... Share: kenapa roti canai sedap? sebab ...

Assalamualaikum.

Aku just nak share saja. sila lah share andai mahu. (Malaysia-Ria )

In The Name of Allah Most Gracious Most Merciful
Had your breakfast yet? I did. Mushroom soup and bread.Alhamdulillah Thank You Allah
Korang selalu makan roti canai tak time breakfast? Sedap kan?

Nak tau kenapa sedap?Heheh.Ni lah rahsianya…

Pernah tengok tak proses pembuatan roti canai?
Mula-mula ambik tepung,campur dengan air telur garam dan lain-lain.Then,
Diuli
Dipukul
Ditumbuk
Dicarik
Ditepek
Dihempas
Dilempar
dan
Dibakar kat atas kuali yang panas.
Dengan semua proses di atas, roti canai tu sedaplah. Cuba bayang kalau tepung semata-mata.Sedap ke?Euww.
Faham tak?
Itulah dia apa yang perlu demi menjadi seorang insan yang sedap.Eh silap,hebat
Hidup ini penuh ujian. Mana ada orang yang hidup,senang sahaja belaka. Mesti ada kesusahan, mesti kene ada usaha. Allah akan menguji hambaNya kerana Dia sayang akan hambaNya. Cuba kalau kita hidup rilek je, sume dapat,agak-agak kita akan jadi orang yang bersyukur ke? Hell no. Tapi dengan ujian, kita akan berusaha overcome die, then kita akan bermuhasabah, then barulah kita jadi manusia berkualiti.
Apa kaitan dengan roti canai? Yelah, roti canai dah kene ujian yang hebat barulah dia jadi sedap macam tu. Jadi kita ni bila dapat ujian,Alhamdulillah.InsyaAllah kalau kita redha, kita hadapi ujian tu, kita pun akan jadi manusia yang hebat. Contoh lagi, pokok. Pokok yang dibaja dengan baja organik (najis) akan tumbuh dengan subur. Kalau baja dengan gula,madu,chocolate, pokok tu layu. Nah tengok, selepas dilempar dengan najis yang kotor dan busuk (figure speech) barulah pokok tu naik dengan suburnya.
Kesimpulannya
Bila dapat ujian,jangan mencaci menyumpah mencarut.Sebaliknya, ucapkan Alhamdulillah sebab:
-Allah bagi kafarah dosa
-Kita terpilih dalam proses pembinaan sahsiah yang lebih baik
-Dapat peluang rebut pahala kalau kita redha

Geddit?

p/s: setiap dugaan ada hikmah. bukan senang nk menjadi umat yang layak di sisi Dia. tapi tak salahkan usaha dan sentiasa tabah. ini juga ayat untuk aku gak!

Comments

Popular posts from this blog

..Cara-cara naik KTM..

... french rose tea ...

... 25 ciri-ciri seorang perempuan itu menjadi murahan ...