Wednesday, May 30, 2012

... email ke belog ...

assalamualaikum!

something is not right! oh! aku tahu yang hari ini hari rabu dan wordless Wednesday kan. tapi aku sudah post citer aku melalui email kot opis. tapi pesal tak sampai eh kt belog comel ak ni? apekah GMAIL aku ada masalah ataupun blogger ni yang ada masalah penghadaman? hurmmmmmmm~

musykil =.,=?

tak kisah lah. tapi aku nak mintak korang doakan aku moga-moga bos ak bagi cuti minggu depan, selasa, rabu dan kamis. haha! aku mahu ikut bonda dan ayahanda pergi bercuti. ahhh! sangat jeles okeh.

tapi tuh la. aku sudah kehabisan cuti. masuk saja june. aku hanya ada 1 hari aje. macam mana lah raya nanti kan? hurmmmm~

macam-macam aku kena pikir ni. oh! aku ada 1 cerita!

semalamkan masa aku tengah buat air untuk berbuka puasa. akak aku tanya cam ni.

"nana, ko nak kawen tahun depan kan? tunangnya bila?"

aku tetiba cam confius. eh! aku lupa yang aku belum tunang kan. camne ni? then aku jawap,

"alah! tak payah tunang lah. nikah aje. malas lah tunang."

akak aku jawap,

"a'ah kan. senang la nanti. tak ada lah ko panas nanti."

haha! jawapan selamat kot. tapi petang tadi aku ada menceritakan kisah ini dekat abang engineer kat opis aku. beliau cakap tunang tuh nak kasi elak fitnah orang aje. tak ada tunang tetibe aje nak kawin. hah! kan depa dah pikiaq bukan-bukan.

aku bukan taknak tunang. tapi aku tak mau bazirkan masa aku dengan tunang. ape kate teruskan wajib. alah! mulut orang bukan boleh ditutup pon. nama aje mulut cm tempayan. hang ingat boleh tutup ker? tak kan?haihhhh.

orang kalau dah dengki, sampai mati pun dengki gak kan? cam aku ni hah. naik pangkat pon sudah ada bau-bau longkang. haihhhh. susah lah aku nak kerja ni. aku malas lah nak buat muka. aku selambe ajelah.

oke lah. sudah habis cerita aku har ini.

TTFN!

Saturday, May 26, 2012

... teguran dan sombong? ...

assalamualaikum!

having a nice day today all?

but

not me. hurmm..

okeh! abaikan aku. ini aku mahu menceritakan *ai think so* sebuah kesah dimana aku telah melakukan kesilapan *ai think so* yang kalian aakan wat andaian cm, SHE IS ALIEN. *ai think so.*

*nevermind*

okeh! lets start the story.

pada suatu hari, ada seorang gadis yang comel dan berpipi tembam tapi berat badan hanya 40kg. *itu aku!*
*nana, pls stop playing around!ini bukan kisah donggeng lah.. =.=" *

okeh mule semula.

petang tadi kul 2 petang aku pergi kenduri kawin kawan ex-opis-mate aku. meaning dia dulu 1 kilang dengan aku tapi after die tak tahan dengan tekanan keje yang kena kerja sabtu dan ahad jugak! so she resigned.

dan tadi aku pergi kenduri tuh agak LONE RANGER *teringat pulak lagu power rangers.haha!* gak lah kan, sebab aku tak bawak kekasih. see see. really alone kot. *sebab aku bukan jenis suka tayang kekasih tanpa ikatan.maybe.*

aku tak lah sorang but with akak opis yang lain. tapi paham-paham laa yang mereka sudah ada husben dan anak-anak. =.=" *really alone right?*

then suddenly aku nampak kawan sekolah aku tengah lap-lap pinggan kan. so kami pun berborak. senarnye tangan aku sebelah tuh pegang hadiah yang KOTAK BESARRRR. *kotak jeee besar.*

after salam-salam dan tanya kabar so aku cari pengantin untuk sampai kan hadiah kepada pengantin pulak. then this one guy, aku rasa aku ada menceritakan post aku pasal mamat ni, i feel like want to remove that post. *nevermind*

citer balik pasal aku terjumpa mamat itu. sudah menjadi tunangan orang. bila mau kawin aku pun xtau laa kan, then die dok pandang-pandang, aku lak wat selamber tahap cun-cun kan. haha! dan aku amik makanan dan duduk sebelah akk opis aku yang comel. hah! akk ni orang kuat pengantin, die sudah ada kat rmh pengantin pagi tadi. see see. awal kan dia sampai? then aku dok sebelah dia dan semeja lak dgn maamt ni dan tunang die.

mamat ni aku tak tegur sangat. well, dengan lelaki kan, aku memang suka buat muka sombong, haha! then dengan tunang die lak aku cume tego HAI HAI aje pon.
terukkan aku? dengan akk comel tuh aku salam. dengan tunang mamat tuh aku tak salam. haihh~

aku ni mungkin jenis manusia tak pandai approach. well, biasanya kalau ada benda yang aku nak berborak aje, baru aku nak tego. kalau tak ada, tak adalah kan. *ape jenis manusia lah aku ni kan?*

mungkin sebab suatu kejadian itu telah menyebabkan aklu tersungkur. MAYBE. sebab aku ni selalu suka approach orang tau. aku suka buat orang selese berkawan dengan aku. then bila ada orang macam endah tak endah dengan aku then dorang buat aku rasa macam orang bodoh, teruslah aku macam, "PERLU KE NAK APPROACH orang?"

aku tak tahu mana silap aku lagi dah. aku sudah jadi cam human yang KOSONG. suka buat dunia sendiri. YEP! very true!

maybe i need to be an human yang ada perasaan. MAYBE. tapi aku sudah lupa cammana nak approach orang. macam mana nak berbual. aku sudah tiada topeng semua itu. aku sudah menjadi susah untuk HIPOKRIT! kadang-kala kita as human perlu hipokrit. sebab, kalau kita tak boleh buat benda yang kita tak bole buat. apa salahnya paksa diri. maybe lama-lama kita akan jadi ikhlas. MAYBE. belum cuba belum tahu kan?

entah lah. aku BLUR. macam mana entah nak berkawan dengan human yang aku tak kenal. siyesly aku tak tahu. tak tahu langsung okeh. tak tak! aku LUPA!

aku bukan macam dulu. CERIA, fantastik, comel dan sebagainya. hodoh pun termasuk jugak. entah lah. maybe sebab aku fikir yang kawan datang dan pergi. MAYBE.

life alone. cuma bila nak mati nanti, kita kena habaq kt orang kampung minta tolong uruskan jenazah. boleh? entah lah.

aku rasa macam sombong pulak. sombong aku itu terbawa-bawa. mungkin sebab aku rasa hidup aku seperti sudah senang makanya aku LUPAkan semua? MAYBE.

entah. aku sendiri blur. sebab dengan manusia yang aku rasa taknak sombong, so aku tak sombong, dengan manusia yang aku tak sombong, aku mesra dan manja. ramai kata yang aku manja. =.=" really?

MAYBE.

aku tahu, as human kita tak baik sombong. bukan apa. dengan lelaki sahaja. mungkin aku tersombong dengan tunang mamat tuh sebab dia ada kait dengan mamat tuh. aku jenis yang tak pandai nak sorok perasaan kalau aku benci kan. kalau aku benci, terang-terang aku tunjukkan yang aku ni benci. haihh~

tapi kekadang aku BENCI dengan diri aku jugak!! haihh~

*mengeluh tak akan bawa aku ke puncak!*

life is like mendaki bukit Broga. if you want your life success, teruskan mendaki. but if you want your life be the person who never want to change but always dengki dengan manusia lain, janganlah mendaki. okeh?

thats is life. Allah sengaja mengaitkan kehidupan kita dengan alam sekeliling kita. sebab ia kait. betul tak?

nota: rindu mahu mendaki broga. Oh! aku sangat-sangat suka benda yang extrime kan??wahh! aku GAGAH kot.haha!

TTFN!

Friday, May 25, 2012

... bila wifi aku terbakar ...

Assalamualaikum…

haihhh!!ape laa nasib aku ni kan…wifi terbakar dan aku rasa macam stay dalam gua laa.huhuh~ #aptb wooo~

baru aku ingat mahu masukkan gambo aku bersama kekasih aku dalam tumblr..dah wifi aku terbakar.. teruk lak tuh!

senarnya ia taklah terbakar. tapi hr kamis pagi kan, before subuh I think. around 1.30a.m.. Subhanallah! dia punya kilat, petir guruh. menakutkan. buat aku tak boleh tidur dgn lena. takut woo. dalam otak Cuma fikir kiamat aje..

memandangkan wifi aku terbakar, makanya aku kebohsanan.

hah! kalian jangan nak conteng TL muka buku ak ehh!  jgn gedik-gedik okeh!

nampaknya hanya diopis sajalah aku boleh nak hapdate belog aku ni. cian belog aku. pasti berabuk…fuhh!fuuhh!
kotoq nau!

oh! esok sabtu ada kenduri kawin dan ahad pon aku bizi. huhuu~ so tak ada masa nak beli wifi baru tuh. ape nama benda alah tuh?
lupe dah dehh!

*macam orang tua aje.huuuhu*

sabau ajelah jadi manusia cam aku kan. dah la comel, wifi pon mau dengki dengan aku. kahkahkah!

k la..sampai sini ajelah bebelan aku yang cm mak nenek ni..bese laa sudah tua kan…kena laa sedar diri..kuikuikui~

TTFN!

..:Usagi Kechik :..

Thursday, May 24, 2012

... sharing is caring - Nescafe 3 in 1 dan seumpamanya ...

Assalamualaikum!

khas utk kawan-kawan saya! sila baca!

Kawan saya (dah arwah)...... .
dari usia muda.....
pagi nescafe..... 2 X..
petang nescafe....2X. ..
malam nescafe....? X...

depan mata saya........ .
bangun dari kerusi ........
kaki dia terus patah.... tulang dia reput.....
Nescafe 3 in 1 merosakkan jantung & buah pinggang

Zaman skarang ni, banyak penyakit datang dari pemakananâ
n

Beberapa hari lepas saya dikunjungi oleh seorang pelajar lelaki tahun akhir. Sudah beberapa bulan pelajar ini tidak bertemu dengan saya. Pelajar ini mengemukakan beberapa masalah kumpulannya untuk diselesaikan oleh saya sebagai seorang penasihat akademiknya. Alhamdulillah masalah dapat diselesaikan.

Selepas hajat terlaksana, pelajar ini yang saya namakan sebagai Ahmad menukar topik kepada topik kesihatan dirinya. Beliau mengadukan masalah dirinya. Beliau dapat merasakan kemerosotan tahap kesihatan dirinya. Berikut adalah antara tanda-tanda yang dapat
dikenalpasati:

Kerap berdebar tidak menentu masa. Kadang-kadang waktu membaca tiba-tiba jantung / dada berdebar dengan laju.

1. Bila jantung berdebar ini berlaku, ia akan diikuti dengan dahi berpeluh
2. Beliau juga kerap merasakan kesakitan pada dadanya.
3. Sering mencungap dan kadang-kadang kala sewaktu sembahyang pun mencungap.
4. Semakin tidak tahan atau alah dengan panas terik matahari dan jikalau kena panas, badannya akan banyak berpeluh dan tidak selesa.
5. Jikalau tahun lepas, kekerapan simptom-simptom di atas agak jarang namun kebelakangan ini, kekerapan kejadian semakin kerap sehingga satu kali serangan dalam setiap 2/3 hari.
6. Tapak tangannya.semakin basah.

Berdasarkan simptom yang saya perolehi saya terus menyoal tabiat permakanannya. Selepas mendapat data yang dikehendaki saya pun memberikan penjelasan 'Ahmad, engkau ni walau pun usia masih muda, jantung engkau sudah bermasalah. Punca masalah engkau ini

adalah kerana engkau kerap meminum Nescafe 3 in one. Nescafe adalah tidak baik dan merosak buah pinggang manakala krimer yang terdapat di dalam campuran ini sangat merosak jantung. Krimer ini bukan diperbuat dari susu tetapi adalah dibuat dari kelapa sawit (non dairy creamer)'

Selanjutnya saya menasihati Ahmad untuk melakukan perkara berikut untuk merawat jantungnya:

1. Elakkan dari meminum Nescafe yang merosak buah pinggang dan elakkan sama sekali apa jua jenis krimer yang dibuat dari selain susu (non dairy creamer)
2. Elakkan dari mengambil coffee mate kerana ia adalah non dairy creamer
3. Elakkan makan ais krim kerana mengandungi krimmer yang tinggi
4. Elakkan susu pekat manis yang mengandungi krimer dari selain susu.
5. Elakkan memakan sebarang makanan yang mengandungi margarine
6. Elakkan memakan burger, naget, kentang goreng, potato chip dan segala yang sewaktu dengannya
7. Elakkan mandi selepas makan
8. Amalkan amalan: Ambil segenggam kacang hijau, rendam dalam air kira-kira 10 minit,selepas itu rebus asal masak dan bukan rebus sehingga pecah tanpa membubuh garam. Selepas itu buang air rebusan dan makanlah kacang hijau ini dan amalkan amalan ini setiap hari.
9. Boleh beli jintan hitam dan makan setiap hari atau pun belilah yang sudah siap diproses atas nama habbatussauda
10. Amalkan makan sayuran pahit seperti kailan, peria, pegaga, daun ubi, pucuk betik, ulam-ulam dsbnya.
11.. Kurangkan makan nasi lemak terutama sekali nasi lemak di kedai kerana mereka mencampurkan minyak masak kepada nasi lemak agar nasi lemak ini kelihatan cantik berderai dan tidak melekat.

Kepada yang mulai menghadapi masalah dengan jantungnya atau yang sudah lama bermasalah jantung, bolehlah mengamalkan amalan di atas.

Sekian wassalam wallahuaqlam. _,

'sharing is caring.


komen sy: ohh! memang aku pernah kena lah… demam panas terus..dan ak terus kurang kan..tapi ketagih balik sebab nak tahan mengantok. tapi memang bahaya pun. so kawan-kawan sila jauhkan benda ini okeh!

p/s: jom minum coklat anlene..err.

…: Usagi Kechik :…

Tuesday, May 22, 2012

... SHARE: berkahwin atau tidak, sila baca ...

Rina sedang menyiapkan makan malam ketika aku tiba di rumah. Aku memegang tangannya dan berkata, “ Abang ada sesuatu nak beritahu”. Dia membisu dan dapat ku lihat keresahan di matanya.
Tiba-tiba lidahku kelu. Tapi aku nekad untuk memberitahunya. “Abang rasa kita sudah tidak serasi lagi. Kita cerai?”.Akhirnya, terlepas jua beban di dada. Tapi ku lihat Rina tenang dan dia hanya bertanya dengan lembut. “Mengapa bang? Apa salah saya?”. Giliran aku membisu dan ini menimbulkan kemarahan Rina. Air matanya mula menitis. Aku tahu dia mahukan jawapan tapi aku tiada jawapannya. Yang ku tahu, hatiku kini milik Tasya. Cintaku bukan pada Rina lagi.

Aku katakanya padanya yang dia boleh ambil rumah dan kereta apabila kami bercerai. Rina merenung wajahku.Pandangannya kosong. 10 tahun kami berkahwin tetapi malam ni kami umpama orang asing. Aku kasihankannya tetapi untuk berpatah balik tidak sesekali. Aku cintakan Tasya. Air matanya yang sekian tadi bertakung mula mengalir deras. Sudah ku jangka. Malah aku lega melihatnya menangis. Niatku untuk bercerai semakin jelas dan nyata.

Keesokannya, Rina mengatakan dia tidak mahu apa-apa dari penceraian kami melainkan tempoh 1 bulan. Dia meminta bahawa dalam satu bulan itu kami teruskan rutin harian kami seperti biasa sebagai suami isteri. Alasannya, anak kami bakal menduduki peperiksaan dalam masa sebulan lagi dan dia tidak mahu anak kami terganggu dengan penceraian kami. Aku bersetuju.

Kemudian Rina menyuruhku mengingat kembali saat aku mendukungnya ke bilik kami pada malam pertama kami. Dia meminta untuk tempoh sebulan ini, aku mendukungnya keluar dari bilik tidur kami ke pintu depan setiap pagi. Pada ku memang tidak masuk akal. Tetapi aku tetap bersetuju.

Aku memberitahu Tasya permintaan Rina. Dia ketawa dan hanya mengatakan ini semua kerja gila. Tidak kira apa muslihat Rina, dia tetap akan diceraikan. Aku hanya diam membatu.

Semenjak aku menimbulkan isu penceraian, kemesraan kami terus hilang. Hari pertama aku mendukungnya keluar, aku merasa kekok. Rina juga. Anak kami bertepuk tangan di belakang sambil ketawa dan berkata, “Ayah dukung ibu ya”. Kata-katanya amat menyentuh hatiku. Mata Rina bergenang dan dengan lembut dia memberitahuku agar jangan sampai anak kami tahu yang kami akan bercerai. Aku mengangguk setuju. Aku menurunkannya di muka pintu. Dan kami memandu berasingan ke tempat kerja.

Masuk hari kedua, hilang sedikit rasa kekok. Rina bersandar di dadaku. Dapat ku cium harumannya. Dapat ku lihat kedutan halus di wajahnya Aku sedar dia tidak muda lagi seperti dahulu. Ternyata perkahwinan kami memberi kesan kepadanya. Selama satu minit, aku tertanya-tanya apa yang telah aku lakukan.

Masuk hari keempat, aku dapat rasakan keintiman kami telah kembali. Tanpa sedar hatiku berkocak mengatakan mungkinkan cintaku masih padanya. Hari kelima dan keenam, aku menyedari keintiman kami mula bercambah kembali. Aku tidak memberitahu Tasya tentang perkara ini. Masuk hari-hari seterusnya, rutin ini jadi lebih mudah malah aku nantikannya setiap pagi.
 
Suatu pagi, Rina sedang memilih baju untuk dipakai. Katanya tiada yang sesuai. Dia mengeluh. “Semua baju saya besar”. Baru ku sedar, dia semakin kurus. Mungkin itu jugalah sebabnya aku semakin mudah mendukungnya. Tiba-tiba terlintas di fikiranku. Mungkin Rina sedang menyembunyikan keperitan hatinya lantaran sikapku selama ini. Tanda sedar aku merangkul tubuhnya dan membelai rambutnya.

Kemudian, muncul anak kami di muka pintu sambil berkata “ Ayah, cepat lah dukung ibu keluar”. Padanya, melihat aku mendukung keluar isteriku setiap pagi adalah rutin hariannya. Rina memanggil anak kami lalu memeluknya erat. Ku palingkan mukaku kerana takut aku sndiri mengubah fikiran di saat ini. Aku kemudian mendukungnya dan tangannya melingkari leherku. Tanpa sedar, ku eratkan rangkulanku. Dapat ku rasakan badannya sangat ringan.

Hari ini genap sebulan. Di muka pintu aku menggenggam tangannya dan berkata “ Abang tidak sedar yang selama ini kita kurang keintiman”. Aku terus melangkah ke kereta dan terus memandu ke pejabat. Sesampainya di pejabat, aku terus ke bilik Tasya. Sebaik pintu terbuka, aku masuk dan aku beritahu dia “Maaf Tasya. Saya tidak akan bercerai dengan Rina. Sekarang saya sedar saya masih cintakan dia”.

Muka Tasya berubah merah. Tapi ku kata jua,“Maaf Tasya. Saya dan Rina tidak akan bercerai. Perkahwinan kami membosankan mungkin kerana saya tidak menghargai apa yang kami ada dan kongsi selama ini, bukan kerana kami tidak lagi menyintai satu sama lain”. Tasya menjerit sekuat hati dan aku terus melangkah keluar.

Aku kembali ke kereta dan niat hatiku mahu pulang ke rumah dan memohon maaf dari Rina, isteriku. Aku singgah di sebuah kedai bunga untuk membeli sejambak tulip merah kesukaan Rina. Aku capai sekeping kad dan ku tulis, “Abang akan dukung Rina setiap pagi hingga maut memisahkan kita”.

Setibanya di rumah, aku terus berlari ke bilik kami dan mendapati Rina terbaring tenang di atas katil. Ku belai wajahnya sambil memanggil namanya tapi tiada sahutan. Rina kaku. Hatiku berdetak keras.
Kini Rina pergi untuk selamanya. Perpisahan yang ku pinta ternyata ditunaikan. Sekian lama Rina berperang dengan KANSER RAHIM tetapi aku begitu sibuk dengan Tasya untuk menyedarinya. Rina tahu bahawa dia akan mati tidak lama lagi dan dia mahu menyelamatkan aku daripada reaksi negatif dari anak kami, sekiranya kami tetap bercerai. Rina mahu sekurang-kurangnya di mata anak kami, aku adalah suami yang penyayang.

Perkara-perkara mudah dan ringkas yang anda lakukan bersama adalah yang sebenarnya penting dalam perkahwinan. Bukan banglo, kereta, harta, dan wang di bank. Semua itu hanya wujudkan persekitaran yang kondusif untuk kebahagiaan tetapi tidak dapat memberi kebahagiaan pada kita.
Jadi carilah masa untuk menjadi sahabat kepada isteri/suami anda dan lakukan perkara-perkara kecil untuk satu sama lain yang membina keintiman. Binalah kemanisan rumah tangga anda. Hargailah setiap pengorbanan pasangan anda.

komen dari aku: andai kita bercinta / ber-couple (sebelum kahwin) kita boleh menjadi seorang yang setia, kenapa tidak bila sudah kahwin tidak mampu bercinta seperti orang bercinta? jemukah jumpa hari-hari? kalau dulu bercinta sebelum, selalu minta jumpa hari-hari kan? 

RENUNG-RENUNGKAN~

nota: ini juga peringatan untuk aku!
..: Usagi Kechik :..

Sunday, May 20, 2012

... kau laki orang!! ...

Assalamulaikum!

aku mahu melepaskan geram okeh!

pehh!!! entry ini adalah kisah benar okeh.

tadi masa aku main game the sims kat FB kan. tetbe lak ada sorang mamat chat aku. die tuh sape??haihh! cerita zaman sekolah kot. dh nama pon cinta munyet..soo aku malaslah kan nak amik pusing. huhuhu~

okeh laa aku cerita die tuh sape.. suami orang,..die dlu ex ak selame 2bulan aje kot. bkn nye ak suka die pon. member ak lah ajar aku bercinta dulu. ehh! aku dulu hingus pun tak reti lap tau. even masa tuh aku umor 14thn. *okeh. aku tipu la yg ak tak reti lap hingus. umpama ajelah*

then die hint aku kt FB, before ni aku memg dh ignore..entah knp angin mlm aku ni baik lah pulakkan. so aku bls la sihat ajer. tapi pendek-pendeklah kan. cm budak malas nak cakap kan. tuh laa aku balas kot.

then tetibe die cakap, rindu pada ex-ex lama.

aku dah macam =___=" ape ke gile die ni kn dah kawin dan ada ank 1 pon. ape lg nak? knp nak rindu ex lak. so aku tak balas sbb itu bukan soalan utk aku kan.

then die balas lagi, bile nak kawin?

aku balas lah, insyaAllah tahun depan. then aku diam kan.

die tnye lagi, dengan siapa?

aku balaslah, ADALAH. means aku nak rahsialah kan..tapi die tak paham lak mangkuk ni kan..ciss!

dia ckp lagi, itupon nak rahsia-rahsia dengan kita..kita dah ada la..

aku diam aje. malas nak cakap pape kan..

then die balas lagi, dengan budak itu ke? jangan gado-gado tau. jaga die baik-baik tau.

aku macam =.="..so what? nak gado or tak itu my choice what! hang tuh dah kawin. so rindu bini hang depan mate tuh sudah laa kan.

GERAM GILE LAAAAAAAAAAA!

kalo nampak aku kat pasar tuh mule lah panggil nama aku kat pasar kuat-kuat..aku lak wat dunno ajelah..

WEHHH! MALU SEHH! korang tak malu ke??lantak aku laa nak layan ko ker tak kan? eee! tolong lah!!

tolong lah..terang-terang dah aku malas nak layan kan? so pls lah..aku respect wife ko even aku tak kenal sape wife ko. tapi aku malas lah nk cakap banyak kan. aku tak nak lah wife ko cakap bukan-bukan pasal aku kan..

just leave me alone lah kan.

dan tak payah lah ko nak rindu ex-ex ko sume bagai tuh. aku rasa ex ko yang lain pon tak nak kot rindu ko. tah pape..perangai tuh tak reti nak jage kot.

jauh-jauhkan lah aku dengan manusia cm ko, ikutkan hati nak aje aku remove ko jantan! gille laa! tapi tak apalah. aku sudah hide ko..ko selayaknye aku hidekan kan. nsb lah aku dah asingkan korang. so jangan ganggu aku plss!

nota: aku tengah hote gile ni!

Saturday, May 19, 2012

... video or fotoshot pre-wed! ...

assalamualaikum!

gogel hebaq!!

hai! entry kali ini hanya menyuarakan pendapat. so kalo rasa tak betul o salah sila betulkan saya.tp jangan mara-mara lak okeh.

hukum fotoshot or video pre-wed!

haramkah?? wajib kah??sunat kah??makruh kah?

aku gogel benda alah ini weh. dan aku jumpe 1 belog ni yang aku mau share dgn kalian sume!!

>>>KLIK SINI EHH<<<

buat pre-wedding ni tak haram tapi asalkan korang buat batas laa.. dah tau belum kawin tuh..paham-paham laa kan..

tapi aku confius, kekadang ada orang buat video pre-wed after nikah. dan adalah adegan suuuweet cikit cam pegang tangan or peluk dari belakang ke konon2 tengok matahari terbenam kan. haha!

contohlaa kan. contoh aje..

aku rasa itu tak jadi masalah kot. sebab SUKA HATI DEPA lah!!! dah duit depa kan..depa yang bayar kt kameramen tuh..bukannye depan mntk sedekah kot.

semua ini terpulang laa pada masing2. tapi cer pikir balik lah kan. dah hangpad bagi nama PRE-WEDDING kot. hawat hangpa ni dah kawin pon sibuk nak letak video pre-wed.

maybe dorang masa tuh tak ada masa nak buat video..so depa dah bayar hbs kat fotograper utk video..so nak tak nak kan depa pon terpaksalah buat lepas kawin..hah! tup-tup dah HALAL pulak nk pegang sana sini kan. ape lagi..gunalah kelebihan yang ada kan?? 

okeh! manusia normal. hatters! biasalah orang islam sentiasa dikelilingi setan bukan? so tak  terkejuzz lah kalo hatters gonna hate it.

mindset laa human. if depa dh kwen nk buat video tuh. lantak..yg rse benda tuh best o tak depa kot. hang jgn laa nak kondem2 org kita ni. nih laa org melayu..hatters bebeno! haishh!

sebab ape ehh aku nak post pasal ini. kot-kot laa kan aku kawin dan ada duit lebeh ke *kalo ada* mahu jugak buat sedemikian kan. tapi aku nak buat cm..err...ahh! rahsia aku...sebab aku belum lagi jumpe my husben..mau laa but cerita kisah macam mana kami ketemu kan. LOL!

aku tak mau laa komen cm "eeeeeee...itu tak suke..ini tak suke..."

pernah dengar ludah ke langit tak? kena sape? diri sendiri kan? so aku malas nak cakap sume aku tak suke.. tapi aku jenis yang..yang haram tuh kita jangan lah ikut..yang baik itu kita amik laa kan..

maybe aku akan buat jugak..kot2 husben aku tuh pon nak jugak buat..kot2 husben aku tuh SHAHEIZY SAM laa kan..hahahah!! mana laa tau kan..masa depan aku bukan boleh tilik pon..kalo jadi manager insyaAllah boleh.hahaa.

aku rasa wat gambo n video ini agak mahal. so korang kalo ada duit buat lah..tp kalo wat benda alah ni be4 nikah kn, pahm-paham la batas nya..hangpa tayang bagi orang lain tgk kan. hangpa tahan laa kalo kena maki..tuh baru kena maki dengan human..belum lagi di akhirat kan.

well..aku nak kembali usha...kot2 ada idea..boleh lah aku buat sedikit note ke..hahaha!

tata!

 

Friday, May 18, 2012

... Black luka ...

Assalamualaikum! 

haip! haip! haip! ini bukan Black Mentor okeh! ini adalah my Baby Black. 
tapikan abah cakap black ini bukan warne puteh.. tapi die pearl white metallic. sebb bile die kena cahaya matahari
*perh!nk cahaya2 laa sgt kan* 
die cam ada wrne kunin2. dan akak dan 'musuh' gua pon cakap pearl white. 

 soooooooooooo! ini bermakna black bukan lagi black. kena letak nama lain tapi aku tetap suka baby black.hahah! ske hati aku la kan?barang aku kan??haha! 
*nana pls behave!*
dan as well hari ini aku agak bizi di opis dan tekanan yang amat pastuh siap menangis lagi kan.huhu..
*sabo nana sabo*

well, what is happen today is my experience dan aku sudah mengadu sedikit kat manager department lain yang aku ada tekanan keje yang amat-amat. depa bg aku kerja yang bukan department aku buat tuh sebab aku naik gaji dan pangkat. dan aku cm =___=? W.T.HECK? 

well. aku ada ngadu kes aku ni kt ex-bos aku kt U.S.A. truely kalo aku ada mslh dengan director aku, aku akan direct mengadu kt depa. dan depa phm sangat-sangat perangai director tuh cmne. 

so aku ni tak salah mengadu laa kan.hahaha! then aku ada ngadu kt ex-bos aku yang bakal masuk june nanti. dan depa mntk aku tabah tabah. dan aku still dalam koma. 
*err?paham-paham ajelah koma tuh ape kan.* 
 pastuh aku buat kerja yang aku tak suka. ala...cam bayi yang tak mau minum susu tapi dipaksa.cmtuh laa perasaan aku. 
then u expect me to do the report 100% correct. dan aku rasa cm SHIT! 

siyesly! korang bayang kan. korang disuruh buat report yang korang tak tau. pastuh tak sampai 1 minggu die nak korang siapkan report yang aku rasa adalam more than 500 parts. yela sheet excel tuh ada 6k 1sheet kan?korang darab 3sheet. so korang kena key in tiap data tuh makan masa berapa lama? pastuh nak kena buat formula lagi pastuh nak kasi die cm 100% perfect lagi. 

tak ke gile? 

time tuh laa aku rasa cam nak g mintak MC.haha! tapi aku buat ajelah.hahah! lantak ekau laa salah ke betul ke aku tak dulik!! 

aaaaaaaaaaaaahhhhhhh! 
sudah larik tajuk pulak. maaf eh berlaki iklan tadi. back to my baby black. 

taaaaaaaddaaaaaaaaaaaa!

 ni my baby black yg comel.hihihi~

cian die tau..dah laa aku langgar tembok jalan ramh aku ni..haihh! die pnye bunyi bergesel tuh kemain kuat okeh! berderau jantung ini. uhuhu..nak gugur..rasa cm nak nages pon ada..huhhu..

oleh sbb aku xtau nak pkai berapa lama black ini sbb tuh aku jaga baik-baik kan. yela brg sendiri kot. 
TT_______________________TT

kena letak tatu cikit ke. sticker ke. tapi wrne metallic. cm syg pulak. esk ptg aku nak mandikan black.pastuh nak kilat kan pkai KIT. hahaha! kot-kot kilat cm aku hantar kedai ke. boleh gak aku bukak car wash kan.haha! cume tuh la.. bil air. =_______=" gile mahal.

tapi kalo air tadah tak apa kan?hihihih...

aku masih runsing dan kecewa sbb black aku calar..walaupun sedikit nanti black sudah kelihatan tidak MACHO okeh!! ohh! gua sedeh!

okeh laa..gua mau chow!

TTFN!

Thursday, May 17, 2012

... SHARE: Amalan Bulan Rejab ...

Assalamualaikum…
amalan puasa bulan Rejab. ini aku dapat email dari kawan aku. so aku mahu share dgn kalian yang follow aku.
*sebenarnya aku agak bizi. bukan agak laa kan. tp memang bizi nak mampoooooooss laa kan. tp jom laa bz.haha!*
 
Sama samalah kita ingat mengingati amalan amalan mulia yang penuh berkat ini……….

BULAN REJAB

Pada 22 Mei 2012 (Selasa) kita memasuki bulan Rejab.  Rejab ertinya ”mulia”. Diriwayatkan bahwa Rasulullah saw telah bersabda, "Ketahuilah bahwa bulan Rejab itu adalah bulan ALLAH swt, maka:”

1.   Barang siapa yang berpuasa 1 hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka
pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH swt
2.   Dan barang siapa berpuasa pada tanggal 27 Rejab /Israk Mi'raj (Ahad, 17Jun 2012) akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa
3.  Barang siapa yang berpuasa 2 hari di bulan Rejab akan mendapat kemuliaan di sisi ALLAH swt
4.   Barang siapa yang berpuasa 3 hari yaitu pada tanggal 1, 2, dan 3 Rejab (22, 23, 24 Mei 2012) maka ALLAH swt akan memberikan pahala seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkannya dari bahaya dunia dan seksa akhirat
5.   Barang siapa berpuasa 5 hari dalam bulan ini, insyaallah permintaannya akan dimakbulkan Allah swt..InsyaAllah
6. Barang siapa berpuasa 7 hari dalam bulan ini, maka ditutupkan 7 pintu neraka Jahanam dan barang siapa berpuasa delapan hari maka akan dibukakan 8 pintu syurga
7. Barang siapa berpuasa 15 hari dalam bulan ini, maka ALLAH swt akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barang siapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH swt akan menambahkan pahalanya."
Sabda Rasulullah saw lagi :"Pada malam Mi'raj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari air batu dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya pada Jibril as "Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?"
Maka berkata Jibrilb as "Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rejab i ni."
Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita :"Ketika kami berjalan bersama-sama Rasulullah saw ke sebuah kubur, lalu Rasulullah saw berhenti dan beliau menangis dengan amat sedih, kemudian beliau berdoa kepada ALLAH swt. Lalu saya bertanya kepada beliau "Ya Rasulullah, mengapakah engkau menangis?" Lalu beliau bersabda "Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kuburnya dan saya berdoa kepada ALLAH swt, lalu ALLAH swt meringankan atas mereka."
Sabda beliau lagi "Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari dan beribadah satu malam saja di bulan Rejab nescaya mereka tidak akan disiksa di dalam kubur." Tsauban bertanya "Ya Rasulullah, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rejab sudah dapat mengelakkan dari seksa kubur?"
Sabda beliau "Wahai Tsauban, demi ALLAH zat yang telah mengutus saya sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan solat malam sekali dalam bulan Rejab dengan niat karena ALLAH swt, kecuali ALLAH swt mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan solat malam satu tahun."

Selamat Beramal 

p/s: korang boleh share kalau mahu.

nota: ada sape-sape nk bunuh aku tak?? aku tengah buat report yang aku tak faham langsung.
nota lagi: pls! KILL ME! T_____T

..: Usagi Nana :..

Tuesday, May 15, 2012

... Alhamdulillah, rezeki. menang tiket free ...

assalamualaikum!!

meh meh meh!! aku mau stori panas ni..agak panas laa jugak..hihihi. 

sebelum tuh ini semua rezeki..mungkin rezeki aku menang tiket free kan..tgk preview wehh! dgn retiss lagi okehh!huhuh... pasti korng tak sabarkan nak tahu aku dapat tiket free citer ape..hahaha..jangan jeles okeh! *maaf.ada riak disitu.*

 TADAAAA! 

klik kasi besar ehh.

alhamdulillah..rezeki..sbb masa tuh aku tengah main twitter..pastuh aku tetbe nmpk admin E ni ckp Tahniah kpd bla bla bla bla..then ak pelik..depa dok main ape ni tetbe menang kan..pastuh aku pon stalk la profile depa ni.. 

rupe-rupenye menang tiket preview.. 2 tiket okeh! so tak la #ForeverAlone nanti kan.hihihi. then aku tengah fikir nak ajak sapa kan.. cara nak menang adalah siapa balas tweet yang pantas okeh.huhuhu.. aku pon mengedik laa nk try kan.huhu..

meh aku stori soklan ape depa bagi..depa ada 4 soklan..so means depa ada 8 tiket free la kan..

soklan pertama:

1) namakan 4 pelakon utama dalam aku ada kau ada.

ni aku miss. kalo aku komen pon bukan aku leh jawap kan. sbb aku lupe 1 pelakon perempuan yg baru tuh. err.. ape ehh nme die?? *abaikan*

soklan ke2 lak.
2) filem ini buat kat mana. 

maknanya mana laa kan depa shooting..aku nk bls pantas laa kan..tp aku guna web twitter..dah la tgh tenet slow nk mampooos lak tuh..aku komen dh kt korea..so tggu laa 10 mint kan..then admin tuh bls nma pemenang..cnfm laa bukan aku kan..sedeh gak la..

pastuh die ckp ada lg 2 pasang tiket preview..aku dh cam..hah!!!!!!!!!!! ada lagi!!nk try..aku tggu oke soklan die..peh!! tggu tau..tak g toilet pon..nsb laa dh pas magrib depa nk buat soklan..kang kalo tggu-tunggu nanti aku terlepas solat pulak..dh rezeki terbang aje nanto kan.huhuhu..

die bg soklan cmni:

3) lagu OST aku ada kau ada.

aku balas lah BEGINI CARANYA. aku tak guna web yang lembap ini okeh.. tapi aku guna ECHOFON. sangat pantas..hihi..ada sepupu kawan aku cakap yang aku balas gune echofon tuh agak pantas..

so aku tggu laa 10 minit..pas aku bg jawapan tuh kan..aku dah macam cuak2 laa..jantung aku berdegup kencang..aku kenal perasaan ini..aku ni jenis manusia yang tinggi daya firasatnya..aku jenis cam leh baca mindset org. tapi xtau laa betul or tak. sebab orang kata manusia ini ada gelombang otaknya. kan kan kan.

aku rasa cam menang..cam tak..so aku diam2 ajelah..dalam hati dah berdoa dan tawakal. kot2 dapat jmpe shaheizy sam..mau mimpi jadi realiti kan.hihihi.

tup tup! tetbe admin tuh mention nme aku dan cakap aku menang 2 tiket FREE! tgk preview aku ada kau ada.. 

i was like WHAT!!!!!!!! really!!

alhamdulillah!

rezeki dapat barang free kan.hihih..so aku pon tengah fikir laa nak ajak sape. sebab tgk preview ni hari senin 21may dekat the curve kan. so aku kena lah half day kan. kot kot jalan jem kan. Damansara sape yang tak kenal kan. ahhaah!

oh! aku kena sampai before 8 malam..so aku kena gerak awal laa kan..huhuhuhu~~

tapi as usual kalo citer tuh hbs lambat so maybe aku kenalah ajk kawan aku yang dok area dekat dgn rumah aku kan..yela..dh laa blek tgh mlm kot..sesak2 nk tgkp gmbo kot..huhuhu...
hope bapak aku tak mara lah kan..dan selasa aku kerja.. =______="

cer bygkn aku smpai rumah jam 1 pg..pastuh pastuh cnfm laa mate ak rabak kan???gile ahh!

dan i will looks like ZOMBIE~~~

hahhahaha! pape aku bersyukur sangat-sangat sebab ada rezeki..really enjoy it..love it! 

p/s: aku peminat shaheizy sam.

 

Tuesday, May 8, 2012

... share: DIET. apa jenis darah anda? ...

Assalamualaikum!

something that i should share!!haha!

Diet berdasarkan golongan darah pertama kali diperkenalkan oleh Dr. Peter J.D´Adamo yang menjalankan penelitian pada setiap jenis darah yang menunjukkan kesan fisiologi berlaku terhadap lektin yang masuk dalam tubuh badan. Lektin adalah protein yang terdapat pada makanan, khususnya tumbuhan kekacang. Setiap protein makanan yang diserap tubuh, menurutnya hanya sesuai dengan jenis darah tertentu.

Dalam bukunya, “Eat Right For Your Type” yang diterbitkan pada tahun 1996 menerusi kajian yang dijalankan bertahun-tahun itu menjelaskan bahawa setiap individu memiliki tindakbalas yang berbeza terhadap makanan berdasarkan jenis darah yang dimiliki. Menurutnya, diet yang tidak berjaya berkait rapat dengan perkaitan ini dengan menambah bahawa lektin makanan yang tidak serasi dengan jenis darah tertentu akan membawa komplikasi buruk terhadap kesihatan individu antaranya penggumpalan sel darah merah dan pelbagai komplikasi lain.

Ini berbeza dengan pengambilan makanan yang sesuai dengan jenis darah kerana ia memberikan kesan positif antaranya keadaan emosi yang lebih stabil, mudah mengatasi tekanan dan peningkatan daya tahan lawan penyakit. Selain itu pengambilan makanan yang bersesuaian dengan jenis darah juga dipercayai dapat mengembalikan fungsi sistem tubuh dan memperbaiki metabolisma tubuh.

Darah terdiri daripada empat jenis iaitu A,B,AB, dan O.

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘A’
Dr. Peter J.D´Adamo dalam bukunya menyarankan pemilik jenis darah A mengambil diet vegetarian dengan pengambilan makanan yang mengandungi lektin yang sedikit. Ini kerana jika kandungan lektin diambil dalam kuantiti yang banyak akan mengakibatkan masalah perut. Menurut beliau lagi, golongan individu yang memiliki jenis darah A menghasilkan kandungan lendir lebih banyak berbanding jenis darah lain. Keadaan ini menimbulkan risiko terhadap jenis penyakit jenis alahan seperti asma, infeksi telinga dan gangguan pada saluran pernafasan.

Selain itu sumber makanan berasaskan haiwan seperti ikan dan ayam boleh diambil tetapi dalam kuantiti yang terbatas. Individu dengan jenis darah ini juga dianjurkan mengambil susu yang telah melalui proses penapaian seperti susu masam, krim tanpa lemak, keju alami, telur dari jenis organik atau ayam kampung (dalam jumlah terbatas), lemak (dalam jumlah terbatas, kekacang dan bijirin dan susu kacang soya. Individu darah jenis ini perlu mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan dalam kuantiti yang banyak.

Makanan yang harus dihindarkan adalah hidangan laut berwarna putih seperti ikan siakap putih, cumi-cumi, daging lembu, daging salai, susu, keju hasil olahan industri, kacang merah, roti, kuih-muih, kek, kentang, mangga, betik, jeruk, pisang, minyak jagung dan minyak kacang tanah.

Ciri khas individu jenis darah A:

• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Perlu menghindari makanan yang daripada produk susu dan daging
• Dianjurkan menjadi vegetarian atau mengambil makanan berkadar karbohidrat tinggi, namun rendah lemak
• Mengurangkan stres dengan bermeditasi, atau berolahraga
• Cukup beristirehat

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Air putih dicampur jus limau nipis dan oat
Snek: Jus anggur / kopi
Makan Tengah Hari: Salad dan roti gandum satu potong serta teh herba
Snek: Kuih beras dua potong dan teh hijau
Makan Malam : Pasta tanpa daging campur brokoli, yoghurt dan teh herba

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘B’
Berbeza dengan individu darah jenis A, individu darah jenis B lebih fleksibel. Teori Dr. Peter J.D’Adamo menyarankan golongan jenis darah ini menghindari makanan beku atau makanan dalam tin manakala sangat menganjurkan makanan berasaskan susu yang memiliki kandungan karbohidrat yang tinggi.

Ciri khas golongan darah B:

• Dianjurkan untuk melakukan diet dengan berbagai-bagai variasi makanan, namun perlu menghadkan pengambilan daging.
• Disarankan mengambil makanan dan minuman berasaskan susu untuk meningkatkan sistem imunisasi badan.
• Olahraga yang sesuai dilakukan adalah berenang, bermain tenis, berjalan kaki dan bermeditasi.
• Untuk mengatasi stres, disarankan memiliki hobi dan aktiviti berasaskan kreativiti.

Pemilik golongan darah B sangat mudah terhadap penyakit berkaitan imunisasi dan serangan virus, mereka disarankan agar mengambil sayuran hijau yang kaya magnesium dalam kuantiti yang banyak.
Makanan yang dianjurkan adalah daging lembu, kambing kibas, arnab, ikan laut, semua produk susu kecuali ‘blue chesse’ dan aiskrim, telur ayam organik dan ayam kampung, minyak zaitun, beras merah, beras putih, makanan berasaskan beras dan buah-buahan.

Manakala makanan yang perlu dikurangkan pengambilannya adalah ayam, ketam, udang, kerang-kerangan, telur puyuh, telur itik, minyak bijan, minyak jagung, minyak biji matahari, minyak kacang tanah, minyak soya, kelapa, santan, soya, kacang tanah, biji bunga matahari, biji labu, bijan, kacang pistacio, tempe, tauhu, kacang merah, makanan berasaskan gandum, mi segera, beras pulut, jagung, lobak, tomato dan jagung.

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan: Bijirin dan buah pisang beserta segelas susu tanpa lemak
Snek: Jus anggur
Makan Tengahari: Sepotong dada ayam dan dua potong roti beserta salad dan teh herba
Snek: Jus limau/yogurt dan teh herba
Makan Malam : Sepotong ikan salai, sayur rebus, buah-buahan segar dan teh herba

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘AB’
Pola makan pemilik golongan darah AB adalah gabungan antara pola makan golongan darah jenis A dan B. Penyakit yang berisiko dijangkiti adalah sinus, infeksi telinga, dan gangguan saluran pernafasan. Pengambilan jenis makanan yang dianjurkan adalah hidangan laut, semua jenis telur (kecuali telur itik), susu fermentasi (melalui proses penapaian), minyak zaitun, minyak kacang soya, minyak kacang tanah, kacang tanah, semua jenis sayuran kecuali jagung, taugeh dan cendawan dan semua jenis buah-buahan kecuali jeruk.

Golongan daripada jenis darah ini, harus menghadkan pengambilan daging lembu, udang dan ikan laut, susu dan semua produk susu serta daging yang diproses. Makanan berasaskan kekacang pula perlu diambil dalam kuantiti sedikit. Kurangkan pengambilan berasaskan gandum seperti roti, kek, kuih-muih dan pasta.

Ciri khas individu jenis darah AB:

• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Disarankan untuk mengambil makanan dalam kuantiti sedikit tetapi kerap
• Untuk lebih bertenaga olahraga pada setiap pagi digalakkan

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Air limau nipis, jus anggur, roti dua potong beserta satu potong keju
Snek : Yogurt
Makan Tengahari : Dada ayam empat hirisan, salad, dua biji buah plum dan teh herba
Snek: Kek keju dan teh herba
Makan Malam : Omelet dan salad buah serta kopi


DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘O’
Dr. Peter J.D´Adamo menyarankan agar pemilik darah jenis O lebih banyak mengambil makanan berprotein tinggi, mengikut diet rendah karbohidrat dengan pengambilan ikan atau daging (kecuali daging yang diolah) serta sayur-sayuran yang banyak, telur dan kacang namun menghindari produk susu dan gandum. Beliau turut menyarankan agar pemilik darah jenis ini menghadkan pengambilan buah-buahan.

Pemilik darah jenis O harus menghindari semua jenis bijirin, pasta dan nasi. Dr. Peter J.D´Adamo turut menyenaraikan jenis makanan yang perlu dihindar seperti sayur brokoli, sawi, taugeh, terung, cendawan, dan kentang. Bagi pemilik darah jenis ini, telur, susu, gandum dan kekacang tidak diperlukan memandangkan tubuh telah mendapat khasiat daripada sumber daging.

Hindari jeruk kerana ia mampu mendatangkan keracunan usus kepada golongan darah jenis ini.

Ciri khas golongan darah O:

• Memiliki sistem imunisasi tubuh yang lebih tinggi berbanding golongan darah jenis lain
• Mudah mengadaptasi berbagai makanan
• Untuk mengatasi tekanan, disarankan melakukan aerobik
• Dianjurkan untuk mengambil makanan berprotein tinggi dan rendah karbohidrat, seperti daging, buah-buahan, ikan, sayuran
• Berisiko terkena radang dan kerosakan organ seperti arthritis jika makanan yang diambil tidak bersesuaian

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Dua potong roti bakar lapis mentega dan sebiji pisang
Snek : Teh herba
Makan tengahari: Sepotong daging panggang, salad bayam dan epal
Snek : Sepotong kuih
Makan Malam : Sepotong daging lembu dan asparagus yang direbus, kentang rebus, buah-buahan dan teh herba

Hasil kajian yang dilakukan oleh Dr. Peter J.D´Adamo ini adalah suatu yang baru dan masih terdapat pertikaian daripada pakar pemakanan. Justeru, tidak melihat kepada jenis darah, apa yang lebih utama adalah mengamalkan pemakanan yang sihat.

Pemakanan sihat hakikatnya adalah mengenai memenuhi keperluan pemakanan harian dan pada masa yang sama, mengelakkan kekurangan atau berlebihan zat yang boleh menyumbang kepada risiko penyakit yang berkaitan dengan pemakanan tanpa mengira jenis darah individu. Ia meliputi membuat keputusan yang bijak tentang apa jenis makanan yang harus dimakan dan bagaimana mengamalkan tabiat makan yang sihat. Justeru, terpulanglah kepada anda sama ada ingin mengadaptasi saranan Dr. Peter J.D´Adamo ataupun tidak.

Nota : Sape2 nk diet 2 leh la refer kat sini....kalau xnk ikut pun xpe...suke ati korang la... ^_^

nota kaki: aku tak tau laa jenis darah aku ape kan..tp korang punye mesti tahu kan??hihih,...cer try..

credit!

... upgrade! ...

assalamualaikum!!

korang pasan tak kt atas dashboard block korang kan ada yang suh upgrade dashboard kan?

cm ni!

aku dah try dh dashboard baru tuh kan..

peh!!!!!!!!!!! sooooooooo complicated kot! aishh!

*aku ni kuat pulak mengeluh..haihhh! jgn kwen dgn org tua dh la..haihh!*

korang dah guna ke? aku nak tanye pendapat ni..okeh tak??amacam???agak blur tak???

masa fb aku bertukar jadi timeline kan..aku rasa cam. WTHack?? dan ak pon tak on seminggu..haahha..siyesly..smpai kan ada org post ko dh lme tak on9 ehh..hahahaha!

err...apekah perasaan pkai dashboard br??terasa cm new born kah??hahha!

oh!! tiap entry aku pasti ada gelak kan??entah ape yg lawak pon ak xtau la..what a weirdo..

k la..nanti aku stori lg ehhh!

TTFN!

... kekusutan ...

Assalamualaikum…

this is about my life yang bizi! siyesly aku rasa macam gile damn laa kan tp apa pon aku kena tabah hadapi dugaan ini kan.huhuhu~

meh ak start story aku dari mula.

bermula alkisah aku nak benti pada 15 April 2012. mula-mula aku punye resign letter tuh boleh diterimakan. pastuh bile almost manager sume dh tau ak berenti, terus dorg sume cm pujuk aku jangan berenti. siyesly. sume manager tak bagi ak benti. manager: Chief manager acc, HR manager, Deputy manager, director, manager acc, consultant n ofcozz laa bos aku kan.

start ak htr surt tuh kan..almost everyday dorg pujuk ak jgn benti..jgn..jgn..jgn..hahha! aku memang nak benti sebab skop kerja aku luar department ak.aku sendiri pelik..aku ni kerani department ni..tp dh rupe cm department serba guna lak.kahkahkah!

then after orang ats bincang2 so dorg wat keputusan utk up kan gji aku kan. so then aku pon pikir2 oleh sbb dkt dgn rmh n byk save maka nya aku pon tak jad berenti..

ikut kiraan pada hr aku htr surt resign kan, last aku 11hb may ni..so minggu ni laa kan..dan semlm ak dah kol company sne yang aku tak jadi berenti kan.huuu~ cian pulak akk yg interview ak. sgt-sgt baik tau..baik sgt-sgt. cian pulak die kena interview org lagi..

dan TODAY!!!!!!!!

tetbekan director aku pggl ak join meeting yg semua pangkat manager n asst manager kan, tetibe ada pulak kerani cabok cm aku kan..kerani yg BI cm hape2 tah..dorg sume cm BI..ak lak orang BLUR memanjg wooo..siyesly…wa tarak tipu..dgn kaki yg mengigil..hahahha!teruk..teruk..

then after bla…bla..bla..bla…br tau laa..ak kena wat report..huhuu…xleh blah btl..menyesal kot ak tolak sne..ptt nye ak resign aje kot..sekurg-kurgnye ada laa keje aku kan?huhuhuh~

kusut otak aku wehh!!Kilg ni gile ahh!kilg tekanan kot..huhuuhuh… #aptb la… siyesly..sume org keje sini sume mke tekanan..kalo xde mke tekanan tuh bmkne gile ahh..siyesly..rambut aku ni lebat…gugur rambut makin teruk kot..teruk sgt-sgt..siyesly..sume org kt sni pon rse cmtuh..

hnye tea break ajelah mse yg kami ada utk relax…

siyesly aku rse cm nk cr keje lain pulak..choooi!

*tabah nana tabah..jgn kalah dgn depa..hang haroooos maju!!!

tp pape pon.aku try utk enjoy mylife and I lovin it..kahkahkah!

*jgn percaya dgn mke aku yg senyum2 ni..

*insert clip art hebak!

okeh..ak nk blek awl..hrp semuanye berjln dgn lancar, aku mau jmpe director..mau mntak gji exec..kahkahkah!

nota kaki: aku harp ada rezeki lebeh..dan rezeki aku diberkati..ahhhhh!kusut dgn kerja aku!


..: Usagi Kechik :..

... Share: Jangan Hidupkan Aircond Sebaik menaiki Kereta! ...

Assalamualaikum…

aku dapat email ni dari kawan kerja aku. tapi aku tak tau laa mana belio dpt kan so xleh nk credit so sape2 pon kan.huhuhu~

lets read it!

Bukalah tingkap terlebih dahulu sebaik memasuki kereta anda dan jangan sama sekali menghidupkan penghawa dingin. Berpandukan kepada kajian yang dijalankan, dashboard, sofa, pewangi udara menghasilkan Benzene, sejenis toksin yang menyebabkan kanser (carcinogen – ia dapat dikenalpasti melalui bau yang terhasil dari haba bahan plastik di dalam kereta).

Disamping menyebabkab kanser, ia juga bertindak sebagai racun bagi tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Tindakan ini jika dibiar berlarutan akan menyebabkan Leukemia, meningkatkan risiko menghadapi kanser di samping punca keguguran.

Kadar pendedahan Benzene yang dibenarkan ialah 50 mg bagi setiap kaki persegi. Kereta jika difikir di kawasan berbumbung dengan tingkap tertutup menghasilkan 400-800 mg Benzene. Jika dibiarkan dikawasan yang terdedah dengan tingkap yang tertutup pada suhu 60 darjah fahrenheit, tahap Benzene boleh meningkkat sehingga 2000-4000 mg, iaitu 40 kali dari tahap yang dibenarkan.. . dan penumpang di dalamnya akan menyedut toksik yang berlebih2an secara tidak sedar.

Cara yang dicadangkan untuk mengelakkan perkara ini daripada berterusan ialah dengan membuka tingkap dan pintu terlebih dahulu untuk memberi udara di dalam beredar keluar. Benzene adalah sejenis toksik yang boleh mencemar buah pinggang dan hati, dan sukar pula bagi tubuh manusia untuk menyahkeluarkan toksik tersebut apabila sudah memasuki tubuh kita…

 
NOTA: aku tau benda ni pun thn 2010..middle I think or early. colleague previous company aku ckp la yang senarnya tak elok kita pasang ekon tnpa open windows coz akan menyebabkan kanser..even bkn wktu terdekat tp penyakit kan. kita xtau bile depa nk mai ke dak. ye dak?? so just in case kan better kite cegah dari bahaya kan.  cm iklan Dettol tuh.haha! mencegah lebih baik dari mengubati. lg pon kanser n leukimia ni mne ada ubat. pham2 aje la..ye dak? tp semua ini dgn izin dr Allah SWT..

nota gedik: I wonder, knp ak rajin hapdate belog eh??ihihi~

TTFN!

…: Usagi Kechik :…

Monday, May 7, 2012

... saya ada BLACK ...

assalamualaikum...

aku mahu menceritakan sebbuah ahli baru kepada kalian!

depa ini adalah amat penting dalam hidup aku..haihh!kalo depa ni xde dpn mate o depan rumah..aku rasa dunia aku ni kelam aje.. aku amat-amat bersyukur pada Allah kerna telah menemukan aku dengan dia..

oh Black! engkau la pujangga hati aku..

aku kekadang kan tak sampai hati nk biarkan Black tido sorang-sorang kat luar.huhu.. kekadang kalo leh kan aku nak simpan black ni dalam poket doremon aku..haihh!kalo lah black ni boleh dikecik kan macam citer dragon ball..kan besh..haahha..ape nme benda tuh??Ahh! sudah lupe.haha!

okeh..sejak munculnye black aku rse cm lain yg banyak..tanggungjawab yg beso sgt2..yelakan cm jge baby kan..ahha..

sekarang aku dah tak boros dah..skrg aku lebeh pikirkan keperluan black..err??keperluan black ke aku??kahkahkah!!tak kesah laa kan..

dh lama kot ak idam kan black ni..sejak aku umo 16thn.haha..sebab ape ak idamkan black..sbb sgt RARE..ahah..

hot stuff beb~HAHAH!

baiklah..untuk tidak membuang masa..mari aku memperkenalkan..

inilah BLACK WHITE!!!

yaa.itulah BLACK..its he sooo white!!hahhaha! well..ak ske opposite kan stuff aku..cm lappy aku yg itam ni kn gegurl..so ak nme kn depa ni PUTEH..ahhah..hp ak puteh lak ak bg nme SNOWY pastuh hp ak lg 1 wrne purple tuh ak abg nme Berry..err..hp tuh bkn BB ehh..tp hp nokia 1280..haha..ala..yg ada torchlight tuh..ahhah..ko ada??xde kan??hahaha~!

so muncul ahli baru dlm hidup aku..aku tgh dlm rancangan nk RARE kan cikit Black ni..nmpk cm ala-ala mini cooper gitu ker..InsyaAllah jika dgn izin Allah..semuanye diberkatikan..

maybe akan datang muncul lg ahli br..tp dlm perancangan..tp xtau la sama ada ahli baru tuh manusia o barang..ahahha...kalo barang bgs gak..ahaha..kalo manusia..hurmm..maybe ak tak akan wat entry br until hubungan yang kekal..wee~~

well...tuh laa dia black..nice to meet u all.. i love my black! 

XOXOXO

... SHARE: TAHUKAH ANDA? (sedikit pengetahuan tentang islam) ...

Assalamualikum...

just sharing..

1. Kenapa menyembelih harus membaca basmallah?
Sebuah tim yang terdiri dari para peneliti senior dan profesor universitas di negri Suriah menunjukkan bahwa ada perbedaan besar dalam hal perkembangbiakan mikroba antara daging yang dibacakan takbir ketika disembelih dengan daging yang tidak dibacakan. Penanggung jawab humas dari penulisan ini, Dr Khalid Halawah, berkata bahwa serat daging yang disembelih tanpa bismillah dan takbir selama tes uji penuh dengan kuman dan darah yang tertahan dalam daging, sementara daging yang disembelih dengan bismillah dan takbir benar2 bebas dari bakteri dan steril tidak mengandung darah yang tersisa dan tertahan, Subhaanallahil 'azhiim.

2. Alasan cuci tangan dengan tanah saat dijilat Anjing
Nabi bersabda " Apabila anjing minum (dengan ujung lidahnya) dalam wadah milik seseorang diantara kalian, hendaklah ia membuang airnya kemudian membasuh wadah itu tujuh kali."
Prof Thobarah dalam kitab Ruhu ad-Diin al-Islami menyebutkan bahwa anjing menularkan banyak penyakit kepada manusia. Karena sesungguhnya anjing terkena cacing pita yang bisa menular kepada manusia dan menyebabkan penyakit kronis yang terkadang sampai membahayakan kehidupan. Semua jenis anjing tidak ada yang bebas dari jenis cacing pita ini.

3. Asal mula not nada
Tahukah anda, sebagaimana diakui oleh sarjana barat maupun timur bahwa orang arablah yang memperkenalkan not do-re-mi-fa-sol-la-si. Bunyi-bunyi itu diambil dari bunyi huruf-huruf arab : dal, ra, mim, fa, shad, lam, dan sin. Adalah Hasan ibn Nafi' yang lebih dikenal dengan Ziryab yang mula-mula menemukannya. Ia seorang maula dari Irak, murid Ishaq al-Maushuli, seorang musisi dan biduan kenamaan di istana Harun al-Rasyid. Ziryab tiba di Cordova pada tahun pertama pemerintahan Abd al-Rahman Il-Ausath. Kepiawaannya dalam seni musik dan tarik suara sungguh membekas dan berpengaruh hingga sekarang. Bahkan ia pula dikenal sebagai peletak dasar musik Spanyol modern

4. Sifat Malaikat Mungkar dan Nakir
Diriwayatkan oleh Ma'mar bin Amr bin Dinar dari Sa'id bin Ibrahim, dari Atha' bin Yasar, bahwa Nabi bersabda pada Umar bin Khattab, "tiba-tiba datang malaikat munkar dan nakir yang suaranya menggelegar seperti halilintar, yang sorot matanya seperti kilat menyambar, yang rambutnya panjang sgampai menyentuh tanah, dan tangannya memegang palu sangat berat sehingga tidak sanggup dibawa oleh penduduk bumi." riwayat Tirmidzi bahkan menyebut bahwa munkar dan nakir berkulit hitam kebiru-biruan

5. Orang pertama masuk surga dan neraka
Sebuah hadits yang diriwayatkan Abu Bakar bin Abu Syaikah dari Abu Hurairah menyebutkan bahwa Nabi bersabda,
" Tiga orang yang pertama masuk surga, yaitu orang yang mati syahid, orang lemah yang sudah berkeluarga dan dapat menjaga kehormatannya, dan seorang budak yang mengabdi dengan baik kepada Tuhannya serta memenuhi hak-hak tuannya. Adapun tiga orang yang pertama masuk neraka adalah seorang pemimpin yang zhalim, orang kaya harta namun tidak memenuhi kewajibannya, dan orang miskin yang sombong."

6. Kenapa lafal Tahlil dimulai dengan kata negatif
(Nafyu)?
Kenapa lafal tahlil ( Laa ilaaha illallah) tidak langsung menggunakan kalimat itsbat atau afirmatif, misalnya : Allahu ilaahun (Allah adalah Tuhan)?. Jawabannya, karena lafal Laa ilaaha illallah itu mediadakan dulu (nafyu), baru ada keputusan (itsbat).
Alasannya : karena kalau seseorang dibiarkan memikirkan Tuhan tanpa agama, maka tuhannya akan jatuh diluar Allah SWT. Misalnya menuhankan lautan, api, makhluk halus, angin, dan sebagainya. Biasanya yang disembah adalah gejala alam yang telah dianggap menakutkan atau dianggap menghidupi.


... SHARE: kenapa harus wanita yang menutup aurat ...

Assalamualaikum...

something that i want to share.

kenapa harus wanita yang menutup aurat


Terkadang orang heran dan bertanya, kenapa harus mereka?

Yang bajunya panjang, tertutup rapat, dan malu-malu kalau berjalan..

Aku menjawab.. Karena mereka, lebih rela bangun pagi menyiapkan sarapan buat sang suami dibanding tidur bersama mimpi yang kebanyakan dilakukan oleh perempuan lain saat ini..

Ada juga yang bertanya, mengapa harus mereka?

Yang sama laki-laki-pun tak mau menyentuh, yang kalau berbicara ditundukkan pandangannya.. Bagaimana mereka bisa berbaur…

Aku menjawab.. Tahukah kalian.. bahwa hati mereka selalu terpaut kepada yang lemah, pada pengemis di jalanan, pada perempuan-perempuan renta yang tak lagi kuat menata hidup. Hidup mereka adalah sebuah totalitas untuk berkarya di hadapan-Nya.. Bersama dengan siapapun selama mendatangkan manfaat adalah kepribadian mereka.. Untuk itu, aku menjamin mereka kepadamu, bahwa kau takkan rugi memiliki mereka, kau takkan rugi dengan segala kesederhanaan, dan kau takkan rugi dengan semua kepolosan yang mereka miliki.. Hati yang bening dan jernih dari mereka telah membuat mereka menjadi seorang manusia sosial yang lebih utuh dari wanita di manapun..

Sering juga kudengar.. Mengapa harus mereka?

Yang tidak pernah mau punya cinta sebelum akad itu berlangsung, yang menghindar ketika sms-sms pengganggu dari para lelaki mulai berdatangan, yang selalu punya sejuta alasan untuk tidak berpacaran.. bagaimana mereka bisa romantis? bagaimana mereka punya pengalaman untuk menjaga cinta, apalagi jatuh cinta?

Aku menjawab..

Tahukah kamu.. bahwa cinta itu fitrah, karena ia fitrah maka kebeningannya harus selalu kita jaga. Fitrahnya cinta akan begitu mudah mengantarkan seseorang untuk memiliki kekuatan untuk berkorban, keberanian untuk melangkah, bahkan ketulusan untuk memberikan semua perhatian.

Namun, ada satu hal yang membedakan antara mereka dan wanita-wanita lainnya.. Mereka memiliki cinta yang suci untuk-Nya.. Mereka mencintaimu karena-Nya, berkorban untukmu karena-Nya, memberikan segenap kasihnya padamu juga karena-Nya… Itulah yang membedakan mereka..
Tak pernah sedetikpun mereka berpikir, bahwa mencintaimu karena fisikmu, mencintaimu karena kekayaanmu, mencintaimu karena keturunan keluargamu.. Cinta mereka murni.. bening.. suci.. hanya karena-Nya..

Kebeningan inilah yang membuat mereka berbeda… Mereka menjadi anggun, seperti permata-permata surga yang kemilaunya akan memberikan cahaya bagi dunia. Ketulusan dan kemurnian cinta mereka akan membuatmu menjadi lelaki paling bahagia..

Sering juga banyak yang bertanya.. mengapa harus mereka?

Yang lebih banyak menghabiskan waktunya dengan membaca Al-Qur’an dibanding ke salon, yang lebih sering menghabiskan harinya dari kajian ke kajian dibanding jalan-jalan ke mall, yang sebagian besar waktu tertunaikan untuk hajat orang banyak, untuk dakwah, untuk perubahan bagi lingkungannya, dibanding kumpul-kumpul bersama teman sebaya mereka sambil berdiskusi yang tak penting. Bagaimana mereka merawat diri mereka? bagaimana mereka bisa menjadi wanita modern?

Aku menjawab..

Tahukah kamu, bahwa dengan seringnya mereka membaca al Qur’an maka memudahkan hati mereka untuk jauh dari dunia.. Jiwa yang tak pernah terpaut dengan dunia akan menghabiskan harinya untuk memperdalam cintanya pada Allah.. Mereka akan menjadi orang-orang yang lapang jiwanya, meski materi tak mencukupi mereka, mereka menjadi orang yang paling rela menerima pemberian suami, apapun bentuknya, karena dunia bukanlah tujuannya. Mereka akan dengan mudah menyisihkan sebagian rezekinya untuk kepentingan orang banyak dibanding menghabiskannya untuk diri sendiri. Kesucian ini, hanya akan dimiliki oleh mereka yang terbiasa dengan al Qur’an, terbiasa dengan majelis-majelis ilmu, terbiasa dengan rumah-Nya.

Jangan khawatir soal bagaimana mereka merawat dan menjaga diri… Mereka tahu bagaimana memperlakukan suami dan bagaimana bergaul di dalam sebuah keluarga kecil mereka. Mereka sadar dan memahami bahwa kecantikan fisik penghangat kebahagiaan, kebersihan jiwa dan nurani mereka selalu bersama dengan keinginan yang kuat untuk merawat diri mereka. Lalu apakah yang kau khawatirkan jika mereka telah memiliki semua kecantikan itu?

Dan jangan takut mereka akan ketinggalan zaman. Tahukah kamu bahwa kesehariannya selalu bersama dengan ilmu pengetahuan.. Mereka tangguh menjadi seorang pembelajar, mereka tidak gampang menyerah jika harus terbentur dengan kondisi akademik. Mereka adalah orang-orang yang tahu dengan sikap profesional dan bagaimana menjadi orang-orang yang siap untuk sebuah perubahan. Perubahan bagi mereka adalah sebuah keniscayaan, untuk itu mereka telah siap dan akan selalu siap bertransformasi menjadi wanita-wanita hebat yang akan memberikan senyum bagi dunia.

Dan sering sekali, orang tak puas.. dan terus bertanya.. mengapa harus mereka?

Pada akhirnya, akupun menjawab…

Keagungan, kebeningan, kesucian, dan semua keindahan tentang mereka, takkan mampu kau pahami sebelum kamu menjadi lelaki yang shalih seperti mereka..

Yang pandangannya terjaga.. yang lisannya bijaksana.. yang siap berkeringat untuk mencari nafkah, yang kuat berdiri menjadi seorang imam bagi sang permata mulia, yang tak kenal lelah untuk bersama-sama mengenal-Nya, yang siap membimbing mereka, mengarahkan mereka, hingga meluruskan khilaf mereka…

Kalian yang benar-benar hebat secara fisik, jiwa, dan iman-lah yang akan memiliki mereka. Mereka adalah bidadari-bidadari surga yang turun ke dunia, maka Allah takkan begitu mudah untuk memberikan kepadamu yang tak berarti di mata-Nya… Allah menjaga mereka untuk sosok-sosok hebat yang akan merubah dunia. Menyuruh mereka menunggu dan lebih bersabar agar bisa bersama dengan para syuhada sang penghuni surga… Menahan mereka untuk dipasangkan dengan mereka yang tidurnya adalah dakwah, yang waktunya adalah dakwah, yang kesehariannya tercurahkan untuk dakwah.. sebab mereka adalah wanita-wanita yang menisbahkan hidupnya untuk jalan perjuangan.

Allah mempersiapkan mereka untuk menemani sang pejuang yang sesungguhnya, yang bukan hanya indah lisannya.. namun juga menggetarkan lakunya.. Allah mempersiapkan mereka untuk sang pejuang yang malamnya tak pernah lalai untuk dekat dengan-Nya.. yang siangnya dihabiskan dengan berjuang untuk memperpanjang nafas Islam di bumi-Nya.. Allah mempersiapkan mereka untuk sang pejuang yang cintanya pada Allah melebihi kecintaan mereka kepada dunia.. yang akan rela berkorban, dan meninggalkan dunia selagi Allah tujuannya.. Yang cintanya takkan pernah habis meski semua isi bumi tak lagi berdamai kepadanya.. Allah telah mempersiapkan mereka untuk lelaki-lelaki shalih penghulu surga…

Seberat itukah?

Ya… Takkan mudah.. sebab surga itu tidak bisa diraih dengan hanya bermalas-malasan tanpa ada perjuangan…

Usagi Sailor Moon - Link Select

❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...