Wednesday, June 2, 2010

..beli kereta semasa masih belajar?..

salam..hye all..knp entry aku sebegitu??actually ada something terbuku dikalbu ku..tak tahu aku nk crite kt sape so aku crite la kat dalam ini blog..sape2 sudi baca,baca la ek..

ok..actually cm nih..aku skrg tgh keje..yes..dis year umur aku 21 thn..korg ingt muda ke 21??tua tau..bak kate membe2 aku yang lain..da ada ank da..ahhaha..tuh kalo kawen pas SPM ada la..tah2 da 2 org..

ok la..aku mulakan kesah ini..aku bln april thn ini..ada apply e-PJJ under UiTM..korg tau x ape itu e-PJJ??

e - adalah untuk Elektronik
P - adalah untuk Pengajian
J - adalah untuk Jarak
J - lagi satu adalah untuk Jauh

so pnjg nye is "ELEKTRONIK PENGAJIAN JARAK JAUH"...dgn kata lain is..keje smbil belajar..yaa..pasti penat..aku da tgk die pnye mcm2 la kn..klas tiap hr AHAD..aku xtau la sebulan brape kali kn..maybe ada la jadual akn diberi..huhuhu~dari jam 8.30 a.m until 6.15 p.m...perhh!!penat kn???hihihi~

aku da selidik sedikit demi sedikit ini PJJ..die ada bantuan kewangan la.. PTPTN, EPF, Baitulmal, Pusat Zakat, MARA dan bank komersial dan financial Institusi (ape tuh?aku pon xtau la)..
bermakna duit gaji aku ada lebih?adakah cukup?yaa..mungkin cukup..mungkin la..aku x start lg la bnda alah nih..hihihi~andai  ada PTPTN mgkin ia amat2 mencukupi..

tentang kereta..kereta adalah kenderaan penting sekali kn? btl x?? aku pasti korg akn setuju dgn aku.. ok skrg opis aku jauh dr rmh aku.. perjalanan makan masa 30-35 minit.. jauh la tuh..kalo opis aku sebelah rmh x payah la aku crite kan? dan jika UiTM tuh pon jiran sebelah opis aku..xpyh la aku fikir nak beli kereta kan.. dan andai nye la opis, UiTM dan rmh nih jiran sebelah..lg la..xpyh ckp..aku pon xnk beli kereta..pasti jln kaki atau naik bas awam yg ada..yaa..pasti jimat duit aku kn? ada duit simpan..boleh aku kawen kn? hahahaha~

masalah nya, opis aku je jauh..kne drive g sne..bus pon mne lalu bhgian jln2 yg tertentu tuh..adehh..nk g UiTM naik bas pon aku x reti..ade ke? ade la kot..tapi bpe lme nk aku g sne? zaman skrg masih selamat kah utk naik bas? aku nak g keje nek bas pon parents aku x bagi..mne ada bas lalu Johan Setia,lalu Bukit Kemuning..ada jln2 yg bas x lalu ok..bas sekolah ada la..

psl ketidakpuasan aku lak..ada org tuh tnye aku smbung blaja x..aku ckp ada..aku apply UPU..korg tau kn UPU ape? xpyh citer la..ok..aku ada apply PJJ UiTM..aku DPT PJJ itu..PJJ is my LASTEST CHOICE ok..last sekali..tp PJJ terlebih dahulu keluar..UPU lak minggu ke-3 kuar..MASALAHnye..20/6/2010 aku kne daftar PJJ tuh..adehh..nk kne wat byrn sebyk sekian-sekian sblm daftar tuh..mne lak aku nak cr duit? nak mntk SUKAM? BN? PAS? hahahha~hope la dpt last minit tuh..

ada 1 soklan yang telah menyentap kn hati aku..

soklan nye : "ko smbung blaja kn?"
aku: "yep..UPU lambat la..PJJ da kuar."
soklan : "PJJ tuh under mne?"
aku: "UiTM..adehh..cmne ek?"
soklan: "knp ko apply PJJ?"
aku: "PJJ nih lastest choice aku la..aku takut x dpt UPU..so kne la PJJ..usia lewat2 mne dpt fulltime study lg.."
soklan: "jd ko nk PJJ la ek?"
aku: "kalo PJJ aku kne gne kete..kne beli kete."
soklan: "ko keje nek ape?"
aku: "nek kereta mak aku..tp brape lme la thn kete lme."
soklan: "ko nk beli kete ape skrg?"
aku:"andai aku mampu la kan..aku nk beli viva..kecik..senang aku nk g mane2.."
soklan: "ala..pas blaja la ko beli kete..leh beli kete MHL2.."
aku: "mslh kalo PJJ kne ada kenderaan..kenderaan penting skrg..xde kete cmne nk g blaja.."
soklan: "ske ht ko la.."

ok tang situh aku da sentap giler2..hbs aku nk g kelas tiap ahd naik ape???g keje naik ape lak??aku tau pas blaja gaji masyuk pastuh leh beli kete mhl2..yaa..mhl2...peugeot ke,toyota ke,suzuki ke..ape2 la kn...hbs skrg cmne??? nak nages gak la..tp sabo je la..

ok aku nk tnye..adekah pas hbs blaja kete skrg tuh masih POPULAR???aku cye la..tiap thn kete br kuar..makin canggih..tah2 thn pas aku hbs belajar, kete da xde tyr..hhahaha~kete ape tuh?tah ler..kete2 yg popular skrg da dimansuh kan..hihihi~pas blaja..pas blaja pnye citer la der..

sori la if ada yg sentap..ini adalah ketidakpuasan hati aku..yee..kate2 ko telah buat aku 'down' sesgt..hmpir2 aku nak menangis ok..hr ini aku nages..esk aku ada idea nk buat cmne utk capai impian aku..hahaha~

hope korg2 yang baca ini..bg la aku sokongan dan semngt utk terus capai kan impian aku..yaa..mase dpn aku dtgn aku..bkn tgn ko..bkn ke sbg kwn atau shbt ko kne backup aku sentiase..bkn menjahanam kn aku..ape slh aku??dala..aku mls nk amik hati dgn kate2 ko..so aku ignore ko buat mase ini..ok??

to readers..plz doa kn aku ok..hope aku dpt UPU..plz...huhuhu~10Q..

kalo kete ini kuar pas aku blaja dan aku mampu beli..hahaha~akan aku beli
dan akn aku tembak mne2 driver yang bangang thp cipan..hohoho..
note:tabah kn la hati aku..hope esk lebeh baik dr hr ini...
 

4 comments:

cHiKakO PiNky said...

uitm mn?klu uitm s.alam jgn isau.bus msk dlm kampus ada...bas rapid kl.insyaallah selamat...bus tu dah jadi transport resmi sy.=D
almaklumlah..student kan...

_izis_ said...

kalo tanak beli kereta...

bas ok....bas kt kl bas rapid la selamat....

beli kereta pon ok jugak...

akak pon pakai kereta skang ni...bulan2 byr sendrik la... :)

dulik la ape org kate janji kte hepi...bukan dorg yg byr bulan2...

alinac lover said...

alahai..rumit gak tuh klo pk kan..
mmg susah~doa2 la kat Allah nana~>.

Allah pasti bantu :)

☻UsaGi NaNa☻ said...

chikako::huhuhu~sy dok kt sijangkang..pg2 kne la amik.bus smpai klang sy xtau bus mne kne amik..huhuhu~

izis:yaa~teme kaseh..huhu~

kak ain:teme kaseh kak..huhuhu~