Monday, January 30, 2012

... kekurusan aku yang semakin melampau ...

assalamualaikum...

aku tak tahu kenapa dengan diri aku ni. semakin kurus dan kurus dan kurus. bila aku tembam sikit dan ada orang tegur aku tembam sahaja. habis, pasti dalam tak sampai 1 minggu aku kembali kurus mendadak. lepas itu makan masa berbulan-bulan untuk aku menaikkan berat badan aku dari 40 kg ke 43 kg.

aku runsing dengan life aku. braces aku. aku pening memikirkan semua yang ada di keliling aku.
suka wat aku sedih.

aku ni jenis yang tak boleh sedih sikit. pasti aku akan tak makan la. malas lah nk menghadap mereka yang menyakitkan hati kita la.

orang selalu lupa akan jasa kita. ya. mereka cepat lupa. kenapa? sebab mereka fikir kan tentang diri mereka sahaja. sebab mereka  fikir mereka lebih susah berbanding dgn orang lain. sebab mereka tak tanya tentang hati dan perasaan orang lain.

dulu pipi aku bulat aje. sekarang pipi aku dah leper.hahha! macam lempeng kot. kalau ada anak mesti anak aku pipi tak cam aku waktu ketika dahulu.ahhah!

aku nak nampak bahagia. aku nak nampak aku senang hati. bukan susah hati.

semua persoalan yang ada dalam hati aku, harap Allah swt bantu aku menyelesaikan nya. Aminn.

oh. ini en3 sekadar gedix aku sahaja. hahha! sudaj tiada cerita kecuali gedix2 aku.hahha! tata!


Monday, January 23, 2012

... cintakan seseorang kerana kelemahannya ...

Assalamualaikum...

ini sebuah cerita yang aku selalu bercerita dengan kawan aku saat aku kecundang dalam kekecewaan. 

pernah dengar tak "cintakan seseorang kerana kelemahannya"?

berapa ramai manusia yang boleh menerima kelemahan seseorang? ala.. kalau takat orang tuh punya kelemahan is tiap2 malam korek idong, aku pon boleh teme. ape laaa.

maksud entry ini is, kita menerima seseorang itu seadanya. jangan anggap kelemahan dia adalah kekuatan kita. SALAHH!!!

we should accept because the weakness. sebab kelemahan yang kita tahu tentang diri seseorang itulah menguatkan cinta kita pada manusia tersebut. InsyaAllah. kita kena ingat, disebalik kelemahan setiap manusia ada di muka bumi ini adalah kelebihannya.

sifat aku satu, aku tak suka melihat kelemahan seseorang lelaki. yang aku sayang la kan. bukan sebarangan ek.hahahha! andai dia lemah untuk memujuk aku, okay fine itu credit die untuk sentiasa bersikap jujur dengan aku. andai kelemahan dia is tak boleh membuat keputusan tanpa tanya aku, okay itu kekuatan die bila keputusan yang dia buat adalah yang terbaik.

betul tak?

cer la kita pikirkan, betapa comelnye bile die tunjukkan kelemahan die depan kite. comel kan???just think positif. jangan takutkan dia untuk merubah diri dia kepada yang terbaik. jangan!!

andai kalau die menagis tentang kelemahan die. dan dia cam ragu2 untuk berubah, kita pegang tangan dia dan cakap, awak ada saya. dan ingat kan kt die yang tak semua orang sukakan kita walaupun kita sudah buat yang trbaik. tiap manusia berhak untuk membenci manusia lain. tapi ingat, perassan benci itu mainan setan.

kite janganlah berubah sebab manusia. salah, berdosa niat tuh tau. berubah kerana Allah. InsayALlah, Allah akan bantu kita. merubah hati seseorang yang benci kita kepada suka kita.  jangan paksa diri untuk berubah. nanti jadi gila. tapi jangan lupa usaha dan berdoa pada Allah yang kita mahu menjadi manusia yang terbaik dan tidak dibenci oleh orang keliling.

kita bukan malaikat yang sentiasa buat baik tanpa menguris hati manusia lain. kadang-kala hal sekecil kuman pon mereka nak ambil hati. susah nak faham ni. susah. memang la ada orang cakap, kita mati nanti akan ada manusia lain yang mengebumikan kita, mandikan dan kapankan. ya. tapi manusia sekarang tak macam dahulu. terguris cikit hati itu sekecil kuman, sudah pergi jumpa bomoh. dengki dalam hati manusa seperti isi dengan kuku.

sedanga]kan orang yang alim pun boleh kena fitnah. hanya kerana orang lain dengki yang dia tuh disukai oelah orang ramai. Astagfirullah Al Azim. manusia manusia. susah kalo tidak ingat Allah.

*pause*
*alamak!! cam lari topik aje!!hahah!harap ada kaitan.*
*play*

back to entry, cinta bukan saja tidak kenal usia, pangkat, darjat. tapi cinta juga tidak kenal kelemahan dan kelebihan. andai dia ada banyak kelebihan dari kelemahan, itu credit die untuk mendapat kasih syang yang lebih dari cinta dia.

lagipun tak salah kalau kita mendoakan kebahagiaan orang lain. kerna Alla SWT tahu siapa jodoh kita. jangan putus asa berdoa pada Allah untuk dipertemukan jodoh yang terbaik andai tidak sempurna pun tak apa. kerna seseorang manusia hanya akan sempurna jika dia selalu ingat Allah Taala. betul tak??

kalian yang membaca, andai aku ada salah cakap, tolong tolong betul kan. maafkan aku kerna kesilapan ini. maaf.

p/s: solat Istikharah adalah yang terbaik sebelum kita membuat sesuatu keputusan. bukan sahaja untuk jodoh. (^__^)




Saturday, January 21, 2012

... kenapa satu aku entry aku? ...

assalamualaikum.

can someone please help me?
aku pelik kenapa entry aku hanya satu aje kuar ek? korang tau tak kenapa?
padahal aku mintak belog aku ni kuar kan 3 cerita sekali gus. kan bile lepas kalian klik aku pnya gambo belog beso tuh kan. pastio kuar cerita yang lain kan?
tapi kenapa tak boleh???
aduhh! penin dah kepala aku. tolong laaa~
sakit tekak dah ni.huhuhu~


Monday, January 16, 2012

... aku ikhlas pada mulanya tapi ...

Assalamualaikum.
ini bukan kisah cinta. ini kes tempat kerja. ini hanya luahan sebuah hati yang ikhlas tapi diperkotak-katikkan. 

selalu bapak aku cakap, "kalau buat baik, biarlah berpada-pada. tapi jangan sesekali buat jahat pada orang."
tapi mama pon pernah cakap,"biarlah orang buat jahat kat kita, janganlah kita dengki or buat jahat kt orang."

yeay. i still remember that words. i still remember. i never forget it. ever!

aku ini sejenis yang malas nak melawan bila ak rasa bahang sudah membara. siyes. itu aku. tak kisah lah dimana-mana pun. itulah cara aku. diam dan pendam. tapi sampai bila aku mahu membiarkan mereka berjoget-joget atas kepala aku? sampai bila?

one day, aku bantu orang. dengan seikhlas hati aku tolong. tanpa banyak soal aku kata OKEH! tanpa minta balasan. kerna tolong orang dapat pahala.
nak dipendekkan cerita. aku telah menolong seorang akak di tempat kerja aku. tempat kerja kiteorg ada dua opis. opis depan dan belakang. kalau jalan kaki boleh sampai dalam 3minit. jauh kan?hihi. tapi kalau kaki aku yang tak cukup calsium ini berjalan, maunye dalam 5minit baru sampai.hahah! so oleh sebab akk tuh opis belakang dan aku opis depan dan semua manager besar2 di depan, maka aku membantu sampaikan sahaja.

aku tolong hantar dokumen ke chief manager akauntan. sebab bilik opis belio sebelah depatment aku. so aku hantar lah tanpa banyak soal. setakat hantar kan. then chief tuh sah sign belio bagi kat aku semula sebab belio dah sign semua dokumen tuh.

aku pon ape lagi, emel akk tuh dan cakap dokumen sudah di sign. then die bls kalau-kalau ada orang kebelakang kirimkan. aku bukan taknak cari orang siapa yang pegi ke belakang. aku pun xtau sape nak kebelakang time tuh, sebab opis depan ni yang kerap banyak kali pergi belakang. aku sahaja. tapi tuh dulu. sekarang sudah berubah.so aku biarkan dokumen ats meja aku. mana tau kot2 ada org belakang dtg ke depan. bolehlah aku kirim. tapi kebetulan aku bizi. department,aku sorang aje buat 3 kerja. so tak perasanlah sape yang pergi ke belakang. takkanlah aku nak tanya sorang demi seorang kat opis aku tuh. opis dorang aku tengok dok hadap komputer aje. bizi bebenor menengok. so tak tnyalah. then sampailah aku lupe dokumen tuh. 

then almost jam 4petang akk tuh emel aku, "kenapa chief tuh ke belakng tak bg dokumen nye?ala.. kesetlah nak g opis depan amik dokumen tuh." *keset bahasa jawa means malas2*
aku balas,"ehh? die  kt belakang?xtau pun.ingtkn kt bilik meeting depan tuh."
die balas,"dah habis meeting pon."

then aku terus x balas. senarnye itu dokumen sape? aku bukan taknak hantar cume aku tiada urusan di belakang, so aku tak hantar lah. takkan lah tetibe aku nak hantar. ape kat meja aku ni tak ada kerja ke????aku bukan despech pon! die bukan bos aku pon. kalau bos aku tahu lah aku buat kerja bukan kerja aku, memang kena mara kot!!!!

btw, cer korang pikirlahkan. org tuh CHIEF MANAGER AKAUN maa! MANAGER!! aku ni kerani aje. takkanlah aku nak suh die bawak dokumen tuh kot!!!!!!!!!!!ape aku ni BOSS MANAGER ke???????????

nak nages aku sebab orang amik kesempatan dengan kebaikan aku. aku senarnye mls nk melawan,tapi aku jenis yang memberontak  secara perlahan-lahan. siyes! 

tolong lah!! dokumen ko, g amik sendiri. untung aku dah tolong hantar kan. lagi xmau terima kasih. lagi nk harapkan orang lain. ingat ape???????????melampau tau!!!
 

dahla. late night already. nk sleep.esk bangun awal.err? hari-hari aku bangun awal.hahahh!

❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...