Thursday, December 27, 2012

... tired ...

Assalamualaikum...
 
agak bizi di opis ini dan keseorangan. aku seorang aje dalam department Sales ni. maksudnye. aku sahaja kerani yang lain executive dan manager dan manager.
 
bayangkan dalam department sales ini hanya kami ber4 sahaja. lepastuh kerja lain-lain. tiada kaitan langsung. kira andai salah seorang kami cuti. kena tunggu sehingga orang itu pulang dari cuti, baru boleh jumpa dia jika ada masalah. itu lah masalahnya. kerja kami tiada kaitan.
 
cuma aku kerani boleh cover semua kerja. kecuali berkaitan kira2. cam technical review casting kan. gile ke ape nak aku yang buat kiiraan. jika pakai sistem tak mengapalah juga kan. haha! ni nak pakai kepala otak aku memang tidak ler jawapnya. bukan terer pong.
 
sakit kepala aku. exec aku cuti. bos aku cuti. dan manager ak mc. dan aku keseorangan. banyak lak tuh kerja yang aku kena cover. haihh~ bizi tahu. esok lagi lah bizi. esok aku kena jadi cikgu lak. haih~ teruknya. =_________="
 
sampai bila lah aku boleh tahan dengan tekanan ini? sesungguhnya hati aku tekanan tahu. pressure tahu. pernah aku menghadap kom ni separuh hari hinggakan mata aku kabur. samar2 macam nak pengsan pon ada. teruk nye.
 
antara tekanan darah rendah atau tinggi, kerna terlalu stress dan sakit tengkuk. 
 
okelah. ada banyak kerja.
 
Tata For Now!

…: Sindarela Story :…
 

Wednesday, December 26, 2012

... you hate me but ...

ada orang benci aku? OPKOSS! haha! siapalah manusia yang tak pernah benci aku kan. perempuan penuh dengan annoying dan bajet terbaguslah sangat!

for some reason sometimes ada orang benci kita tapi dok stalking kita. kenapa? aku sendiri pon tak tahu. aku lak jenis yang kalo aku rasa aku tak suke orang tuh. aku remove dari fb die. hahah! PERLU KE NK ADA DLM FB AKU? MENYEMAK TAHU!

opss! ter-caps lock pulak kittew.

tak bukan apa. sebab malas nak buat dosa membenci orang. bukak2 home ada lak muke orang tuh. eeeuuuwww! sakit mate ittew tahu!! ahhaha!  so for a better, bek tak payah berkawan dalam fb. bek remove terussss!

err. sebenarnya aku ni bercakap pasal siapa? ahaha! siapa2 ajelah yang membenci aku dan ak membenci mereka seperti mana mereka membenci aku. hahhaha!

oke! nk out g keje! dadidu!


... bosan ...

Assalamualaikum...
 
beberapa minggu ni aku agak bizi tapi hari ini aku tak bizi pon dan buhsan pulak tak bizi woooi. haihhh~
 
oh lupe lak. aku kena mengemas fail. haha! malas betul. dah laa gaji masuk 31hb. tak syooook btl. ape laa salahnye clear 29hb. dah la ada stock take. pastuh kan 30hb aku nak bercuti dengan ZJ and famili aku. huiisshhh! payah nau. payah2.
 
oke laa. nak buat keje.  choww!
 
…: Sindarela Story :…

Thursday, December 20, 2012

... nagging guys ...

Who say that guy never nagging? well you were totally WRONG!
 
sepanjang aku berkenalan dengan lelaki. hanya beberapa orang sahaja tak nagging dengan aku. others? nagging.
even dorang nagging benda yang betul, but it is still nagging and nak blame aku.
nampak kot cara depa tuh camne. lagi-lagi dah nagging pastuh memaksa.
 
he is guy or a lady?
 
example is my life.
aku jenis tak nagging except bila aku sudah lama simpan dalam hati. for siyesly, benda itu dah lama aku simpan dan pendam. tiba-tiba nak meletup. sume benda aku kaitkan. pasti yang mendengar nye lagi teruk stress. tahu.
 
tak salah nagging. tapi entah la. for some reasons kadang-kadang bile nagging tak kena mood, sangat-sangat spoil pada satu situasi itu.
 
aku ni, mule2 kenal aje byk ckp psl life aku, tapi bila dah kenal ak, aku banyak diamkan diri. bila tak ada story, i choose be quiet. well, some reason ZJ akan tanya, kenapa quiet? wanna share?
dia tahu bila aku mendiamkan diri bermakna aku tengah berfikir. perempuan always thinking. guys? i dont know. kalo ZJ, aku selalu memaksa dia berfikir.
dan Nini? haha! aku tak suruh die fikir, dia sendiri akan berfikir. he is nice guy. but sometimes mulut cam perempuan. i like him. not much as i love ZJ. maybe like him for being my friend. i guess.
 
Nini suka memaksa. bila aku cam desak die, die terus marah aku. thats him. dan dia layan aku cam budak U dia. WHAT!
 
ok. xnk bubbling psl dia. not worth it.
 
just believe me. guys nagging sometimes make sense. but sometimes for some good reasons we late 15minit and he nagging. pls ladies, angkat kaki jalan. haha!
 
TTFN!
 
…: Sindarela Story :…

Saturday, December 15, 2012

... kahwinkan saja dengan sapa-sapa. aku terima saja - Abah, 2012 ...

WOOHHUUUU!
 
simpan ni kena simpan sebagai bukti. haha!
 
hari itu dua malam deret aku keluar pergi bank. yela setelkan beberapa perkara kan then abah bising sebab aku asyik keluar malam saja. haihh~ balik kerja pon jam 7.30 malam. so balik dan mandi-mandi makan dan baru kuar g bank.
 
abah bising kat mama suh aku kahwin cepat. susah nak jaga. cian mama kena mara. huhu~ sori mak.
abah cakap, "ko suruh laa sape2 yang nk kawen dgn anak ko tuh dtg meminang. aku terima aje. sape2 ajelah."
 
dan aku dgr citer ni pon dari akak aku. EXCITED!! YESS! haha!
 
tapi ingat bapak aku tuh simply-simply ke nk cakap YESS kat sape-sape yang masuk meminang? memang tak lah derr. confirm kena interview punyalah! confirm beb!confirm.!
jangan ada yang terkencing dalam seluar dahlah. haha! kecian gile. haha! dengan aku pon kena interview la kot. harooooslah. haha!
 
oh! ayat tajuk atas ni cam skema lak kan. hihi~ saje je tukar ayat aku. bagi sedap cikit mata nak baca. tak adalah dok berbulu aje. hahha!
 
chow! buat kerja!

…: Sindarela Story :…

Tuesday, December 11, 2012

... Monday Reading (for wife to-be) ...

♥ Pesanan buat Para Calon Isteri ♥

Asma' binti Kharijah Al Fazary berpesan kepada puterinya ketika menikah (sebelum melepaskan kepergiannya menuju suaminya):

"Wahai puteriku sayang, tak lama lagi kau akan keluar meninggalkan ayunan tempat kau ditimang dulu, dan berpindah ke atas ranjang yang belum pernah kau lihat sebelumnya. Kau akan hidup bersama seorang kawan yang belum pernah kau kenal sebelumnya.

Oleh karena itu, jadilah bumi tempat ia berpijak, maka ia akan menjadi langit yang menaungimu. Jadikanlah dirimu tempat sandaran baginya, maka ia akan menjadi tiang yang meneguhkanmu. Jadilah pelayan baginya, ia akan menjadi abdi bagimu. Jangan kau menyusahkannya sehingga ia merasa kesal.

Dan jangan terlalu jauh darinya sehingga ia lupa akan dirimu. Jika ia mendekatimu, maka dekatilah. Jika ia berpaling, maka menjauhlah. Peliharalah pandangannya, pendengarannya dan penciumannya. Jangan sampai ia memandang sesuatu yang buruk darimu.

Dan jangan sampai ia mendengar kata-kata kasar darimu. Dan jangan sampai ia mencium bau yang tak sedap darimu. Jadikanlah setiap apa yang ia lihat adalah wajahmu yang cantik berseri-seri. Jadikanlah setiap apa yang ia dengar adalah ucapanmu yang santun dan lembut. Jadikanlah setiap apa yang ia cium adalah aroma wangi tubuh dan pakaianmu."

"Ayahmu dulu berpesan kepada ibumu: Maafkanlah segala kesalahan dan kehilafanku, niscaya cinta kita akan bersemi. Ketika aku marah, janganlah kau memancing lagi amarahku. Karena benci dan cinta takkan pernah bersatu. Saat benci datang, cinta pun kan berlalu."

Demikian isi pesan tersebut. Semoga bermanfaat dan dapat dijadikan bahan renungan untuk para calon isteri yang akan memasuki sebuah kehidupan baru. Kehidupan yang mengakhiri kehidupan bujang yang penuh penantian yang mendebarkan.
Berbahagialah dalam menyemai cinta yang diredhai..

…: Sindarela Story :…

Monday, December 10, 2012

... mangsa atau pemangsa? ...

hah! kan dah kuar belog. bukanlah nak mengumpat cuma mahu meluahkan isi hati aku ni yang dah lama simpan n makan hati.
 
kat twitter aku ni cam pemangsa. orang jahat. kat opis ni lagilah. ada mulut orang tuh dok canang-canang pasal aku. siap api-apikan lagi. eee! geram wehh! ko tak geram ko orang dok buat citer pasal ko semata meraih simpati aje. tak ke geram?
 
kat opis ni teruk tau. aku punya kerja bukan satu jenis. tapi macam-macam jenis dan banyak. kekadang bile fokus 1 benda ni, nanti mesti lupa yang satu lagi. dah orang komplen kite tak buat kerja lah, tak siap kerja lah itu lah ini lah. ko tak sakit hati?
 
lagi-lagi orang yang bawak mulut tuh kite memang kenal die dari sekolah cmtuh, memang cm tuh la dari sekolah. memang tak ngam lah. kite memang tahu mulut die tuh camne tapi kite buat pekak n ignore aje. tup tup dia buat citer pasal kite wehh. pehh! panas ahh!
 
bila die cerita, die menunjukkan yang die tuh mangsa keadaan dan aku ni pemangsa. weh! kalo aku dah tak usik ko, ko yang dok usik aku pastuh buat citer pasal ak, tak ke aku yang patut jadi mangsa?
 
ish. aku tak tahu la sampai bila ak leh bersabar. dugaan kot. maybe. sabo ajelah.
 
bio lah dia nk buat citer pasal aku ke ape ke..lantak ahh. aku mlas nak dulik. aku punya kerja ni janji bos aku tahu aku buat ape. bos ak je paham sebab aku buat kerja dpn bos ak..bkn dpn pompua sengal tuh.
 
HANGIN WEHHH!!

…: Sindarela Story :…

... CONGRATULATION! ...

halo halo!
 
congratulation to who? to me la!! haha!
sebab 8 dec to 9 dec 2012, aku telah mengikuti kursus kahwin kat putrajaya dengan ZJ. Alhamdulillah. minta-minta semuanya diberkati. aminn.
 
aku dengan ZJ pergi sana dan rabu ini (13 dec 2012), InsyaAllah sijil kursus kahwin kami akan keluar.
bila nak kahwin? haha! persoalan pada diri aku sendiri jugak. sebab duit masih belum capai target so maybe berlangsung tahun 2013 dan maybe tidak. tengoklah rezeki memasingkan. InsyaAllah.
 
agak seronok dapat belajar benda baru tentang perkahwinan, masa dalam kursus itu aku terfikir, mampu kah aku menjadi seorang isteri yang solehah? mampukah aku bahagiakan suami aku? mampukah aku mentaati suami aku?
 
benda ni berlegar2 dalam otak aku. macam tak mampu aje. dari segi pemikiran aku macam tak matang, aku takut aku tak mampu melakukan apa yang aku dapat bayang kan. maybe boleh, maybe tak boleh.
 
entah lah.
 
sambung buat kerja. nanti aku cerita lagi.


…: Sindarela Story :…

Thursday, December 6, 2012

... 31 Dec 2012 ...

I will remember this date! i will!
 
aku apply cuti pada 31hb ni.
 
TAPI!!!
 
my boss unallowed. he said stock take u might be replace me. haihh. not fair kan? sabar ajelah.
actually nama aku mana pernah masuk dalam list stock take pun. memang tak pernah sebab aku ni sorang aje kerani kat dept ni. LUCKY ME!
 
ingat kan nak cuti pastuh ambil member aku yang balik dari Sarawak. boleh laa aku amik dia. and date with her again. yeay! nak culik fatin tapi lupe lak time itu dia kerja. haihh~ 1 Jan 2013 pon maybe aku kerja jugak. haihh~ susahnya lah!! sedih camni.
 
sabar ajelah. kerja sajalah. ini lah pencarian rezeki yang halal. nak buat camne. kalo tahu memasak dan menjahit tak apa jugak. tahun depan beli mesin jahit lah. haha! how nice. belajar menjahit dengan mak aku sudah. wat baju kurung aje. hehehe~ best best.
 
oklah tata! boss tengah meeting dan aku kebuhsanan. wahhh!

…: Sindarela Story :…

Tuesday, December 4, 2012

...ditempat kerja ...

Assalamualaikum!
 
Hai ape kabar semua?
 
dalam office yang macam biasa ada banyak kerja. dan seperti biasa yang aku pasti mengambil kesempatan ini untuk hapdate belog comel saya. haha! comel ke??
 
kat tempat kerja ni aku macam tak ada kawan sangat lah. tapi macam biasalah orang akan mengambil kesempatan pada kebaikan seseorang itu. tapi taklah minta dibalas tapi entah lah mungkin terasa hati. mungkin. tapi kalau difikirkan semula, aku malas nak ambil port. malas!
 
kalau orang lain mahu pulak di ajak. kalau time aku, diam-diam saja. mahunya aku tak sentap kan. sangat sentap kot. tapi aku try to think positif yang mungkin.
 
time-time camni aku teringat Sadeline, Nabila, Ana, Nisa dan Wawa. my BFF from 89's group dengan high school. kalau aku kerja dengan dorangkan best. rehat sama. balik kalau tak banyak kerja pasti balik sama. tapi aku tak pernah rehat dengan dorang pon. sedih.
 
for siyes macam tak ada kawan. lone ranger mungkin.
 
tapi tak mengapalah. kita diam-diam sudahlah. buat selambe sahaja. hope otak aku ni sepositif mungkin. harap harap! amin!!

…: Sindarela Story :…

Monday, December 3, 2012

... MALAS ...

beri laluan! beri laluan!
puteri raja nak lalu!!
 
ini kes pasal kerja la ni. kalo tak, memang tak hapdate laa belog aku ni. berhabuk ajelah.
 
well sudah sampai December. bye-bye November, TQ for coming.
 
oh! 8hb dan 9hb ini aku ada kursus kahwin. dan yep. pergi dengan ZJ lah. ape lg. di putrajaya lak tuh. semalam aku dari kenduri kahwin kat klang pastuh turun Puchong kinrara pastuh turun presint 9 putrajaya. camtuh lah gamaknya.
 
sakit kepala wehh!
 
ini kerja semua nak urgent. aku tak paham kenapalah suka bagi aku kerja last minit pastuh cakap "CEPAT WEH! URGENT NI!!."
 
macam aku ni menghadap 1 kerja aje kot. ish ish! sakit kepala tahu tak. gile aku jadinya.
 
kalo ayat sopan tak apalah. ini ayat cam eeee! mintak kaki. nasib baiklah mengandung. kalo tak memang kena lempang kot dengan aku. alah! mulut die tuh pon memang macam tuh. dari zaman sekolah lagi. MEMANG!!!!
 
aku tak tahu kenapa aku masih bertahan kerja dengan orang mulut cam cilaka. ish ish ish! *mengucap nana mengucap*
 
bukan ape. ayat tak pernah nak hormat orang. tak pernah nak sopan. kalo ayat sopan tak apa gak. INI!!! please pon tak ada. tolong pon tak ada. kalo salah sendiri lagi lah. dah dok blame kite pastuh salahkan kite then sedar salah sendiri taknak cakap sori. cume cakap, "oh dah tukar. k."
 
cam tuh? camtuh ke manusia????!!!!
 
geram ni. k lah. ada banyak keje. saje je nak membebel. tata!


…: Sindarela Story :…

Friday, November 30, 2012

... Stock Take ...

Assalamualaikum!
 
hi peeps! how are you? looking good? so am I but im not in good mood actually.
 
today kat kilang aku ni ada stock take. well. cam biasa almost all staff kena join in this event no matter what. melainkan ko ada hal yang betul-betul tak dapat dielakkan atau ko ada orang untuk gantikan.
 
kat sini bukan senang. tak lalu laluan walkway yang disediakan pon leh kena tindakan disiplin. pastuh kena datang awal. wahhh! gile ahhh! bak kata exec aku, cini sudah macam penjara.
 
procedur nak menggantikan orang stock take bukan senang. nama aku tak termasuk dalam list stock take. tapi ada akak opis ni minta aku gantikan. well aku sudah tanya bos aku, tapi sound like dia tak bagi lak so i told akk opis itu bos macam tak bagi so why not u give a try asked my bos.
 
 then suddenly akk tuh cakap,"TIPU LAH KAU DIK BOS TAK BAGI."
 
menyirap tak menyirap? WHAT! aku suh tanya or email my bos then cc to me tapi die yang taknak. dulu ada kawan aku cam die tak email-email then die cume suh orang gantikan die dalam namelist stock take tak tukar nama then a few day later after stock take, kawan aku dapat WARNING letter mengatakan die tak hadir. see my point.
 
maybe akak tuh joke but aku tak suka sarcasm. for me what for ko nk sarcasm orang? jujur tak boleh? susah sangat ke?
 
dan mak aku tak pernah ajar aku perli-perli orang. aku ni kalo start sarcam or perli-perli, pasti muka aku macam berubah panas. macam tak selesa aku menyakitkan hati orang. for siyes. aku tak tahu kenapa aku ni jujur sangat. bak kata akak-akak kat opis ni cakap, aku ni baik sangat. bapak aku pun cakap camtuh.
 
oke la..ada banyak kerja nak buat. tata!

…: Sindarela Story :…

Thursday, November 29, 2012

... boring day ...

err. ekceli aku dalam opis sekarang. dan dalam kebuhsanan yang melampau.
eh! senarnya aku ada banyak kerja. tapi malas nak buat.
 
hurmmm. kena berhenti merindu orang yang sebarangan mulai sekarang.
bahaya. haha!
oh. hari ini sahaja aku sudah tidak tahu yang ke berapa aku post pasal him.
he is soo handsome. all my collague said like that.
 
DAMN!
 
stop! okay!
 
move on.
 
some person akan cakap belog aku ni cam cakap sendiri. so what? nak aku cerita pasal orang? kain sendiri tak terjaga, nak jaga kain orang. *eeeuuuuww!*
 
aku jenis manusia yang suka ada privasi. tak kisah lah pasal apa-apa pon. kalo aku ada bf pon, aku akan sorok bf aku sampai dh nak kawen barulah aku tayang cikit. haha! teruk punya perangai. selagi sorok bf, selagi itulah mengaku single.
 
aku ni kalo mengaku single pon, bukan orang percaya pon. so better aku cakap aku ni unavailable. senang. ahhaha!
 
kalo camni sampai bila aku nak kawen kan? hurmm.. no wonder laaa adik aku nak tunang dulu b4 aku. sedih camni okeh. adik nk tunang dulu b4 kakak.
 
ahhh! merapu dah aku ni. ni kalo Sadeline baca ni, confirm aku kena ketuk aje. yela. ckap pasal him. haha! teruk teruk.

…: Sindarela Story :…

... keep thinking about him ...

I keep thinking about.
when I open my whats app, i saw his face then I fall in love with him again and again and again.
maybe i should delete it! yay! thats right!
i delete it and im not keep thinking of him. Alhamdulillah! syukur.
NOW my heart need to be steady. hopes that he will me miss like i miss him. yayy!
HAAHAHA! in my dream. well  i will be the loser one.
hate myself.
…: Sindarela Story :…

... No Heart Feeling ...

He text me to says sorry. Actually I dont mind at all everything that he said to me. True.
Love can blind anything include heart.
I just like him. maybe i dont love him enough. it just like. maybe. and i think so.
he said "no heart feeling."
and I replied, " no heart feeling but the heart I want."
for serious. DAMN! im so courage to do that!
i know he know my feeling but he keeps run away from me. and yes. he dont like me at all. for what he want to like me.
an ugly women like me who does a man like me?
maybe the only price charming will like me because of me someday.
i will waiting for my prince!

…: Sindarela Story :…

... Miss you but I can't ...

Something or someone pull me over.
I dont know who and why.
 
I chat with him and I told him that I miss him.
then he laughing at me.
 
and then he told me that, we not suited each other.
and he said that Im ANNOYING him!!
 
crap!
 
Itulah cinta yang tidak berbalas. sangat boring kalau cinta ini tidak berbalas. but im happy for him.
as long as he want to be my friend it is enough.
 
oklah. nak buat kerja. chow!

…: Sindarela Story :…

Monday, November 26, 2012

... becoming old ...

assalamulaikum...

hi all! sebenarnye tahun ini sudah menginjak ke alam 20-an..berapa an itu usah ditanya. Haha! biarlah rahsia cume sememangnya sudah tua dan boleh kahwin bila sampai jodohnya. Haha!

back to the topic, my birthday same date with this year Awal Muharram. tahun baru islam. Thats is the great part. ramai wish hepi besday kat aku dan ramai yg ucapkan Selamat Tahun baru. thats the best part.

thanks to all my friend yg wish my besday. thanks a lot! i like it. ahhaha!

dan sejak kebelankangan ini aku tengok muke aku kt cermin macam makin tua dan buruk dan berkedut. haha! for siyesly.

sudahlah aku tak reti nak mekup or bergaya cam budak-budak sekarang, ni kan lagi simple but comot. haihh~ nampak sangat ke aku ni comot?

budak zaman sekarang pakai skirt labuh. aku? jeans memanjang. Haha!

tapi aku salahkan diri aku yang selalu bizi so maybe sebab bizi so aku nampak makin tua. TERUKNYA!!

sebab kat kilang aku ni kejenye memang bizi giler. ramai yang beruban sudah. maybe akan termasuk aku. december nanti aku akan bizi gile2. haih.. sabar ajelah. sebab orang terer cam kita mampu buat banyak benda. @___________@

Friday, November 23, 2012

... take it too seriously ...

Assalamualaikum...
 
aku chat dengan kawan aku. we talked about my ZJ and 'him'.
 
i like him. tapi kenapa time aku bercinta dengan ZJ baru dia nak muncul? hmm... itulah life. Hero always datang lambat. orang dah nak mati lemas, dia baru sampai. haihh~
 
kawan aku cakap, "ko ni dengan ZJ asyik gaduh, dengan 'him' pun selalu sakit hati. ko ni ada masalah dengan lelaki ke?"
 
dan aku cam err err. maybe. dan my friend said, "u take too serious with them. u must know than guy like to joke."
 
yes!  maybe i'm too serious with guy. i dont know why. make ke headache!
 
i will try to be nicely. i mean be positively. hope i can make 'him' to like me also!
 
tata!
 
XOXO,
Sindarela

Monday, November 19, 2012

... zaman kanak-kanak ...

Assalamualaikum.

Aku sekarang ni kat dalam opis. Walauwehh! Tired gile semalam aku. Sadeline sampai demam dah. Hope she’s fine today.

Semalam otw aku nak balik rumah. Time tuh aku masih lagi dengan Sadeline. Dengan minyak kete yang sememangnye nazak. So agak tiada hati untuk membalas mesej itu.

Unknown number mesej aku tnya pasal jawatan kosong tempat kat company ak keje ni. Then aku tanyalah sape ni dan nak jawatan apa.
Then he reply, “ aku la XXXXX pakwe lama ko. Jawatan technician ada kosong tak.”

Then aku tak reply sebab aku tengah bz cari minyak petrol stesen untik Sadeline. Haihh.. hati tengah risau kan. So malasa nak layan sebab aku nak bukak Garmin aku.

dan Alhamdulillah. Kami jumpe stesen minyak. YEAYY! So we continue our journey untuk balik ke rumah masing-masing.

Back to the topic. Zaman kanak-kanak dengan dewasa yang sudah kerja dan punya duit sendiri ini memang lain kan.

Cuba ulang balik kenangan zaman sekolah, kita budak hingusan, tidak berapa nak kemas dan lawa. Pernah aku kawan dengan budak sekolah aku dan die inbox aku kt FB dan cakap, “ko makin lawa dan comel ye sekarang.”

Dan aku macam, *perhh! Buruk sangat ke aku masa zaman sekolah.* Hahah! Siap ada yang ajak kapel. Gile. Just only because seseorang itu lawa or comel or cute its doesnt mean they like you also.

Cuba bayangkan, budak lelaki itu adalah yang selalu kutuk anda comot or whatever then bile kita sudah dewasa, mereka kata kita comel dan sebagainya. And you like *penting ke?* haha! Lagi lagi part yang bila budak perempuan itu menjadi super model or artis or pramugari. Perhhh! You cannot imagine it! Haha!


But how about boys?
Mereka dulu NERD dan seluar tinggi gile. Then bila sudah kerja dan berduit dan kereta, si perempuan yang pernah kutuk dia budak nerd dan ape2lah will shocked tengok yang budak lelaki yang dia buli itu sangat HANDSOME dan berduit. Terfikir?

HAHAH! Thats is life! Aku dahulu yang dorang panggil aku comot dan kanak-kanak ribena sekrang asyik cakap aku comel dan nampak mature. Tapi my bestfriend masa zaman sekolah tetap akan cakap, “ko masih comel macam dulu dan tak berubah.”

Point is, bukan nak puji diri. Just terfikir. Bayangkan lah. Lawak kan? Hahahah! So sila cakap kat budak-budak zaman sekarang, jangan dok mengejek kawan-kawan mereka yang nerd sudah. Eh jap! Tapi budak-budak zaman sekarang bukan macam dulu kan? Sekarang sudah pandai lawa. Kalah aku. Aku tak reti mekup. Tp adik aku yang form 4 pandai mekup dari aku. WALAUWEHH! Hahah! So rugilah dorang tak ada zaman cam kita kan?? Hiiihi~


..: Sindarella :..

Wednesday, November 14, 2012

... kesan negatif tidur siang berlebihan ...

1. Masalah Metabolisma
Tidur siang berlebihan menyebabkan tubuh badan tidak berfungsi berdasarkan jadual semulajadinya. Anda akan merasa selalu lapar dan meningkatkan kadar metabolisma badan. Berat badan juga meningkat.


2. Lesu
Tidur berlebihan menyebabkan badan kurang cergas dan minda kurang cerdas. Hal ini menyebabkan badan terasa letih dan lesu. Selain itu, sistem tubuh badan kita juga lambat untuk memulakan operasi secara normal pada waktu siang.


3. Kehilangan Masa Produktif

Waktu awal pagi adalah masa otak kita dalam keadaan segar dan merupakan masa yang sesuai untuk memulakan sesuatu kerja. Apabila kehilangan masa berharga, kita terpaksa menyelesaikan sesuatu tugas sehingga lewat malam dalam keadaan terburu-buru.


4. Disorentasi

Tidur berlebihan menyebabkan otak kita sukar untuk fokus dalam masa yang lama. Metabolisma dalam otak juga sentiasa dalam kadar yg tinggi seterusnya menyebabkan seseorang mudah merasa lapar. Walaubagaimanapun, masalah ini dapat dikurangkan jika kita selalu bersukan.


5. Pening Kepala

Cairan serebrospinal bergerak kearah otak semasa kita tidur. Hal ini menyebabkan sakit kepala yg teruk dan menyebabkan masalah penglihatan sehingga buta.


Tuesday, November 6, 2012

... hantaran tinggi atau rendah ...

Main wassap dengan ex-classmate aku.

Then someone post pasal hantaran dan mas kahwin.

Mas kahwin adalah milik perempuan itu kan. Hantaran adalah untuk majlis kahwin itu nanti.

Zaman dulu lagi sudah demand tinggi-tinggi nilai wang hantaran dan mas kahwin. Tapi tak pernah nak habis topik ni. Aku rasa sampai aku tua pun kes ini tak pernah habis kan.

Kerana wang hantaran parents c perempuan bagi terlalu tinggi dan c lelaki pula tidak cukup duit maka susah mereka nak berkahwin. Maka kerana itu c perempuan sanggup gadai harga diri kepada c lelaki dan mengandung. Bila kantoi, kena pulak denda dengan Jabatan Agama Islam rm7k. but still ada mas kawin tapi tiada majlis. Tapi ada ibu bapa sanggup tanggung majlis anak kerna malu nanti orang mengata yang anak dia mengandung luar nikah.  Salah siapa? Ibu bapa letak hantaran tinggi-tinggi atau anak iu

Kenapa ibu bapa letak hantaran tinggi-tinggi?
Ada ibu bapa kata sebab anak dia degil, susah nak jaga. Tak dengar cakap orang tua. Tup-tup bila ada kekasih dan nak kawin. Dengar pulak cakap kekasih daripada ibu bapa.
Ada pulak, sebab untuk majlis. Nak jemput 1 kampung la. Saudara mara la. Itu ini.

Tahu kan dalam islam, hantaran yang paling mahal adalah hantaran yang paling rendah nilai maharnya.

Aku tak berminat topik ni kalo kawan-kawan lelaki aku masukkan. Dengan kawan-kawan kemain gah cakap hantaran mahal. Tapi bila sendiri kawin, hantaran kt awek sendiri mahal. Konon kata “nanti tak standard la awek aku hantaran murah-murah.”

For me, benda ini depends pada diri sendiri. Tepuk dada, tanya iman. Simple. Dan aku tengok zaman sekarang jodoh bukan macam zaman dulu. Miskin kawin dengan kaya. Sekarang aku tengok ramai cari yang setaraf. Tapi itu semua kerja Allah Taala. Aku Cuma memerhati keliling aku sahaja.

Mas kawin dan wang hantaran aku? Haha! Rahsia. Yang pasti aku tidak perlukan barang hantaran. Cukuplah 3 balas 5 dulang. Tak ada beg2. Tak kuasa aku nak bawak benda itu. Aku nak telekung warna purple. Hihi~ cukuplah barang hantaran itu.

Paling kecoh lelaki minta murah. Perempuan sebab fikir harga diri mahal, so minta mahal. Tapi ada perempuan minta hantaran rendah. Tak semua perempuan jahat.

Ada lelaki suka aje post pasal hantaran kena murah, wajib murah. Padahal awek pon xde. Post tuh patut bagi kat awek sendiri aje.

tapi kekadang mula-mula perkenalan perempuan memang suka demand. Tapi bila sudah lama berkawan depa pasti taklah sekejam itu nak hantaran tinggi-tinggi. Kekadang nak uji mampu or tak.

Ada perempuan buat cam itu dan bila c lelaki buktikan yang dorg mampu, c perempuan itu cakap taknak jumlah itu, nak half aje. So ada duit lebeh itu boleh beli rumah ke, utk honeymoon ke. So duit pas kawin. So pas majlis tak adalah sengkek sangat kan.

Tapi itu semua tepuk dada tanya hati dan iman. Akal ada pakai.

Yang penting, pas kawin mampu ke? Itu saja.


..: Usagi Kechik :..

Monday, November 5, 2012

... Ahad dan Isnin cuti ...

Memandangkan Wifi kat rumah tak ada wifi. So agak membuhsankan. Haihh~ sabar ajelah.

 

Dah la barang aku beli belum lagi sampai. Buhsan betul!

 

Hari ini hari Isnin dan membuhsankan dan mengantok gilee! Hari isnin memang Monday Blues. Mengantok aje nak keje. Haihhh!

 

Aku jumpe college aku kat department Acc. Akk tuh cakap “cer ko mintak kt Manager HR suh die wat cuti hari ahad dan isnin. Selasa start keje. Haha!”

 

Macam syook kan keje hari selasa?? Start kerja selasa sampai sabtu. WAHHHH! Syook nye! Manyak besh kot.. hiihi~ aku tak tau kenapa tiap isnin muka ngantok n muka buhsan masuk opis. Haiyakkk~

 

Buhsan ni. Tahan mengantok dan ak buat belog. Xpela. Harap tak kena tangkap dengan bos sudah. Hiihhihi~

 

 

..: Usagi Kechik :..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- This email and any files transmitted with it are confidential and intended solely for the use of the individual or entity to whom they are addressed. If you receive this email in error, please delete the same and notify the sender. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wednesday, October 31, 2012

... WORDLESS WEDNESDAY: Holloween? ...

Pasan tak google sudah tukar gambar?
Hari ini kt luar negara sambut “Holloween”.

dan di television kartun confirm banyak kartun hantu.

Dulu sewaktu aku kanak-kanak, aku suka menonton kartun seperti ini. Macam Jack Skeleton dalam NBC dan Corps Bride.
Mereka yang pernah jadi budak “emo” and emo-kid tahulah kisah kartun ini.

Percaya jangan. Tengok boleh.
..: Usagi Kechik :..

Tuesday, October 30, 2012

... All about fingernails ...

As far back as 3,000 BC Chinese physicians studied their patients fingernails for telltale signs of illness.
Thousands of years later, American country doctors, tending to their patients in small towns and farm villages, routinely checked patients' eyes, the surface of the tongue, and the appearance of the fingernails.
Some knowledgeable practitioners still check these things, although most that do are doctors that practice holistic medicine.
Why did the ancients and the old-time country doctors take such an interest in their patients' fingernails?
Because the nails often signal the presence of serious internal diseases, many that could become life threatening if overlooked or left untreated.
.
Have you checked your nails lately?
It may seem like an a strange question, but actually it's not. The condition, strength, and color of your nails are good indicators of what's going on inside you that you can't see.
Holistic physicians analyze the nails and you can too, if you know what to look for when you check them. It's a good idea to check your nails periodically (at least several times a year) to get an early warning about anything that may be dangerous cropping up inside you.

Healthy nails
Healthy nails indicate a body that's likely to be healthy too. If your nails are thin, discolored, easily broken, have thick ridges, or the skin around the nails is discolored ot unnatural, further investigation is merited.
No matter the race, normal nails should be pinkish and have a lighter pinkish-white area near their base. Nails that don't appear like that are indicators that something is out of whack internally and a trip to the doctor may be in order.

The five most dangerous signs
Nails that exhibit one or more of these properties are warning signs. If your nails have any of these telltale qualities it may be a good idea to see a doctor for a check-up as soon as you can.

Clubbed nails are a very dangerous condition that warns of severe lung, bowel, or liver disease. If you notice your nails have skin that appears to have swollen, or the nails themselves have puffed out around your fingers seek medical help immediately.

Splitting nails appear to be flaking away and the condition is chronic. Although the nails are warning of a malady, it's not something that normally leads to death. Left untreated, however, illnesses signaled by splitting nails can become chronic, even severe. In most cases split nails result from ongoing malnutrition caused by poor diets, the beginning stages of psoriasis, or a significant lack of protein and possibly too little Vitamin C and folic acid in the diet.

Discolored nails are the most common nail discolorations all indicate moderate to sever illness. Many who suffer from hepatitis are unaware they carry the disease. Monitoring the nails provides a clue: if the nails are a milky white color it may be a sign of a liver disease, such as hepatitus. Other colors are clues to other ailments: nails with dark stripes near the base are a sign of congestive heart failure; red streaks mean a possible infection of the heart valve; lack of sufficient oxygenated blood makes nails appear blue, while green nails signal a likely bacteriological infection.
If your nails appear similar to the photo see a doctor
'Spoon' nails are another major warning sign of something going seriously wrong internally. Spoon nails are concave and curved upward, sometimes curved enough so they actually appear like tiny spoons. The condition is created by a number of possible illnesses such as advancing heart disease, anemia, thyroid disorders (commonly hypothyroidism), or a malfunctioning liver that soaks up too much free iron from the blood (a malady known as hemachromatosis).
Thickening nails are nails that appear abnormally thick. Eventually the nails begin appearing clawlike. A number of diseases are indicated by thick nails including lung diseases, fungal infections, the early stages of circulatory problems, and thyroid disease.
A thumbnail exhibiting prominent ridges
Other lesser conditions such as brittle nails (bacteria, thyroid, hormonal imbalances), pitted nails (insufficient zinc in the diet or psoriasis), and ridges (inflammatory arthritis or iron deficiency) should also be watched for all are early health warnings.
The body also signals problems in many other ways, that's why the ancient physicians and today's holistic medicine practitioners often check the eyes, tongue, and inner ears, some even take hair samples.
Yet, in the end, it's you the patient who's most responsible for your good health and maintaining it. Periodically checking your nails for early warnings of encroaching illnesses is another way to take charge of your body.

Monday, October 29, 2012

... Satukan Minda dan Hati ...

Maksudnya apa?

FOCUS.

Tumpukan sesuatu yang kita inginkan semoga kita dapat capai ia suatu hari nanti.

Minda dan hati manusia adalah berbeza jika kita tidak cuba satukan ia.

pernah tak alami yang anda inginkan sesuatu di hati tapi ia di luar batasan akal anda dan akhirnya ia tidak menjadi.

well.

its mean you out of your focus.

Set in mind. Siapkan kerja satu persatu. Jangan jadi manusia yang tamak haloba. Utamakan yang penting sahaja. And you will have your focus.

Mula-mula capaikan perkara yang agak suar untuk anda capai.

Use this chance wisely.

Remember. Focus with your brain and your heart.

Sunday, October 28, 2012

... Cinta sebelah tangan ...

Assalamualaikum...

Good night.


Pernah alami perasaan ini?
Pada si gadis comel atau jejaka kacak.
Pasti semua orang pernah merasa perasaan ini.

Apa yang menghalang kita untuk mengakui cinta kita? 
Jika ornag itu tiada kekasih atau masih single. 
Apa yang dinantikan. 
Grab the chance!
Only if you brave enough.

It is hard to admit something that's in your heart.

You stalk him/her.
You asked your friend about him/her.
You always dream about it.

The point is, you cannot let the feeling go.
Just let the feeling go away by itself.
It will be take a long time.
But we have to patient. 

Love someone that you don't know whether he/she likes you.
It is something that challange. 

I think so.


Saturday, October 20, 2012

... #TrueStory : Malaysian Drivers are Ego ...

Assalamualaikum dan have a good day peeps.

 how is your day? hope its great.

betul tak tajuk entry aku? sure kalian ramai yang setuju pasal ini kan?

susah nak cakap pasal sikap pemandu Malaysia yang berlagak cam die seorang sahaja yang bayar tol dan orang lain tidak. lebeh-lebeh lagi dengan manusia yang kereta besar maka dia pon berlagak gile kaya. dan kereta kecik tapi berlagak cam baawak kereta mahal. cehh!

dan paling tak suka adalah manusia yang PALING MALAS NAK BAGI SIGNAL!

wehh! mahai ka signal hang tuh? kena charge ke tiap kali guna? STUPIDO! lebeh-lebeh lagi kereta besar dan sport car. WTFishCAT!!!! hate it!

ada kawan opis aku pergi nepal dan bangla. tapi depa cakap di bangla mereka bawak kereta tiptop!

di sanakan mostly bawak basikal. so basikal lebeh berkuasa di jalan. so yg ada motokar harus berhati-hati semasa memandu. sangat-sangat tiptop akk opis aku cakap berbanding pemandu Malaysia yang bodoh seombong orang kate kan. *orang kata bukan saya kata*

entah la..kekadang tengah drivers sume seperti manusia yang tiada tamadun. memotong tak kira tempat. penting kan diri sendiri. asyik ingat diri sendiri nak cepat sahaja.

habis orang lain tak nak cepat ke? opkosss laa nak cepat jugak kan?

entah laa..susah nak cakap bnyak pasal drivers ni. sebab tuh laa Malaysia are rich with TRAFFIC LIGHT! hahahha! nescaya ramai orang luar negara cakap cm tuh.

negara yang kaya dengan traffic light. eeee! tah pape ajelah kan. eeee! sabar ajelah. elok-elok round about tapi ditukarkan ke traffice light!

wehh! lain kali kalo rse lambat kuar laa sebelum subuh! tahu!!! itu pon nk di ajar. huh!!!

 

Friday, October 19, 2012

... snow.walk ...

assalamualaikum!

14hb october aku ada pergi snow walk. wahhh! best nye!

with sape? sape lg kalo bukan ZJ. my lover! hahaha!

raya haji next week! and i tot nak jumpe parents die sebab aku sudah tiada kampung yang jauh kan. so ini lah masanya untuk aku bersedia.

tapi dia bizi. so sudah tiada mood. so tak payahlah aku tergedik-gedik mahu jumpa parents dia kalo orang sudah tak sudi mahu bawa kan?

buat apa aku mahu meminta-minta. sepatutnya dia sendiri boleh fikir waktu apa dan bila mahu bawa aku jumpa parents dia. ini tidak. aku meminta. huh!

tak pernah aku jumpa lelaki seperti ini. biasanya aku bercinta depa semua ajak aku jumpa parents dia. hinggakan aku tidak mahu sebab takut. haha!

dan inilah padahnya. so buat tak tahu sudah. tak perlu nak terhegeh-hegeh untuk jumpa parents dia jika tuan badan sendiri tidak mahu mengajak.

dan ya. hati aku sudah pudar untuk kahwin. better setelkan hal sendiri dahulu lagi bagusssss!


Friday, October 5, 2012

... sejarah islam disebalik 7 hari ...


Setiap hari pasti kita akan melalui semua keadaan, tidak kiralah kita suka atau tidak kerana kita akan tetap juga melaluinya dengan rasa rela atau tidak. Seperti yang semua tahu, ramai orang di luar sana yang tidak suka pada hari Isnin. Kenapa ?, persoalan itu seharusnya korang yang jawab sebab saya sendiri pun tak tahu kenapa mereka nie tak suka sangat pada hari tu. Mungkin ini salah satu jawapan yang boleh merungkai persoalan itu, kerana mereka bosan dan agak susah nak bangun awal pagi untuk bersiap-siap pergi ke sekolah atau kerja. Nak tahu sebabnya, sebab pada hari sebelumnya mereka dah rehat dan lambat nak bangun sebab itu kot... Hahahaha.. Sebenarnya bukan itu yang saya nak bagi tahu dekat korang semua.

Seminggu itu ada tujuh hari kesemuanya dan dalam tujuh hari itu terdapat hari Isnin, Selasa, Rabu, Khamis, Jumaat, Sabtu dan Ahad. Hebatnya Allah menjadikan semua hari-hari penuh bermakna. Nak tahu apa peristiwa-peristiwa yang terjadi pada hari-hari tersebut ? Jom kita review sama-sama...

Hari Isnin
Peristiwa-peristiwa yang terjadi pada hari ini ialah...
1. Naiknya Nabi Idris a.s ke langit..
2. Nabi Musa a.s berangkat ke bukit Thursina..
3. Rasulullah s.a.w dilahirkan..
4. Malaikat Jibril turun kepada Rasulullah s.a.w buat kali pertama.
5. Amal perbuatan umat Nabi Muhamad dilapurkan pada hari Isnin.
6. Hari wafatnya Junjungan mulia Nabi Muhamad s.a.w
7. Bukti keEsaan Allah diturunkan..."Qul huwallahu ahad"

Hari Selasa
1. Wafatnya Jurjis..
2. Nabi Yahya a.s wafat pada hari ini..
3. Nabi zakaria wafat pada hari ini juga..
4. Tukang sihir Firaun tewas dengan mukjizat Nabi Musa...
5. Asiah iaitu isteri kepada Firaun wafat pada hari ni..
6. Habil terbunuh hari selasa..

Hari Rabu
1. Allah menenggelamkan Qarun bersama keluarga dan harta kekayaanya ke dalam perut bumi..
2. Allah menghancurkan Firaun beserta semua pengikut2nya (kat laut itu)..
3. Allah menghancurkan raja Namruz bin Kan'an dengan memasukkan serangga ke dalam telinganya..
4. Allah menghancurkan kaum Nabi Saleh a.s..
5. Allah menghancurkan kaum Nabi Hud a.s dengan hembusan angin yang kuat..

Hari Khamis
1. Nabi Ibrahim bertemu dengan Raja mesir..
2. Saudara-saudara Nabi Yusof berjumpa dengan Nabi Yusof setelah mereka membuang dan mengasingkannya.. (masa ini, Yusof jadi raja mesir yang terkenal)..
3. Bunyamin iaitu saudara kecil Nabi Yusof datang ke mesir dan berjumpa dengan nabi Yusof..
4. Nabi Yaakub datang ke negeri Mesir juga...untuk bertemu anakandanya yang dirindui..
5. Nabi Musa a.s memasuki mesir pada hari khamis untuk mengajak firaun menyembah kepada Allah..
6. Rasululllah s.a.w memasuki kota mekah selepas perjanjian hudaibiyah...

Hari Jumaat
1. Pernikahan antara Adam dan hawa..
2. Pernikahan antara Yusof dan Zulaikha..
3. Pernikahan antara Nabi Musa a.s dan Shafura binti Nabi Syuaib a.s..
4. Pernikahan antara Rasulullah s.a.w dengan Khadijah Khuwailid..
5. Pernikahan antara Nabi Sulaiman a.s dengan Ratu Balqis dari negeri Sabar'..
6. Pernikahan antara Rasulullah s.a.w dengan Siti Aisyah binti Abu Bakar..
7. Pernikahan antara Ali bin Abi Talib r.a dengan Fatimah Az-Zahra..

Hari Sabtu
Hari ni pernah disebut oleh Rasulullah sebagai hari tipu daya...sebab..
1.Kaum Nabi Nuh membangkang kepada Nabinya..
2.Kaum Nabi Saleh mencabar nabinya dengan menyembelih unta yang diamanahkan kepada mereka..
3. Saudara-saudara Nabi Yusof mengkhianati Nabi Yusof dengan mencampakkannya ke dalam perigi di padang pasir..
4. Raja Firaun mencabar Nabi Musa..
5. Orang-orang yahudi mengkhianati dan menejar Nabi Isa a.s untuk membunuhnya. Lalu, Allah mengangkat Nabi Isa ke langit..
6. Orang-orang Quraisy menipu dan mencabar Nabi Muhamad di Darun Nadwah..
7. Kaum yahudi melanggar perintah Allah dengan menangkap ikan walaupun hari itu di larang mereka berbuat demikian..

Hari Ahad
1. Allah menjadikan neraka..
2. Allah mencipta bumi yang tujuh lapis..
3. Allah mencipta langit yang tujuh lapis..
4. Allah menjadikan 7 anggota adam..
5. Allah menjadikan bilangan hari yang tujuh..
6. Allah menjadikan bintang-bintang yang beredar..
7. Allah menjadikan lautan yang tujuh..
Sebagai umat Islam yang taat kepada-Nya kita seharusnya rasa bersyukur sebab Allah menjadi seminggu itu ada tujuh hari kesemuanya. Peristiwa-peristiwa yang berlaku di atas boleh menjadi ikhtibar kepada kita betapa Allah itu Maha Berkuasa terhadap setiap makhluk-Nya. Wassalam.....



Thursday, October 4, 2012

... Saya taknak kita jadi seperti "Somebody I used to know" ...

Awak. 
Kita kawan kan?
Awak tahu kita kawan. Bukan sahaja kawan biasa malah seorang sahabat pada saya.

Awak.
Kenapa awak bersedih?
Saya tahu awak bersedih kerana cinta awak tak kesampaian.
Saya tahu hati awak sudah dicincang dan dilumat oleh seorang lelaki.

Awak.
Saya tahu itu. Tapi awak membiarkan ia menguasai diri awak dan hati awak.

Awak.
Tolonglah jangan buta mata hati. Tolonglah awak.
Saya tahu awak sakit dan maafkan saya kerna tak mampu mengerti sebuah kesakitan kekecewaan itu.

Awak.
Saya minta maaf.

Awak.
Tolonglah jadi sahabat saya yang ceria semula.

Awak.
Awak mampu sebenarnya. Cuma awak takutkan sesuatu yang awak sendiri tak boleh nak terangkan.
Saya taknak faham semua itu.
Tapi saya harap awak akan jadi seorang yang ceria semula.

Awak.
Senyumlah.

..: Usagi Kechik :..

... 3 penawar hati yang gelisah ...




Suatu ketika seorang sahabat karib Rasulullah iaitu Ibnu Mas'ud didatangi seorang lelaki yang kelihatan dirundung duka nestapa . Lelaki ini berkata kepada Ibnu Mas'ud ,

" Saudara , berikanlah kepada ku satu nasihat yang dapat aku jadikan penawar untuk jiwa ku yang gelisah ini . Akhir - akhir ini jiwaku tidak begitu tenteram , jiwa ku sentiasa gelisah , fikiran ku juga selalu kusut , makan ku tidak kenyang , tidur ku tidak lena . "

Mendengar itu , Ibnu Mas'ud membalas ,

" Sekiranya itulah penyakit yang menimpamu , hendaklah kamu bawa hatimu mengunjungi tiga tempat ini :

PERTAMA , tempat orang membaca Al - Quran ;
sama ada kamu membacanya atau kamu sekadar memndengar orang lain membaca ayat suci .

KEDUA , majlis ilmu ;
yang dapat mengingatkan kamu kepada Allah .

KETIGA , carilah tempat dan waktu yang sesuai supaya kamu dapat beribadat kepada Allah dengan khusyuk dan tulus ikhlas . "

Demikian penawar hati gelisah ; kadangkala kita tidak tahu punca yang membawa hati resah . Tetapi sebenarnya itu kerana hati kita tidak diisi dengan sebaik - baiknya . Hati yang kosong , maka mudahlah syaitan masuk menyelinap .

Firman Allah ,
" Jika engkau dihasut oleh syaitan , maka mintalah pertolongan daripada Allah . Sesungguhnya Allah Maha Mendengar Lagi Maha Mengetahui . "
( Surah al - A'raf : 200 )



Tuesday, October 2, 2012

... Nenek sudah tiada (Part 2) ...

sambungan entry sebelum ini. Link sini!

tidur jam 3 pagi dan terjaga jam 6.30 pagi.

solat subuh dan bersiap dan jam 7pagi bertolak mencari kedai makan. sarapan pun tiada mood. lebih-lebih lagi mama.  Mama betul-betul tiada selera makan. entah apalah yang difikirkan mama itu. andailah aku leh baca. hurmm...

jam 7.30 bertolak dan sampai almost jam 8.30 pagi. jenazah nenek belum dimandikan maka sempatlah aku melihat arwah nenek lagi.

ramai yang datang ziarah. kalau bahasa jawa dipanggil, "Layat".

kawan-kawan adik aku dan kekasih adik aku juga datang ziarah.

siap mandikan, kapankan dan sembahyang kan. maka arwah dibawa dalam van jenazah ke tanah perkuburan. kalau tak silap waktu itu 12 tengahari. Matahari agak membahang tapi masing-masing mata tetap merah. lagi-lagi mak usu aku yang lebeh 10 tahun menjaga arwah. air mata die tak kering-kering. basah sahaja.

lubung kubur sudah pun digali. tinggal nak angkat jenazah aje. setelah jenazah di masukkan maka saudara aku ramai yang menimbuskan jenazah menutup lubang kubur. semua lelaki. pakwe adik aku pun ada tolong timbus lubang kubur itu.

saat itu aku terdetik, aku teringin jugak menimbus kubur arwah nenek aku. tapi aku perempuan, pasti mereka ingat aku main-main. sedangkan aku teringin juga mahu membantu mereka. teringin. saat ini aku teringin menjadi lelaki.

jika jadi lelaki boleh jadi iman semasa sembahyangkan untuk kedua orang tuaku satu hari nanti. ahh! angan tak sudah. merapu sudah aku.

jam 1 petang. Alhamdulillah selesai semuanya. kami singgah kubur atok. atuk sudah lama 'dijemput', tahun 2001.

dan habis ziarah kami pulang ke rumah arwah.

tahu taka perasaan bila masuk ke rumah arwah nenek.  terasa kosong. terasa seperti sudah tiada apa dalam rumah itu. terasa seperti kehilangan.

macam sudah tiada motif besar untuk aku balik ke kampung nanti. sudah tiada apa. semuanya kekosongan.

kosong.

malam ada tahlil. tapi tahlil saudara-saudara saja. sebab makcik-makcik dan pakcik-pakcik semua minta orang surau buat tahlil juga.

jam 1030malam kami balik.  abah sudah kepenatan kerna tak cukup tido. aku, adik dan mama juga begitu. sepanjang perjalanan balik, masing-masing melayan perasaan sendiri. diam. membisu saja kami.

sesampai dirumah, kami basuh muka dan terus masuk rumah, beg pakaian ditinggalkan saja dalam kereta. masing-masing amat penat. tak larat.

sampai rumah jam 1130 malam. balik basuh muka, mandi solat isyak dan terus tido. tapi seperti biasa sebelum tido pasti aku over thinking. entah apa yang aku fikirkan aku tak tahu.

48jam. jumaat dan sabtu. tido 4jam saja. kamis malam jumaat aku tido jam 1 pagi. jumaat kerja. then jumaat malam sabtu tido jam 3 pg. memang ternyata 4jam saja. sakit kepala bila di oagi ahad.

apapun Alhamdulillah semuanya selamat. Rindu Arwah nenek. aku percaya mama pon rindukan arwah nenek.

sudah. tidak mahu menangis lagi. cukuplah.

THE END.

Monday, October 1, 2012

... Nenek sudah tiada (part 1)...

Last Friday 28 september 2012. Nenek sudah menghembuskan nafas terakhir die. Aku tak sure sama ada sebelum asar atau selepas asar. Tapi yang pasti famili aku dapat tahu nenek sudah tiada pada jam 21.51. masa itu aku melihat jam dan tengah main twitter dengan kawan-kawan aku. Tapi aku dengar hp abah berbunyi dengan nyaring dan agak lama kerna mereka di dapur lambat angkat.

Dan 5 minit selepas itu, akak aku buka pintu bilik aku dengan wajah menangis dan berkata, “nana, nenek dah tak ada.”

Dan aku terus, “WHAT! Innalillah. Bile”. Akak aku cakap baru. Tapi bila abah confirm kat sana, rupanya sudah 4 jam nenek menghembuskan nafas terakhir dia.

1st aku terfikir mama. Kecian mama. Sampai hati mereka buat mama macam ini. Aku tidak faham kenapa mereka sungguh bencikan mama.

Then aku terfikir adik aku di politeknik behrang. She should know about this so I text her. Dia kol rumah tapi tiada orang angkat. Aku hanya sunggul di atas katil. Buntu. Terdiam.

Nenek itulah satu-satunya nenek yang anggap aku cucu die. Nenek lagi satu itu pilih kasih. So tidak berapa rapat. Tapi nenek ini sungguh baik. Aku suka. Aku sayang nenek ini lebih.

Kami adik beradik membisu. Then my sis di behrang kol abah dan akk no 1 aku mara kerna gtau adik aku itu. Aku tak paham kenapa nak mara aku pasal gtau adik aku kes ini.

Then suddenly adik bongsu aku masuk bilik dan cakap, “kita g behrang amik Mimi”. Dengan pantas aku bersiap ala kadar. Dan mama cakap pastuh singgah rumah arwah nenek.

Nenek.

Kul 10lebih malam kami bertolak ke behrang. Then jam 12 kami sampai behrang dan terus ke sungai buloh. Then kami sampai sg buloh almost jam 1pagi.

Aku buntu. Hanya mampu melihat nenek. Makcik-makcik aku semuanya membaca Al-Quran dan Yassin. Mama juga join mereka.

Aku hanya merenung tengok nenek. Tengok sahaja sekujur tubuh yang kaku itu. Aku amati dan teliti. Tiba-tiba aku tengok nenek seperti masih bernafas. Almost nak menjerit dan cakap kt mereka yang nenek masih hidup. Tapi cepat-cepat aku mengucap. Aku kena terima hakikat yang Allah lebih menyayangi nenek.

Bila aku termenung lagi. Aku nampak seperti nenek bernafas. Lagi sekali. Maka aku buat keputusan untuk tunduk sahaja. Tak mampu merenung tubuh kaku itu lama-lama. Makin aku memandang, makin laju air mata aku mengalir.

Depan mama tiada air mata yang mengalir. Tapi wajah mama amat-amat merah. Menangis.

Jam kul 2pagi dan kami bertolak balik. Sampai rumah jam 3pg. dan aku basuh muka dan terus tidur.
Sebenarnya tak boleh tido tapi aku paksakan diri aku juga. Dan akhirnya terlena tanpa sedar.


..: Usagi Kechik :..

... Sahabat Sekolah ...

Di opis yg bizi ini aku tetap juga mengambil kesempatan nak menaip sebuah kisah ini.

Aku rindukan kawan sekolah aku. Ana, Nisa dan Wawa. Sudah lama berkawan dengan mereka. Rindukan mereka yang memahami sikap aku yg kebudak-budakan tapi matang.

Dorang cakap aku ni penceria dan perfection. Kira kalo mahu buat event pasti aku yang kena anjurkan event itu. Oh! Sanga t berat tugas itu tapi aku bahagia kerna ia menjadikan. Sebab itulah kawan aku suka aku yang anjurkan event. Sebab aku pasti mahu ia menjadi walaupun sorang ahli tiada.

So jangan sentap sudah.

Aku pernah termenung depan mereka dan diam depan mereka. Bila aku berbuat demikian, dorang akan tegur dan cakap, “ko kenapa? Ko jangan pendam sangat. Bahaya.”
So aku senyum. Dorang tahu kisah cinta aku. Dgn ex aku, buddy dan ZJ. Dorang tahu kisah cinta 3 segi aku. Dorang tahu aku susah nak pilih suami. Kerna semuanya baik sangat-sangat.

Ada yang suruh amik ZJ as husben. Ada yang suruh amik buddy sbg husben. Ada yang suruh wat solat isthikarah.

Sudah lama tak melepak minum until midnight. Sudah lama tak pergi mandi manda bersama. Sudah lama tak main bowling bersama.

Rindukan dorang yang memahami sikap aku dan perasaan aku. Rindukan dorang yang sentiasa gila-gila walaupun ada bf. Haha!

Tapi masa mencemburui kami. Masa dengki dengan kami. Dorang sibuk mencari rezeki. Dorang sibuk mengejar dunia kerana mahu kawin.

Dan aku pasrah dengan semuanya. Apa boleh buat. Jodoh mereka sudah sampai. Maka aku doakan yang terbaik untuk mereka.

Miss u guys! Miss u guys a lot! Nanti aku plan cara untuk kita hang out! Harap kalian ada masa!


..:Usagi Kechik :..

Tuesday, September 25, 2012

... i like Nini but his friend like me too ...

Assalamualaikum...

andai jodoh tak kemana kan?

aku tak tahu kenapa Nini tuh kalo dengan aku dingin aje. ish!! ikutkan hati nak aje aku sepak-sepak kepala die ni.

Nini ada kawan. dan kawan die terlebih dahulu cakap kt Nini yg kawan die ni suke aku.

terus dan terus Nini menjauhkan diri. Dan taknak kawan dengan aku dah.

aku tak tahu pun kawan die suka aku. sebab aku tak suka pun kawan die tuh.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

inilah yg dinamakan cinta 3 segi? eh! aku masih tak tahu perasaan Nini terhadap aku.

abaikanlah.

jom tgk bola!!!


Monday, September 24, 2012

... can i hate Nini ...

he just dont know that i like him. but i hate him also.

i just hate him.

tarik balik semua perasaan aku terhadap dia. and done! if my feeling is simple like that, sudah pastinya aku tak perlu meronta atau meroyankan tentang kes ini.

just hate him so much.

love can be hate if he so mean. sometimes he treat me well but sometimes he dont.

just hate him.

can i just hate him without no reason. because i like him because of his eyes. just his eyes. one reason. so now i dont have any reason to hate him.

just hate him.

i want to hate him until im tired to hate him! i just want to hate him!

Usagi Sailor Moon - Link Select

❦❦❦❦❦❦❦❦❦❦

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...