Saturday, May 19, 2012

... video or fotoshot pre-wed! ...

assalamualaikum!

gogel hebaq!!

hai! entry kali ini hanya menyuarakan pendapat. so kalo rasa tak betul o salah sila betulkan saya.tp jangan mara-mara lak okeh.

hukum fotoshot or video pre-wed!

haramkah?? wajib kah??sunat kah??makruh kah?

aku gogel benda alah ini weh. dan aku jumpe 1 belog ni yang aku mau share dgn kalian sume!!

>>>KLIK SINI EHH<<<

buat pre-wedding ni tak haram tapi asalkan korang buat batas laa.. dah tau belum kawin tuh..paham-paham laa kan..

tapi aku confius, kekadang ada orang buat video pre-wed after nikah. dan adalah adegan suuuweet cikit cam pegang tangan or peluk dari belakang ke konon2 tengok matahari terbenam kan. haha!

contohlaa kan. contoh aje..

aku rasa itu tak jadi masalah kot. sebab SUKA HATI DEPA lah!!! dah duit depa kan..depa yang bayar kt kameramen tuh..bukannye depan mntk sedekah kot.

semua ini terpulang laa pada masing2. tapi cer pikir balik lah kan. dah hangpad bagi nama PRE-WEDDING kot. hawat hangpa ni dah kawin pon sibuk nak letak video pre-wed.

maybe dorang masa tuh tak ada masa nak buat video..so depa dah bayar hbs kat fotograper utk video..so nak tak nak kan depa pon terpaksalah buat lepas kawin..hah! tup-tup dah HALAL pulak nk pegang sana sini kan. ape lagi..gunalah kelebihan yang ada kan?? 

okeh! manusia normal. hatters! biasalah orang islam sentiasa dikelilingi setan bukan? so tak  terkejuzz lah kalo hatters gonna hate it.

mindset laa human. if depa dh kwen nk buat video tuh. lantak..yg rse benda tuh best o tak depa kot. hang jgn laa nak kondem2 org kita ni. nih laa org melayu..hatters bebeno! haishh!

sebab ape ehh aku nak post pasal ini. kot-kot laa kan aku kawin dan ada duit lebeh ke *kalo ada* mahu jugak buat sedemikian kan. tapi aku nak buat cm..err...ahh! rahsia aku...sebab aku belum lagi jumpe my husben..mau laa but cerita kisah macam mana kami ketemu kan. LOL!

aku tak mau laa komen cm "eeeeeee...itu tak suke..ini tak suke..."

pernah dengar ludah ke langit tak? kena sape? diri sendiri kan? so aku malas nak cakap sume aku tak suke.. tapi aku jenis yang..yang haram tuh kita jangan lah ikut..yang baik itu kita amik laa kan..

maybe aku akan buat jugak..kot2 husben aku tuh pon nak jugak buat..kot2 husben aku tuh SHAHEIZY SAM laa kan..hahahah!! mana laa tau kan..masa depan aku bukan boleh tilik pon..kalo jadi manager insyaAllah boleh.hahaa.

aku rasa wat gambo n video ini agak mahal. so korang kalo ada duit buat lah..tp kalo wat benda alah ni be4 nikah kn, pahm-paham la batas nya..hangpa tayang bagi orang lain tgk kan. hangpa tahan laa kalo kena maki..tuh baru kena maki dengan human..belum lagi di akhirat kan.

well..aku nak kembali usha...kot2 ada idea..boleh lah aku buat sedikit note ke..hahaha!

tata!

 

3 comments:

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

ko crik blog Dr Zaharuddin, die ade bg hukum lanjut even tuk photoshoot kawen pn..pandangan beserta dalil n pendapat ulama' laen.. =)

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

owh by the way, pre-wed mksudnye sebelum kawen..
even klau buat lepas kawen pn, tp klau tuk menunjukkan zaman bercinta dlu n bole menimbulkn fitnah, ttap xbole(kne elak melakukan bnde2 yg mendatang kn fitnah dlu b4 marah org fitnah kite)

NOOR FATIN said...

la ni aku rasa tak nak buat. xtau la masa akan datang kan. rasa mcm xmampu la pulakk. hehehe