Thursday, October 28, 2010

... beruntungnye jd ank lelaki ...

assalamualaikum....dan selamat sejahtera...harap uoll siht je..same cm aku..hihihi...

tajuk en3 nih x la gempak sgt..ekceli aku nih kekadang xtau nk wat tajuk ape..tajuk aku mgkin x segempak la cm blogger yg tegar..tp isi kne ada..hahaha!kekadang isi pon mengarut...hahha..

owh..berbalik pada en3...knp ank lelaki beruntung??? pasti si lelaki tnye,"ape yang untung?"..dan perempuan ada yg sokong tajuk itu tp dorg pelik,"sbb ape untung??"

nak tahu ape nye untung lelaki??
-tapi sblm tuh aku nk ckp..sume dlm en3 nih hnye la pndgn aku dan pemerhatian aku la..hope korg x slh phm..kalo aku ada silap dlm en3 nih..maapkn la aku dan tego la aku dgn cara baik...

back to en3..(maap ek melalut jee..hhahhaha)

dalam islam kn ada terangkan yg ank lelaki perlu jaga ibu bapa mereka xkesah la da kawen atau belum...so meaning ble da kawen bermakne dorg kena bwk si isteri untuk membantu menjaga mak beliau...

tapi...
itu xbermakna ank perempuan kena lepas tgn pada mak sendri..pasti la kne jge jua andai die adalah ank perempuan...tp itu sume kene ada keizinan suami jika die da kwen kn..kalo blm so kne la jge mak kandung sendiri...

nk tahu ape beza???

aku seorang ank perempuan, seorang kakak dan seorang adik...adik beradik aku semua perempuan (tlg jgn pikir yg parents aku untung ada ank perempuan..sila bc lg..)...adk beradik aku ada 7 org..sume perempuan dan aku ank yang ke-5..akak2 aku sume da kwen..tggl la aku dan adek2 aku..

aku ingt lg bila g beraya mase aku kecil lg..makcik2 n pakcik2 n kwn2 mama n abah yg da lme x jmpe mereka tnye parents aku ank da bpe..mama n abah jwp,"7 dah..sume perempuan.."..org tuh jwp,"owhh..untung la..ada kemas rmh,ada membasuh,menjemur.."..hihi~aku nk tergelak ble dorg sangke cmtuh..kami memg sume perempuan tp kekdg cm jantan ckit...huhu..kaki gado sesame adk beradik dan kmi tidak sekepala...mungkin ini kerana kami masih muda..dan masing2 masih lg idup di dalam dunia masing2...

tp...
bile da besar...persefahaman mula ada...dan bhagia jua la..tipu la kalo ckp hr2 bhgia kn??pasti la ada pasang surut nye kn..hihihi~

dalam konteks islam kan,ada gtau yg ank lelaki yg jge parents kandung kn..dan ank perempuan kne ikut suami kan...

cube byg kn..aku adk beradik sume perempuan...sume ikut husben..sume pindah dan x stay dgn mama n abh aku..yg tggl kt rmh tuh sape?xde sape kan??only my mom and my dad kn??yess..it will just only their both...

tp jgn la smpai abai mama dan abah sendiri kan??aku just musykil 1 benda...

dlm hati aku..selain Allah dan Nabi kite..pasti ibu bapa kite kn...
org yang pling aku syg di dunia adalah mama aku...dan ke-2 abah...sebab aku anak manja mama...memg dr kecil la...nih sume bersebab...

sebabnya, lepas mama lahirkan aku dihospital..atuk yang meng-azan kan aku..bukan abah...abah keje kot..or g jepun..err??xingt..tp pas mama hbs pntang o belum..yg aku tahu until aku almost sethn..abah kt jepun selama 7bulan..tuh la sbb2 aku kurang ckit ngam dgn abah...but more n more to mama..huhuhu~

back to en3..(kali ke bpe nih??hahaha)

aku jeles dgn ank lelaki..

sometimes kn..aku hope aku anak lelaki mama...coz aku nak jge mama ble mama dah xmampu jge diri lg...aku xde abg...(abg aku sume pergi dahulu..xsempt mereka kenal dunia..xsempat mama aku melihat senyuman mereka)...sbb tuh aku nk jd lelaki nak jage mama...utamakn mama..mama always be nombor 1 smpai la aku mati...
andai aku nk kwen pon..aku nk kwen dgn gadis yang yatim piatu kot..bia die sygkan mama aku je...dgr spt kejam kan??tp tuh la yang aku nak supaya mama aku utama...

tp..tuh jika aku lelaki...

skrg aku seorang gadis,perempuan dan wanita..ape yang aku xdpt nk bg mama aku adalah...penjagaan sepenuhnya...

uolls msti tahukan...perempuan ble da kwen kne ikut suami..suami yg msih ada ibu bapa dan wajib jge ibu bapa suami...ini bermakne wanita yg dah berkahwin kne lebeh utamakn mak mentua dr ibu kandung sendiri...

so!!bermakne mama jatuh yg ke-2 ke??owhh..aku x sggp nk gantikn tempat mama dgn ibu mentua ku...even ibu mentua aku syg aku sgt2 thp gaban la kan..aku still nk mama..tempat aku bermanja..saat aku sengugut die la urut..saat aku skt tengkuk die la urut...dlm ht aku...aku tetap nk mama aku nombor 1!!!

see...betapa untung jd ank lelaki..xpyh ubah kasih syg dlm hati ibu die still no 1...dr perasaan aku kne ubah mama dr no 1 ke no 2..huhu...

tp xbmkne la if mama no 2 aku leh abaikn die..wooo~jgn la cmtuh...kne la adil ckit k..tgk mama wajib la..tp nk jge beliau x kot..kne suh org len jge...kn tgglkn mak mentua..kne jge org tua tuh dahulu...kecuali keizinan suami..huhu~

kesimpulannye...aku jeles dgn lelaki...dorg xpyh sush2 nk ubah kedudukan mak nye di dlm hati...tp aku sbg wanita..kalo da kwen..kne ubah..kasih syg pd mama xkn ubah..tp pemerhatian aku pada mama berubah sedikit...

owhh...i wish perasaan itu atau pemerhatian itu x berubah spt mne die jge aku dgn sempurna mse kecil...andai da kwen pon aku syg mama more than ever..suami jatuh la ckit..mak mentua..yep..aku jge die..syg gak la..tp mgkin aku x mnje spt aku dgn mama...

even aku nih perempuan yg kecil dan comel (*owh perasan*), tp aku sgt2 mnje dgn parents..especially my mama..aku kalo ikut mereka g shopping,aku pegang je tgn mama..dan sometimes..mama tgh2 pilih2 brg kn..aku leh kizz mama tgh2 jln itu..aku peluk mama juz like my fwen..aku lentok2 kepala kt mama cm bdk kecil...pnh sekali aku notty, abah mara aku dan mama tlg cover..owh..cian mama..die lak kne mara...*sowi mama~*

aku terpikir...aku xnk kwen coz aku xsgp berpisah dgn mama...tp aku tahu, 1 hr nnt aku akan tgglkn mama gak sbb nk kwen...da org ajk kwen kn..sape yg xnk..kan2??(*bnyi spt aku gtl..hahhaa~*)tp itu la hakikat...

aku hrp dpt husben yang baik..bg aku jmpe mama tiap mggu..dan stay near my mother house..huhu..nmpk nye kne cr dkt2 jela..aku xsgp jauh2 dgn mama..owh no!!huhu~tp jodoh itu rahsiakan..aku sendiri pon xtau...tah mse aku dlm rahim mntk jodoh dgn sape tah..hihihi~

to ank lelaki kt luar sne, syg la mak korg ek..more than everything...slh ape pon beliau mse lampau..kite xde hak nk hukum..tuh sume kerja Allah..dan kite sbg anak..doa la yg baik2 saja..walaupon korg akn ckp,tanggungjwb ank lelaki berat...tuh aku xkesah..kalo ada keizinan Allah..yg sush pasti jd senang kn??tp kasih syg tuh mne nk ganti???phm2 la ek..
*sori ek curi kt google*

to ank perempuan lak, jge mak mentua xbmkne lupekan mak kndung sndri..jgn la jge mak mentua kaw2 dan ibu kandung terabai..melampau oke..kalo leh...seimbang kn sedikit walaupon bert sebelah sedikit...

p/s: maap ek andai ada yg terasa..dan maap andai ada silap kata atau ayt x betul..leh tego aku..dan ingt!sume ini pemerhatian aku je..ht aku..

nota: xdpt bygkn aku x jmpe mama aku sehari..pasti meraung kot..huhuhu~tah la..kalo x meraung pon..pasti bersebab..hahaha!

=.=" abaikan...lalallalala~

mood: syg mama n abah 4ever!


No comments: