Tuesday, May 8, 2012

... Share: Jangan Hidupkan Aircond Sebaik menaiki Kereta! ...

Assalamualaikum…

aku dapat email ni dari kawan kerja aku. tapi aku tak tau laa mana belio dpt kan so xleh nk credit so sape2 pon kan.huhuhu~

lets read it!

Bukalah tingkap terlebih dahulu sebaik memasuki kereta anda dan jangan sama sekali menghidupkan penghawa dingin. Berpandukan kepada kajian yang dijalankan, dashboard, sofa, pewangi udara menghasilkan Benzene, sejenis toksin yang menyebabkan kanser (carcinogen – ia dapat dikenalpasti melalui bau yang terhasil dari haba bahan plastik di dalam kereta).

Disamping menyebabkab kanser, ia juga bertindak sebagai racun bagi tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Tindakan ini jika dibiar berlarutan akan menyebabkan Leukemia, meningkatkan risiko menghadapi kanser di samping punca keguguran.

Kadar pendedahan Benzene yang dibenarkan ialah 50 mg bagi setiap kaki persegi. Kereta jika difikir di kawasan berbumbung dengan tingkap tertutup menghasilkan 400-800 mg Benzene. Jika dibiarkan dikawasan yang terdedah dengan tingkap yang tertutup pada suhu 60 darjah fahrenheit, tahap Benzene boleh meningkkat sehingga 2000-4000 mg, iaitu 40 kali dari tahap yang dibenarkan.. . dan penumpang di dalamnya akan menyedut toksik yang berlebih2an secara tidak sedar.

Cara yang dicadangkan untuk mengelakkan perkara ini daripada berterusan ialah dengan membuka tingkap dan pintu terlebih dahulu untuk memberi udara di dalam beredar keluar. Benzene adalah sejenis toksik yang boleh mencemar buah pinggang dan hati, dan sukar pula bagi tubuh manusia untuk menyahkeluarkan toksik tersebut apabila sudah memasuki tubuh kita…

 
NOTA: aku tau benda ni pun thn 2010..middle I think or early. colleague previous company aku ckp la yang senarnya tak elok kita pasang ekon tnpa open windows coz akan menyebabkan kanser..even bkn wktu terdekat tp penyakit kan. kita xtau bile depa nk mai ke dak. ye dak?? so just in case kan better kite cegah dari bahaya kan.  cm iklan Dettol tuh.haha! mencegah lebih baik dari mengubati. lg pon kanser n leukimia ni mne ada ubat. pham2 aje la..ye dak? tp semua ini dgn izin dr Allah SWT..

nota gedik: I wonder, knp ak rajin hapdate belog eh??ihihi~

TTFN!

…: Usagi Kechik :…

2 comments:

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

same goes to plastic bottle..
most of the plastic product got plasticizer, BPA. benzene derivative.
So klau beli brg2 plastic especially bekas makanan @ mainan kanak2, make sure die ade label BPA free.. =)

p/s:avoid cat yg ade VOC sbb contain benzene jgak.. =)

☻UsaGi NaNa☻ said...

cm polisterin pon sme..pehh!