Saturday, February 25, 2012

... perli-perli semasa berniaga elok ke? ...

assalamualaikum...

entry ni kurang sikit panas. ini hanya peringatan untk aku, kau, kau, dan kau.

even aku ni taklah tua dan taklah muda tapi usia aku ini sudah boleh kawen dan ada anak satu dah. sepatutnyer lahkan. hahahha! *oh beshnye!*

pagi tadi aku pergi pecahlaju *breakfast* dengan abah, mama, adik-adik dan anak-anak buah aku la kan. pegi kedai itu idak ler ramai orang but the service are TOO TOO TO SLOW!

siyes terlalu slow. even orang yang nak g kerja pon leh jadi lambat.

aku bukan nak menghancurkan rezeki orang. bukan. aku dulu sebelum kerja jadi kerani ni. sume kerja aku pernah buat kecuali as a operator pengeluaran laa kan. kecuali tuh. aku dahulu pernah keje kedai makan, jual baju, promoter dan jual air. u name it and aku ada pengalaman. sape cakap aku tak suka kerja? suke! lagi2 kalo bos yang bole berkompromi dengan kite. hangpa tak suka ka? tipu la tak suke kan..

point aku nak citer is, bile hang mau menjadi pelayan or promoter or ape2 aje yang berkaitan dengan pelanggan, please be nice. aku tahu ini akan ada orang cakap, "Ala! cmne kalo pelanggan kurang ajar cm kt KFC I-City tuh?" okay, yang itu memang pelanggan itu salah sebab kurang ajar. tapi macam mana kalo pelanggan tak ramai tapi pekerja kurang ajar?? macm mana? macam mana kalau pelanggan dah tunggu more 30minit tapi pelayan cakap perli-perli?

as like poagi tadi, memang slow gile. dorg more to bungkus. kenapa tak buat gilir-gilir? sekeping masuk bungkus, sekeping masuk pinggan. kan besh? ini tidak!!!

nak tahu ape budak2 tuh cakap?
"kalau nak cepat, pergilah kedai mamak. roti semalam."

ikutkan hati aku memang nak sound. tak kisah lah depa nak citer pasal siapa pon tapi time tuh memang aku tunggu lama. THEY SHOULD APOLOGIES! not rude!!!

perlu ke kurang ajar cm itu? rezeki tuh Allah dah bagi patut bersyukur. dan the point is awak dah salah patut nice la. kalau Allah tuh bayar cash la kat korang. nak buat cmne?cmne? rezeki putus lak tuh.aaa! mati kebulur lah kau kan!!!

dulu aku pernah kena dgn promoter JUSCO ni. *hah! amik ko!*. ada satu baju ni canteq. cm bese la aku suke windows shopping aku test mcm tuh kt badan tetbe ada suara cm sial berkata,"hah!canteq sgt la tuh kan kak."..kbtln adik aku pggl dan aku ckp kt adk ak,"mi, canteq kan." adik aku jwp cnteq".
siyes aku sleng orang tuh sampai ilang pandangan. ehh! awak dengan customer cmtuh memang susah la kan rezeki ko! mulut cm CILAKA!


aku dulu pernah keje kedai kaya ball dan waffle. korang paham-pahamlah kan kalo dah keje kedai makan cam aku. NON-STOP beb! letih sangat-sangat. tapi aku puas. memang ak pernah kena mara dengan customer sebab lambat. tapi dah benda tuh masak. aku bukan suka-suka hati nak slow.kang kalo tak masak, nanti dorg return lak. kan dah susah. sape nak jawap dengan bos? return pastuh nak duit pulak tuh. hah!cmne?

siyes aku sabar dan layan kan aje. then siap ada yang blah time order tuh. aku dah cakap awal-awal, ramai orang ni. lama sikit ek. tggu tau. sorry. then org tuh accept my apologies. see! simple!

ahh! budak pagi tadi tuh pon kebanyakannye lelaki. darah panas. cakap ikut nafsu.

tak kisahla. selagi customer tuh tak maki tak campurkan isu kaum or whatever. kalo boleh sabar, sabar. kalo boleh mintak maaf. kalo tak dapat nak ikut kehendak dorg reject dorg. ada paham?

and u as pekerja or yang berunding dengan customer. U SHOULD BE NICE!!


Saturday, February 18, 2012

... suami atau ... ...

assalamualaikum.

ramai manusia ingin suami yang memahami dan sempurna. yang melengkapi seperti Nabi Muhammad SAW kita.
hahaha! siapa yang tak mahu kan?tipu la kalau aku cakap aku tak mahu.

memang susah nak cari suami yang seperti itu. mungkin satu dalam sejuta. mungkin 2 dalam berjuta-juta. kalau asyik nak yang macam tuh aje. tak kawen lah alamatnye.

suami. ya suami adalah seorang lelaki. yang akan melengkapi hidup wanita. eh. wanita yang akan meleangkapi hidup lelaki. papepun they complete each other.

memang lah seorang suami itu perlu pandai solat, mengaji, bekerja. itu memang pakej.
tapi aku mahu suami yang sanggup dengar masalah aku hari-hari. dengar dengan teliti walaupun akhir cerita aku tidak minta pendapat dia.

susah sangat ke mendengar masalah?
aku kadang-kadang suka menceritakan masalah aku saja. bukan minta pendapat pon. tak perlu! lagi-lagi bila aku cakap, "awak, saya ada masalah." then perlu cakap, "ceritalah."

then time aku tengah potpet potpet tuh. dia akan cakap, "sabarlah. mungkin dugaan dari Allah SWT mahu menguji kita. sabar ajelah."

YESS! thats what i need. itu aje. sebab bila cakap pasal famili. tak perlu otak lain untuk setelkan. hanya mendengar aje.

but when aku cakap, "awak, saya ada masalah.cmne nk setelkan?"
maksudnya, akhir cerita die perlu bagi pandangan dan pendapat yang bernas dan logik. YA! perlu! sangat perlu pendapat itu untuk bantu aku elak pening.

tapi biasanya aku ni jarang mintak pendapat. sebab aku suka fikir sendiri. sangat suka. aku suka wat otak aku penin.pastuh aku menangis. hahaha! sangat seronok berbuat demikian. best!

pernah kekasih aku marahkan aku kerna terlalu fikirkan masalah dan suka pendam. sebab bila aku ada masalah, dan bila aku malas nak menceritakan kejadian itu, aku akan menangis dalam telefon. dia hanya mampu diam. sebab sudah berpuluh-puluh kali dia tanya kenapa. terang-terang aku akan cakap, tiada pape pun.

susah untuk menjadi suami aku yang peka. sebab perempuan ini merumitkan. tapi perempuan sebenarnya bagi hint yang simple aje. cuma lelaki malas nak fikirkan sangat benda yang remeh temeh ini. SANGAT!

entah la. tapi aku tahu tiada lelaki yang aku ingin kan ini. kalau ada pon mungkin sudah menjadi suami orang. hahahha! kempunan ajelah.

tapi aku tahu. Allah tahu pasangan yang seperti manakah yang amat seswai berada di sisi kita hingga akhir hayat kita. ayuh mencari!!hahha!

oh! sudah seusia aku. pasti malas nak mencari kan?kuikuikui~~


Sunday, February 12, 2012

... interfere ...

assalamualaikum...

ini cuma entry ingin meluahkan something. tiada apa pon.
tau tak maksud interfere??
masuk campurkan.

pernah tak korang ni kapel o tunang then dimasuk campur oleh org lain. bukan orang ketiga tapi siblings.

well. aku bukan nak aib kan sape-sape pon. tapi. ini cume something yang aku rasa itu hak kite.

HAK.

bergaduh. itu perkara biasa dalam pergadohan. dalam gaduh-gaduh tuh ada yang cakap kau aku, dan sometimes maki hamun tp bukan maki pasangannye maki pada keadaan yang tidak mengizinkan. sound like orang yang desperate dan yang tka bole nak teme hakikat kan???

kalo gado dgn pasngan jgn gtau siblings pon. jangan!!!! remember ni. sebab bile kite gtau siblings secara otomatik dorg akan gtau 1 famili yang lain punca pergadohan dan terang2 they will blame kekasih siblings die dan cakap kekasih tuh teruk.

so? macam mana nak hadapi nye??memang susah. bile org dah mindset kan dlam kepala otak die yang bad psal kite. malu bukan? MEMANG MALU GILER TAHAP CIPAN!!

dorang nasihat kan kite. bukan tak nak teme tapi cara die cakap cam BLAME kite 100%. sumpah gile siyes aku rasa time tuh ak nk blah aje. tp aku tahan diri aku. sbb aku nak setelkan benda ni dgn cara baik.

aku gado, aku xgtau siblings aku langsung. tak kisah la adek aku yang sekatil ke kakak aku yg ske gelak dgn aku ke. memg tak. sbb aku tak nak dorg think badly pasal pakwe aku. siyes.

aku simpan benda ni. sampai1 tahap aku gtau BFF aku. siyes. mase tuh bff aku calm kan aku. kami sms. die ckp ko kne tabah. die tak salahkan pakwe aku masa tuh.

until now sikap aku suka berahsia wujud dalam jiwa. tak pernah pupus. aku suka pendam until 1 day aku dah tak bole nak simpan rahsia. aku terpaksa mntk nasihat kawan aku. just nasihat. tak mintka die pikir bukan2 pon pasal pakwe aku.

dengan kawan tak ape. dorg bukan masuk campur. dorg cuma bagi idea n kata2 semangat. tak pon dorg masuk campur. tak pon dorg nak pikir bukan-bukan. dorg cume cakap, ko kne kuat na. jgn kalah.

aku rasa aku ada citer cikit2 benda ni. siyes aku tak pernah buka pekung di dada. tapi aku terpaksa gak. cini link dan cini dan cini. *hurmm..aku tak tau la mne 1 yang almost sme citer.huhuhuh*

siyes. salah ke aku gtau kawan? kawan aku tak masuk campur seperti mana adik beradik dia masuk campur. siap baca mesej lagi. siyes aku tak ada hak gile time tuh...aku rasa cm nak lari laa...siap kawan aku ada yang cakap takut nak masuk campur lagi tau.

entah la. bile pikir benda ni. aku rasa cam malu nak jmpe famili dorg. terang-terang dorang dah tak suka langsung kt aku. dorg dah mindset kan yang dorang akan benci aku kan??

sebenarnye aku masih tak puas hati dengan apa yang berlaku time tuh. siyes.

bile pikir lagi. entah laa,. aku blur. entah la. sampai hati die malukan aku. sampai hati. aku dimalukan besar. besar sangat-sangat. orang dah tak suka wat ape nak terhegeh-hegeh kan.

cam hari tuh aku memg perlukan nasihat kawn. memg kwan aku hanya nasihat aku. xde pon dorg mara pakwe aku o nasihat pakwe aku. xde pon. dorg pon xnk la malukan pkwe aku. dorg tau dorg org luar. dorg nk nasihat aku je. tabahkn hati aku. jdkn aku matang. yee. itu kawan.

sebb tuh la kalo gado dgn pkwe aku tak suke gtau siblings..sbb kebarangkalian siblings nk masuk campur memang senang. senang sgt2...

k la. cni aje stori aku bole citer. nt kalo ada sambung aku gtau ek.

TTFN!


Tuesday, February 7, 2012

... february ...

assalamjualaikum!

this month is February! dan aku malas sungguh untuk hapdate laa. ciss! mlas nya laa aku. cmne ni???
benci nye la... oh! aku mahu cerita yang opismate aku yg tua aku sethn sudah kwin! congrats!!

wahh! syook lak tgk die kwen. msuk bilik die... wahh! terasa cm aku lak nk kwen kan... maka aku blaik2 bincang dgn parents aku yang aku mahu cantik kan bilik aku ASAP! hahahha! masaahnye lambat lgi kot nk kwen tpi nk cantik2 kn bilik kemain awal lg.hahahha!

GEDIX!! oh tak. GATAL!

=__="
salah ke aku gatal pada usia aku sudah 23 tahun ni? kumpul duit kawen dah ni.hahuhuhu. tinggal cari calon aje. bukan memilih tapi aku ni kai sensitip wooooooooooooooooo!

tapi tak mengapa sebab Allah SWT tidak akan membiarkan umatnye keseorangan sampai ke tua. kan?

well! ini lah cerita aku untuk menghidupkan february.hahahha! enjoy and sorry!