on Android

Sunday, August 11, 2013

... dalam diam ...

a friend of mine.

apakah ini mengumpat? hurmm. naye!

bukan apa. aku ni walaupun tak berkawan dengan seorang kawan yg dahulu nya seorang kawan baik aku, atleast dlm diam aku masih berkawan dengan die kecuali aku takut nak menjadi seperti dulu.

kenapa?

sebab serik.

bukan apa. oke. kita dah terima dia balik. tak terfikir lah dia nk buat perangai lg ke ape. but...
die perli kite depan orang.

WTH!!

awak minta maap. then awak buat taik. cam bangla.
*tp bangla tak slh pong*

ape motip ko mintak maap pastuh ko kutuk die. ko perli die? motip?

so jgn buat baik kalo hati taknak.

awak kata awk rindu. tapi cara awak tak menggambarkan awak rindu.

ello!

saya pon jaat gak. atleast sy tak kisah pasal life awak. kire kalo sy nmpk awak pong. sy tak  rasa menyemak.
i just live without u. i mean macam awak tak exist.

awak nak ape pong, cakap ape pong. saya tak heran. macam nyamuk aje kata kata awak.
pukul aje sudah. pastuh sakit hati sendiri. LOL!

manusia memang cenggini. haha!

TTFN!

Saturday, August 3, 2013

... pandai tapi jangan lah berlagak sangat, Bro! ...

Assalamualaikum!!

just nak story. xtau nk luahkan kt mana. kt buku aku? no no no. buku tuh hanya utk Zj okeh. Bukan mamat kerek nak mammposs.

orang lain pong ada gepren gak. tapi tak laa cm ko. mengeluarkan akta yang aku tak boleh komen cenggini cenggini. kat kilang aku tuh ada je husben org, tak ada lak die sound ak cengitu cenggitu.

WTH!!!!!!

bajet pandai. bile kenakan orang no 1. bile org tiaw balik buat2 tak paham. bile org malas nak layan perangai menjadi jadi.

WTH!!

bajet pandai. bajet aku kisah. aku ni cume jenis manusia suka berkawan dan caring, fyi aku tau ko pandai tapi jangan berlagak pandai. sbb pandai2 tupai melompat pon, jatuh ke tanah jugak. *bukan untk mksd simpan rahsia, tp lebeh kurang lah keadaanye*

for siyes lah.

aku ada aje berkawan dengan org yg kuat sarcasm. tapi tak pulak kuat sentap. ada pong gepren. bila ak berguro tak pulak mara.

HELLO!! baru gepren. belum kawen lagi. belum pape dah mengelabah lebeh. ker gepren ko jeles kt ak???

ahh!! kejap bini orang jeles kt aku. kejap gepren aku. apekah aku ni playgirl? AHHAHHA! nice one!'

geram tau.

kuat sentap. pastuh ajak berkawan tapi berlagak nk mamposs.

okay. our friendship is over. goodbye.

dan aku tau gepren ko kwn dgn ak. dan ak percaya. firasat aku betul.

mengelabah takut gepren marah!! hahahhaha! nampak sgt buaya!!

BYE!!!

... Biskut raya sendiri buat sendiri ngap! LOL! ...

Assalamualaikum dan very very good moonink!!

baru sahaja setel buat biskut raya. dengan bahan yg tak seberapa so mampu buat 2 jenis aje. tuh pon hentam sajalah labu.

iaitu: Semprit dan Cookie Chip.

mula2 buat Cookie Chips. abah balik2 dari terawih makan biskut tuh, ak tanye lah. "sedap tak bah?" abah cakap "sedap." dan die amik lagi dan lagi sambil baca paper.

=___________=" orang nak buat rye. die g taram lak. sabo jelah. haha!

pastuh ada terhangus. aku jerit tengah2 malam tuh.
"abah!! hangus biskut nana!!"
abah jawap "api ko beso ke ko masak lama?"

beselah. oven kecik aje. so kena jge api ajelah. cpt heat nt. hangus lak. nk jge kaler susah kot. haihh~ kejap puteh. kejap itam. kejap coklat. haha! bedal. nasib bukan utk jualan. yelah. kalo untuk jual tah berapa sen laa aku dapat. dah la corak huduss tapi sedap. HAHAHA!

kes semprit lak.

abah sudah mau tido n cakap "ko ni tengah2 malam laa nk buat biskut. aku nak tido. g jge sendiri."
aku pun hanya mampu memuncungkan mulut. haha! anak manja memang cenggini.

pastuh buatlah biskut tuh sorg2. nasib lah ank buah ak belum tido. die tengok citer pasal Planet APE. perhh! aku dah pikir bkn2 tapi aku teringat cikgu sape tah ada cakap,

 "hanya akal dapat membezakan antara haiwan dan manusia."

damn true! love u cikgu. 4eva!

pastuh bese lah. lame2 aku pikir benda tuh tak logik dah. haha!

pastuh kul 2.20pg atok terjaga. die nk g toilet. pas g toilet die tgk atas meja aku ada biskut2. die pon makan laa..banyak atok makan. so aku tanya "sedap tak tok?"
atok jawap "sedap." hikss~

so kul 2.37pg baru masuk bilik. yela. mengemas lg. ko tak kire. lapar ni. haha!

aku terfikir. sempat kah biskut2 raya aku sampai ke raya? haha! ponat nk buat lg deh. pencen cenggini. hhaha!

okeh laa...nite!



 

Sunday, July 14, 2013

... Ramadhan day 5 : Dugaan ...

Di bulan puasa, kita selalu diuji dan diduga. Ya. Tuhan tak akan menguji benda yang diluar kotak kemampuan kita. tak akan.

Banyak dah dugaan aku tempuhi sepanjang 5 hari puasa ni. Sampai 1 tahap aku tak mampu nak berkata apa. aku hanya mampu menangis.

Tuhan dengarkan luahan kita?

Andai apa yang dirancang tak dapat, apa boleh buat. sebaik baik perancang adalah Allah Maha Esa kan?

Kita bagitahu Dia yang kita nak buat macam ni macam tu. dan Dia uji kita sebab Dia nak tengok kita sentiasa ingat Dia tak bila senang nanti.

Allah SWT tak pernah mungkir janji. bila Dia sudah menguji kita, pasti Dia akan memberi ganjaran pada kita. time tuh la ujian kelalaian.

Sebenarnya Allah SWT selalu uji kita sebab Dia sayangkan kita. bermakna Dia tak pernah lupakan kita. Mestilah Dia nak kita masuk Syurga Dia kan.

Aku redha. sudah rezeki tahun ini. mungkin akan datang ada. InsyaAllah ada. cume kita kena bersabar. sabar.

ganjaranNya cuma cepat atau lambat sahaja. maka kita kena banyak banyak bersabar.

TTFN!

Saturday, July 13, 2013

... Ramadhan day 4 : Love Love Love ...

today is Saturday!

dan Alhamdulillah i still alive!

well. like yesterday cuma hari ini cuti dan tak perlu kerja. ohyeay!

dan petang hujan tapi tengahari terik gila. dan zj otw balik kampung.

"hati hati drive awak! gonna miss you."

back to topic, ape menu korang hari ini? aku mungkin masak dan mungkin tak. err. aku bukan apa. tak reti masak lah. yela kan, budak suka kemas tapi tak suka masak. tak tau kenapa. bukan reti pong. ko suruh aku cuci toilet ke, sapu lantai ke. pandai lah aku. suruh aku masak? hahaha! tido ajelah keje aku.

okelah. sampai cni aje bebelan aku.

TTFN!

Friday, July 12, 2013

... Ramadhan day 3 : Rezeki manusia ...

Setiap manusia punya rezeki yang sudah tertulis oleh Allah.

Kau punya ada. Dia punya ada. Aku punya ada.

Lain kan. Tapi manusia memang sudah ditakdirkan mempunyai perasaan cemburu. atau itu hanya ditusuk oleh syaitan.

teringin juga menjadi lebih macam orang lain. tapi apa boleh buat. kesilapan sendiri kan. sedih lak hati ini. haihh~

ape boleh buat. InsyaAllah aku akan ubah putaran hidup aku kearah yang lebih baik. InsyaAllah.

cemburu tuh memang ada tapi tak lah sampai nak buat benda bukan bukan. pendek akai sungguh.

entah la. nak meluahkan rasa macam bukan dalam ni.

TTFN!

Thursday, July 11, 2013

... Ramadhan day 2 ...

Alhamdulillah. Aku masih mampu dan bernyawa utk berpuasa.
Hari ini sedikit lucky. Alhamdulillah. Duit yang hilang jumpa balik. Syukur syukur sangat. Hihi..

Harap esok aku melakukan benda yg membawa kebaikan . InsyaAllah. Jom tido!

Sent from Yahoo! Mail on Android9@

Wednesday, July 10, 2013

... Ramadhan day 1 ...

Assalamualaikum.

Pagi pagi bulan puasa sudah menahan diri daripada memaki hakum orang.

Bukan apa. Adat manusia yang pandai pandai sendiri ni susah lah. Buat keje tak tanya orang lepastuh salah. 1 kesalahan tak apa. Tapi ni lelebih sampai dimasa hadapan pun terjejas. ^$€÷€@&$^€÷!!!!!!!!!!!

Sabar ajelah.

Tak faham kenapa wujud lagi manusia macam ni.bile laa nak m.......s . Astagfirullah al azimm. Mengucap ajelah aku.

Aku tak nak la jadi macam puasa tahun lepas. Aku temper orang nya. kekadang Allah menguji kesabaran diri kita. Ye. Di bulan Ramadhan nak marah orang lain rasanya. Dia tak ada setan nak mencucuk cucuk. Kalau pasan dia macam tak banyak fikir bukan bukan. Alhamdulillah.

Well. Aku pun dah sound budak tuh. Jangan nak pandai sendiri. Kalau pandai bua xpe. Ni &€$€;/(☆□>★■□!!

Hahahahahhaha!

Tulisan mengarut tuh kekonon memaki ah. Padahal x pong. Sje je. Hahah..

Okeh lah. Nak g keje.

TTFN!!!

Sent from Yahoo! Mail on Android

Sunday, July 7, 2013

... a cat ...

suddenly aku bela kucing wooooi!

HAHAAHHA!

sudah lama tak bela kucin since my lovely cat name Domok dead when i was 14yo. hurrmm~ susah sudah nak manjakan kucin. need sometimes to feel the way. HAH!

mana pulak Silbe ni pogi.

dan I miss Lin dan Nabila.

semalam hantar lin g epot. ya. dia balik kuching utk settle kan somethings.

that sound like my car.

dan silbe tgh kencing. HAHAHHAHAHHA!

kalo Lin baca ni mesti marah.

aku letak tray kencing n yakyak silbe dalam kotak. yela. die tuh ganas. kang pasir berterabur. susah lak nak sapu. aku lak malas sikit nak sapu kan. so oke la. senang nak kemas nanti.

so cam jamban kotak laa die ada. HAHHAA!

malas nak snap pic. next time la ya.

TTFN!

Monday, July 1, 2013

... hello july and ramadhan is coming ...

Alhamdulillah. ALLAH masih memberi nyawa pada aku.
Really excited. Tak sabar nak jumpa ramadhan. InsyaAllah semuanya mesti baik baik aja kan.
Just i was hope that ramadhan and july be nice with me. Like hurmm. Well lets see. I think every month ada dugaan kan. Haha!
Walaupun hari ini monday blues tapi banyak gelak. Sebab pepagi dorg dah buat lawak gle. Hahaha. Sume org dibahan nya. Hahaha.
Dan aku kena balik jam 1ptg. Yela.. nk jaga anak buah ak yg notty gle tuh. Haaihh..
Siap ahh korg!!!
Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, June 27, 2013

... Bersyukur ...

bersyukur lah jerebu dah berlalu kan. Alhamdulillah.

takut sangat sangat jerebu ni berlarutan. yela sedangkan aku yg tua bangka ni sedut udara pon nk muntah apatah lg anak buah ak yg kecik2.

risau akn budak budak aje senarnye tau.

yela. akak aku yang beso boleh masuk spital sebab jerebu. tak pernah pernah ada lelah, boleh lak ada lelah. pastuh kena tahan, siap naik ambulans lagi.

tapi alhamdulillah malam tuh juga balik.

dugaan betul lah jerebu ini.

hujan pon boleh tahan lebat, sampaikan aku takut nak tido. yela. dengan guruh dan petir, teringat dah nak kiamat.

yela kan, kan petir boleh belah tanah mengeluarkan Setan. Astagfirullah. mengucap ak banyak banyak sampai terlelap.

semua ini kuasa Allah, bukan sebab politik pong.

dalam berita cakap pembenihan awan menjadi, itu satu usaha tapi semua Allah tentukan. penyebab jerebu memang salah manusia tapi Allah yang tentukan.

sometimes tak paham bile org kaitkan jerebu dengan politik dan hujan dengan politik.

kita kan sembah Allah, kenapa nak kaitkan politik?

tak paham orang yang taksub dengan politik. macam laa politik tuh bagi rezeki.. haihh~

TTFN!

Sunday, June 23, 2013

... jerebu dan pening? ...

assalamualaikum..

well. seperti anda juga fb penuh dengan kisah jerebu dan life mereka.
seperti biasa aku Like or komen (bile perlu) pada mereka.
dan seperti biasa aku akan cemburu pada life mereka yang jauh lebih hebat dari life aku.

arrgghhh! lumrah hidup seperti aku.

i like to jeles-kan hidup orang tapi tak lah sampai aku nak menghancurkan hidup orang.
cuma cemburu gitu gitu saja. hihi~

oh pasal pening ni tak ada kaitan dengan jerebu sebenarnya.
ia kerna AKU DOK RUMAH SEHARIAN maka pening pon datang. yelah kan.
macam cacing kepanasan.
pehh! sakit kepala tuh tak payah cakap lah kan. memang pon.

dah tido n mimpi kuar jejalan, baru ilang penin. =___="
*dun ask why*

esok pergi kerja nak pakai mask. yelah. dah jerebu. lepastuhkan snap gambo, pastuh tukar profile pic. KAHKAHKAH!

k lah. itu saja bebelan saya.

TTFN!


Friday, June 21, 2013

... aku juga begitu ...

life is not fair or human make it not fair.

aku ini tak punya apa apa. tiada pendidikan yang tinggi. tiada gaji yang tinggi.
tapi.
masih ada manusia yang cemburu pada aku tanpa alasan munasabah dan tak logik.

nak kata aku pandai, tak juga.
nak kata aku lawa, tak juga.
nak kata aku comel, tak juga. 

tahu tak bilamana orang cemburu akan aku, cepat cepat aku lari dari kenyataan itu.
cepat cepat aku menyorokkan diri aku di dalam gua. 
cepat cepat aku mendiamkan diri aku.

aku lihat diri aku di cermin.
mengapa orang dengki pada diri aku?
apakah aku manusia yang hina yang tak layak bahagia seperti orang lain?
tak bolehkah aku bahagia seperti dia, dia dan dia?

bilamana manusia menilai diri aku tanpa jumpa aku.
bilamana manusia marahkan aku tanpa bersuara dengan aku.
bilamana manusia menghina aku tanpa menjeling aku.

tanpa sempat aku ingin membicarakan diri aku, aku sudah dihukum pancung.

mati.
tanpa darah. 

mungkin aku manusia yang tak layak bersuara.
mungkin aku manusia yang hanya layak tinggal di tepi parit.
mungkin aku manusia yang hanya layak makan sisa makanan orang lain.

nampak tak, aku bukan manusia yang terkenal.
aku tak minta semua ini terjadi.
aku tak minta orang cemburukan aku.
aku tak minta aku dihukum tanpa diadili seadil adilnya.

tahu tak aku teringin juga bahagia seperti dia.
aku juga mahu bahagia bersama orang tersayang.
aku juga mahu punya keluarga bahagia seperti mereka.
aku juga mahu menjadi insan yang berguna.

tapi aku tahu.
seluas mana pun bumi ini.
aku tak layak berada di bumi ini.

kerna tempat aku hanya di tepi tepi parit.
elok di pandang hina.
elok disepak.
elok dicaci.

entah entah, kucing pun sudah punya rumah yang mewah.

tapi ingat lah satu sebelum adili diri aku tanpa rela aku.

"AKU MANUSIA YANG PUNYA HATI DAN PERASAAN SEPERTI KALIAN."

ya. aku juga begitu.
Usagi Sailor Moon - Link Select

❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...