Wednesday, May 12, 2010

-RESEPI AYAM PENYEk-

1- Ayam:

1/4 ayam tua (pencen)

2- Bahan untuk perap ayam:

4 ulas bawang putih

5 ulas bawang merah

2 sudu besar ketumbar

* semua bahan ni dikisar

3- Cara menyediakan ayam penyet:

1. Ayam diperap 30 hari minit dengan barang yang dikisar tadi tu (bahan untuk perap ayam) dengan sedikit garam
2. Rebus ayam tadi sehingga empuk sebelum digoreng garing
3. Kemudian hidangkan bersama hirisan timun, salad, kobis dan ulam-ulam yang anda suka

4- Menyediakan sambal

1. Bahan-bahan ialah 20 biji cili api, 5 biji cili merah, 3 biji tomato dan 3 inci belacan.
2. Semua bahan ini digoreng terlebih dahulu sebelum ditumbuk (nak blend pun boleh).

5- Cara nak makan:

1. 1 pinggan nasi putih (beserta nasi tambah)
2. 1 pinggan ayam yang telah siap digoreng tadi pada step 3
3. 1 mangkuk sambal
4. 1 mangkuk sup
5. 1 jag gelas air suam


*kalau nak rasa nikmatnya dan malas nak masak, saya sarankan pergi je kat Restoran Ayam Penyet Pinang di hadapan Apartment Melana, Tmn Universiti, Skudai ni..memang tip top. Kalau datang silap masa (biasanya pukul 7-8) memang korang takkan ada kerusi nak duduk sebab penuh.


4 comments:

alinac lover said...

mmg kena guna ayam pencen ke??

☻UsaGi NaNa☻ said...

tah la kak..nana pon xtau..amik dr email..byk email org kirim..hohoho~

xaRa said...

dah lm teringin nk makan..area utara takde org jual..dgr pun tak penah..

nana dah try buat ker..hehe

☻UsaGi NaNa☻ said...

hohoho~x pnh wat la kak..hahhahha~nih pon org email..nk wat nt la..suh org yg email tuh wat dlu..hihihihi~